NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE – XVII. RÉSZ

„Aki nem ismeri múltját, nem értheti a jelent, amely a jövőnek hordozója.” (Tamási Áron)
2024.08.27. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

MEGMARADNI ÉS BENNMARADNI

Az alig fél éve „megválasztott” ügyvezető, Monok Tibor szinte a lehetetlenre vállalkozott: életbe tartani a kosárlabda csapatot, bennmaradni az NB I. „A” csoportjában és rendezni a Kft közel 160 milliós adósságát. Ez a - kissé hosszúra sikerült - rész erről szól. A három éves konszolidációs terv végére a köztartozásokat sikerült visszafizetni. A menedzserek és a játékosok felé fennálló tartozást ütemesen törlesztette, bár a türelmüket vesztett játékosok miatt a 2010/2011-es szezonban veszélybe került az „A” csoport. Segítséget jelentett, hogy az önkormányzati kölcsön visszafizetési határidejét a Közgyűlés évről évre kitolta. Kisebb csoda volt a kosárlabda csapat nem került a Dombóvár, a Debrecen a Zalaegerszeg és a Kecskemét sorsára. Ez szerintem felér egy bajnoki címmel.

A konszolidációs terv első éve (2009/2010)

 

A csapatépítés kimondott célja az volt, hogy - a saját fiatalok (Bíró Bence, MárkusTamás, Fónai Richárd, Kovács Domonkos) mellé - más csapatnál mellőzött, többre képes játékosokat kell Kaposvárra igazolni. Monok Tibor igyekezett a korábbi években, a különböző utánpótlás válogatottaknál szerzett tapasztalatait „hasznosítani”. Így került Kaposvárra Kováts Róbert (Bp. Hegyvidék, 3-as, 4-es poszt), Sós Gábor (Albacomp, 3-as poszt).


Maradt Kaposváron az érettségi előtt álló Vojvoda Dávid és – az elmúlt szezont sérülés miatt kihagyó – Hendlein Roland, valamint - a válogatottnál is számításba vett - Kiss Kornél. Nem igazolt el a harmincnyolc éves Orosz László és Dávid Gergely sem.


Fekete Ádám lett a vezető edző (aki megszerezte a szükséges licencet).


A felkészülési program összeállításánál is a pénzügyi takarékosság volt az alapvető szempont. Pénzügyi okok miatt maradt el a hagyományos kaposvári torna is.


Bár a viharfelhők nem múltak el, augusztus végén amerikai idegenlégiós irányítót igazolt az ügyvezető Dejon Prejean személyében és a korábbi szezon alapembere, Larry Welton is visszatért Kaposvárra.


A felkészülési mérkőzéseken – a három idegenlégióst igazoló ellenfelek ellen - kevés győzelmet arattunk (Paks, Albacomp, Kecskemét, Dombóvár, illetve a KK Novisad).


Az MKOSZ versenykiírása szerint az „A” csoport mérkőzésein két magyar játékosnak mindig a pályán kell lennie: ez némileg csökkentette a kaposvári csapat versenyhátrányát. A „halkan” kimondott cél, a legjobb nyolcba kerülés.


Az első, a ZTE elleni bajnoki mérkőzésen nem sok babér termett számunkra, nagyon látszott, hogy a magas posztokon elkelne az erősítés. Ugyancsak gyenge játékkal, de legalább győzelemmel tudtuk le az újonc Salgótarján elleni, hazai mérkőzést.


Csak a negyedik negyedben gyűrt le bennünket a Paks, míg Körmenden nem sok hiányzott a győzelemhez. Még Kaposváron is kemény dió volt a Sopron és Dombóváron sem mi győztünk.


Véget ért a vereség sorozat: hazai mérkőzésen, Vojvoda parádés játékával (35/9), hosszabbításban, győzelem a Falco ellen. („Vojvoda parádézott a Falco ellen”, 2009. 11. 14.) Meglepő idegenbeli győzelem a PVSK ellen. Kaposváron gyenge játék is elég volt a kiesőjelölt Debrecen legyőzéséhez. Kiütéses, hazai győzelem a Nyíregyháza ellen.


Idegenben vereség a Kecskemét ellen és a hősiesen küzdő csapat hosszabbításban kapott ki a Szolnoktól.


A bajnoki szünetben egy olasz csapat hívta próbajátékra Hendlein Rolandot: „fizikailag jó, de technikailag van mit pótolni”.


Januárban ismét segítségre szorult a Kosárlabda Klub Kft: a Közgyűlés 4,2 milliós többlettámogatást szavazott meg a csapat számára. ( a bajnoki szezonban – a 29,16 milliós éves támogatáson felül - összesen 17,2 millió forint többlettámogatást kaptunk, K. I).


Az őszi forduló utolsó mérkőzésén pazar játékkal győzelem az Albacomp ellen.

 

Őszi idényben: 6 győzelem, 7 vereség, 46,2 %, 10. hely.

 

Az MKOSZ jóvoltából - két mérkőzésre – a csapat Kínába kapott meghívást (miután a Paks lemondta az utazást). Ebből az alkalomból Monok Tibor értékelte a csapat őszi teljesítményét: „Legnagyobb eredmény, hogy megmaradt az esélyünk a legjobb nyolcközé jutásra”.


A tudósító a Kft anyagi viszonyaira is rákérdezett: „az elmúlt időszakban egy hároméves konszolidációs folyamat első lépcsőjén vagyunk túl. Ez terv a tartozások ütemezett törlesztését tűzte ki elsődleges célként, valamint azt, hogy átláthatóbb, ellenőrizhetőbb és tervezhetőbb legyen a működésünk. Nem titok, hogy jelenleg játékosaink felé is van elmaradás, ám ez az országos átlag mértékét nem haladja meg, és kezelhető mennyiség.”


A visszaemlékező megjegyzése: kétségtelen, vonzó volt a játékosok számára jelentős élményt nyújtó kínai utazás. Ugyanakkor az volt a véleményem, hogy nem lett volna szabad a formálódó csapatnak elfogadni a meghívást. A folyamatos edzésmunka megszakítása, a jelentős fizikai próbatétel, a fáradságból adódó sérülésveszély negatívan befolyásolhatja a tavaszi szereplést. Paks nem véletlenül mondta le a szereplést.


A tavaszi forduló első mérkőzésén - 1200 szurkoló biztatása ellenére - vereség ZTE ellen, amely változást hozott a játékoskeretben: megváltunk az amerikai irányítótól (D. Prejean) és ismét leigazoltuk M. Ceskovicsot. Nem volt elhanyagolható szempont, hogy a Kft anyagilag is jobban járt a cserével.


A kínai utazás előtt bravúros, hazai győzelem a Paks ellen, és idegenben vertük a Salgótarjánt ( 20 eladott labdát és 19 kihagyott büntetőt Vojvoda  (28/24) remeklése kompenzálta). Előre léptünk a 9. helyre, igaz öt csapatnak volt azonos győzelme.


A Kínából hazaérve a vezető edző, Fekete Ádám pozitívan értékelte, mert többek között: „a csapategység erősítése szempontjából is nagyon hasznos volt az ott töltött egy hét, ez pedig az edzésmunkán is meglátszik.” Hasonló véleményen volt a csapatkapitány, Orosz László is.


Két Magyar Kupa mérkőzésen - minimális pontkülönbséggel - a PVSK-n lépett túl a csapat.


Az anyagi gondokkal küszködő - az idegenlégiósokat elküldő - Dombóvár hazai legyőzése nem jelentett gondot. Aztán egy kis levegővétel: elmaradt a Debrecen elleni mérkőzés, mert a csapat - a pénzhiány miatt - visszalépett a bajnokságtól. A sérült Hendlein nélkül nem volt esélyünk a Falco ellen. A sérültek listájára Sós is „feliratkozott”, így nem volt meglepő a Körmend elleni hazai vereség.


A hatalmas küzdeni tudás pótolta az edzésen ismét megsérült Hendleint és a beteg Vojvodát, így hazai győzelem a PVSK ellen. A pécsiek nehezen viselték el, hogy a kaposváriak két alapembere nélkül is győzni tud: egy időre elszabadultak az indulatok, ezért a játékvezetők egy pécsi játékost és az edzőt kiállították.


Súlyos vereség idegenben a Nyíregyházától (a mérkőzésen Hendlein ismét megsérült). Alig félház előtt, hazai vereség a Kecskemét ellen, így aztán álom maradt a „felsőház”.


A két bajnoki mérkőzés között, két Magyar Kupa mérkőzés a Sopron ellen. Nem mi jutottunk tovább a legjobb négy csapat közé.


A sérültek listájára Dávid is feliratkozott, csatlakozott Hendleinhez és Sóshoz. Nélkülük egyenlőtlen harc a Szolnok ellen, harminc pontos vereség.


Miután a csapat nem jutott a legjobb nyolc közé, az idegenlégiósok utoljára játszottak az Albacomp elleni mérkőzésen. Sajnos L. Welton és M. Ceskovics vereséggel búcsúzott. A mérkőzésre alig 300 kaposvári volt kíváncsi.

 

Tavaszi idény: 5 győzelem, 8 vereség, 38,5 %, 9. hely

 

Mérkőzések a 9-14. helyért (3 győzelem, 1 vereség)

 

A Play-Out első mérkőzésén bravúros győzelem a Nyíregyháza ellen (Sós és Dávid nélkül). A mérkőzésen Kiss Kornél karriercsúcsot ért el (30/12). Csak hosszabbításban sikerült legyűrni az újonc Salgótarjánt (alig 150 néző előtt). A négy idegenlégióssal felálló PVSK ellen nem volt esélyünk. Szoros mérkőzésen győztünk az örök rivális, Dombóvár ellen. A csapattól elköszönő Vojvoda és Hendlein ezen a mérkőzésen játszott utoljára.

 

A csapat megtartotta a kilencedik helyét: 14 győzelem, 16 vereség, 46,7 %

 

A 2009/2010-as szezon bajnoki mérkőzései itt olvashatók.


A bajnoki szereplést az „elő éves” vezető edző Fekete Ádám értékelte: a szűkös anyagi körülmények között is a korábbiakhoz képest előre léptünk, sokáig esélyünk volt a nyolc közé jutásra (bár a 8. helyen egyszer sem volt a csapat, K. I.).

 

Kettősség jellemezte az idényt. A kínai túráig töretlen volt a lendület. Ott kint nem tudtunk rendszeresen edzeni, ez meghatározó volt. Akkor azt gondoltam, esetleg jó is lehet, mert kipiheni magát az együttes es feltöltődve varhatjuk a folytatást. Sajnos nem igy történt. Az eredményesebb szereplést a sorozatos sérülések is akadályozták”.

 

Monok Tibor ügyvezető a Közgyűlés 2010. június 10.-i ülésén, írásos beszámolóban (2. sz. melléklet) tájékoztatta képviselő testületet a 2009/2010-es szezon tapasztalatairól, a Kosárlabda Klub Kft pénzügyi helyzetéről, az adósságkezelési tervről és a következő, a 2010/2011-es bajnokság célkitűzéseiről, a tervezett bevételekről és a kiadásokról.

 

Monok véleménye szerint sikerült a csapat népszerűségét-, a mérkőzések látogatottságát növelni (a korabeli tudósítások szerint a mérkőzések nézettsége - a 2008/2009-es bajnoksághoz képest - csökkent, K. I.).


A visszaemlékező megjegyzése: tény, a csapat több győzelmet ért el, mint az előző bajnokságban és három helyet előre lépett a tabellán. A jobb szereplés értékelésénél azonban figyelembe kell venni, hogy a csak három győzelmet elérő, újonc Salgótarján nem ütötte meg az „A” csoportos szintet, a Dombóvár a megszűnés szélére sodródott, a Debrecen a bajnokság közepén visszalépett.


A beszámoló feltünteti a Kft tulajdonosait (Dr. Boda Róbert, Kovács László, Kováts Imre), de Monok nem ismételi meg az egy évvel korábbi - Dér Tamástól „kölcsönzött” szándékot - mely szerint a tulajdonosi szerkezetben változás szükséges a Kft zavartalan működőse érdekében.


Monok Tibor a kínai túrát – a vezető edzővel ellentétben - hasznosnak tartotta.


Az utánpótlás nevelést, azok szerepeltetését hátráltatta az eredménykényszer és az, hogy megszűnt a kaposvári NB II-es csapat. Az ügyvezető a képviselőkkel közli, hogy ennek pótlásárami is alapítottunk egy új egyesületet”.


A visszaemlékező megjegyzése: a sportegyesületet nem a Kosárlabda Klub Kft, hanem Monok Tibor – tíz másik kosárlabdát szeretővel – alakította meg 2010. április 30. napján, Kaposvári Kosárlabdázók Köre Sport Egyesületet néven. Háromtagú elnökséget választottak: Monok Tibor elnök, Dér Tamás elnök helyettes, Nagy Imre titkár (a valódi cél a Kft tulajdonjogának megszerzése volt, K. I.)


Sajnos a Kft pénzügyi helyzete – az ügyvezető szerint is – alig javult. Nehezen volt kezelhető, hogy egyidejűleg kellett az adósságokat is törleszteni és működtetni a kosárlabda csapatot. Januárra komoly pénzügyi problémák merültek fel, ismét csúsztak a fizetések. A szezon végére a Kft 17,3 millióval tartozott a játékosoknak.


A Kosárlabda Klub Kft 2009. június 16. napján kimutatott, mint egy 157,7 milliós adósságát sikerült 120,7 millióra csökkenteni. A volt játékosok felé is fennáll tartozás.

 

Pénzükre várnak a játékosok (2010/2011)

 

Az új szezont – az előzőhöz hasonló nagyságú – 108 milliós költségvetéssel tervezte az ügyvezető. A Közgyűlés a Kosárlabda Klub Kft számára - az előző bajnoksághoz nyújtott támogatással azonos - bruttó 29,16 milliós támogatást szavazott meg.

A bajnokság befejezése után gyorsan kiderült, hogy a tizenkettes felnőtt keret hét játékosa távozott: Matija Ceskovic (?) és Larry Welton (?) mellett Kiss Kornél (PVSK), Vojvoda Dávid (ZTE), Hendlein Roland (Albacomp), Dávid Gergely (Körmend) és Orosz László (?). Csupán Kováts Róbert döntött a maradás mellett.


Később Sós Gábort is maradásra tudta bírni Monok Tibor, aki ismét jól használta ki a válogatottaknál kialakított kapcsolatait és sikerül Kaposvárra csábítania Kutasi Gergelyt (Körmend), Medve Mátét (Paks), Kovács Somát (Kecskemét). Kaposvárra igazolt a center Fülöp Gábor (Debrecen), miután a kiszemelt, Körmendről távozó Tóth Gergely a zalaegerszegieket választotta. Ezzel teljes lett a magyar játékoskeret.


Augusztus közepén megkezdte a felkészülést a nyáron alaposan átalakult csapat. A játékosértekezleten Monok közölte, nincs eredménykényszer, csak a közönségnek kell megfelelni. Az egyik külföldi játékos, az amerikai irányító, Josh Wilson szeptember elején érkezik.


A visszaemlékező megjegyzése: az örök rivális Dombóvár nem kapott licencet, így a következő szezont majd az NB II-ben kezdi meg és sajnos, ott is ragadt.


A Bonyhád elleni zártkapus mérkőzést követően a BOSNA Sarajevo ellen mutatkozott be a kaposvári szurkolóknak az újjá szervezett csapat. Majd következett a hazai rendezésű, Fregatt Zolanit Kupa (Paks, ZTE).

 

A felkészülési mérkőzéseken már szerepelt az irányító J. Wilson és a centernek kiszemelt Kurt Cunningham. Azonnal látszott, hogy a két idegenlégióssal „jó vásárt csinált” Monok, nem volt kétséges a szerződéskötés.

Jól szerepeltünk a pécsi tornán is, majd következett az Albacomp elleni két mérkőzés, illetve az újonc Szeged és az „örökös” edzőpartner, a Bonyhád elleni mérkőzés.


Bár köztudott, hogy a felkészülési mérkőzésekből nem lehet messze menő következtetéseket levonni, de Fekete Ádám optimistán tekintett a Falko elleni, első bajnoki mérkőzés elé.


Nos, a Falco megrendítő pofont adott, 35 pontos vereséget szenvedtünk. Sem előtte, sem utána nem fordult elő, hogy az ellenfél zsinórban 30 pontot dobjon, mi pedig egyet sem. Hazai pályán kaptunk ki a Szolnoktól, majd idegenben a Paks adott ránk méretes zakót. Nem ilyen kezdésről álmodtunk.


Végre győzelem, itthon, szoros mérkőzésen vertük az újonc Szegedet: az irányító Wilson (43/21) több mint a hazai pontok felét dobta. Csupán 300 néző segítette a csapatot a győzelemhez. A mérkőzést követően érkezett Kaposvárra az új idegenlégiós: J. Hargrove-től a vezető edző azt várta, hogy a csapat több lepattanót-, és több pontot szerez.


Ismét vereség a PVSK ellen, majd - hatalmas meglepetésre - javuló játékkal, győzelem az addig veretlen ZTE ellen (400 néző). Az „újonc” Kecskemét ellen - már 600 néző előtt - csak egy negyedet tudtunk nyerni (ez a 2010/2012-es szezon nézőcsúcsát jelentette).


A visszaemlékező megjegyzése: a Kecskemét pénzügyi okok miatt az előző szezonban – az „A” csoport helyett - a „B” csoportra nevezett és játékosait megtartva könnyedén jutott vissza az „A”  csoportba.


A Kecskemét elleni mérkőzésen kimagasló teljesítményt nyújtó Hargrove-től - mindenki meglepetésére - megvált Monok, aminek a vezető edző szerint szakmai okai voltak: gyengén védekezett és gond volt az edzésmunkájával is. Jött egy nagyon kedvező lehetőség, ezért igazoltuk le az olasz „A” ligás Virtus  Bologna-tól  Daniel Werner-t, nyilatkozta Fekete Ádám.


Werner (24/9) jól mutatkozott be az Albacomp ellen, azonban a győzelemhez a magyar magnak is hozzá kellett volna tenni. A „magyar mag” továbbra is gyengélkedett, ezért hazai nézők előtt, hosszabbításban kaptunk ki a Körmend ellen.


Első idegenbeli siker a Debrecen ellen, majd fölényesen vertük a sereghajtó Salgótarjánt. Most sem sikerült nyerni Nyíregyházán, majd kiadós vereség Sopronban is.

 

Őszi idény: 4 győzelem és 9 vereség, 30,8 %, 12. hely.

 

A visszaemlékező megjegyzése. Máig értetlenül állok a csapat gyenge teljesítménye előtt. Három – magyar viszonylatban - kiváló idegenlégióst és a válogatott Sós Gábort soraiban tudó csapat miért nem volt képes jobb teljesítményre. Meggyőződésem, hogy ezzel a játékosállománnyal a csapatnak az első hatban lett volna a helye.


Az előzmények ismeretében nem sok jót ígért a bajnokesélyes Szolnok elleni mérkőzés: 36 pontos vereség nem is volt akkora meglepetés.


Az viszont igen, hogy a tavalyi ezüstérmes Paks kiadós verést kapott Kaposváron. Igaz, ehhez a három idegenlégiós és Sós mellé meg egy magyar, Kutasi 15/3 ponterős játéka is kellett. Ezzel a lendülettel idegenben vertük az előttünk álló Szegedet.


A mérkőzés után a karriercsúcsot elérő Sós Gáborral készített interjúban nem volt megkerülhető a játékosok lassan csordogáló fizetése. Sós cáfolta, hogy a magyar játékosok felé fennálló tartozás az oka a gyengébb szereplésnek.


Aztán, nehogy elbízza magát a csapat, Magyar Kupa mérkőzésen oda-vissza megver bennünket a Szeged.


Sajnos két fontos hazai mérkőzésen vereség (Falco és a PVSK), ezzel eldőlt, hogy az alsóházban maradunk. A győzelmével a PVSK-nak is csak matematikai esélye volt a nyolc közé jutásra (kihasználta az esélyt, K. I.).

 

A104-103-as vereséggel végződő PVSK elleni hazai bajnoki összecsapást követően lemondott Fekete Ádám. A csapat és Monok Tibor rábeszélte a vezető edzőt, hogy a bajnokság végéig maradjon. Monok szerint traumát okozott – bár nem volt elvárás – hogy volt esély a nyolc közé jutásra, de nem tudtuk kihasználni (nem volt a csapat a 11.-nél jobb helyen, K. I.).

 

A komoly fenyegetést (pontlevonást) jelentett, hogy Orosz László, a csapat volt játékosa feljelentette a Kosárlabda Klub Kft-t az MKOSZ-nél. Monok szerint közeli az egyesség a játékossal, augusztusig rendezzük a tartozásokat.

 

A ZTE ellen - a sérült Werner nélkül - nem volt esélye a csapatnak. Idegenben sem termett babér a Kecskemét ellen, de Kaposváron is igazolta jó hírét az Albacomp. Hazai környezetben hengerelt a Körmend, igaz a mérkőzést Sós és Werner nélkül játszottuk. Szűk győzelem - 200 néző előtt - az utolsó előtti Debrecen ellen.

 

Monok Tibor sokadik ígérete ellenére a fizetések késtek, a játékosok elvesztették türelmüket és a nyilvánossághoz fordultak. A Debrecen elleni mérkőzés után Sós Gábor csapatkapitány megkereste a napilapot és közölte, nincs tovább!


Pedig újabb fontos mérkőzés várt a csapatra: ha a sereghajtó, Salgótarján otthonában sikerül nyerni, akkor biztos, hogy jövőre is „A” csoportban fogunk kezdeni. Az elutazás előtt játékosértekezletet hívott össze az ügyvezető. Monok ígéretet tett arra, hogy azonnal intézkedik a fizetések folyósítása érdekében.


Az addig egy győzelmet szerzett Salgótarján legyőzése nem jelentett gondot, ezzel biztosította a Kosárlabda Klub a bennmaradást (mivel az ellenfelek a Play-Out mérkőzésein sem tudnak utolérni bennünket).


Következett a Nyíregyháza elleni mérkőzés, előtte azonban ismét játékosértekezletet tartott az ügyvezető, majd tájékoztatta a helyi napilapot: „Az elmúlt napokban folyamatosan zajlottak a tárgyalások a lehetséges segítőinkkel. Végül Szita Károly polgármester segítségével sikerült olyan támogató céget találni, aki segít bennünket abban, hogy mielőbb elkezdhessük a játékosok felé fennálló tartozásaink rendezését.”

 

A csapat nem csak a Nyíregyházát verte fölényesen (a csapatkapitány Szita Károlynak ajánlotta a győzelmet), de a Sopront is győzte le.

 

A csapat az utolsó négy mérkőzését megnyerve, megelőzte a 9 győzelmet elérő Szegedet és az egy-egy győzelmet elérő Debrecent és Salgótarjánt.

 

Alapszakasz: 10 győzelem, 16 vereség, 38,5 %, 11. hely

 

Play-Out, mérkőzések a 9-14. helyért: 1 győzelem, 4 vereség, 12. hely

 

A teljes érdektelenség mellett lejátszott mérkőzések (az idegenlégiósok nélkül): hazai pályán csak a romokban lévő Sopront tudtuk megverni. Kikaptunk a Debrecentől, és az utolsó hazai mérkőzésen a Szegedtől is (aki végül megelőzött bennünket, K. I.). Sajnos ez a mérkőzés már senkit nem érdekelt, szurkolót, játékost a jövő foglalkoztatta. Idegenben legyőzött bennünket a Salgótarján, majd a Nyíregyháza is.

 

A 12. helyen fejeztük be a bajnokságot: 11 győzelem, 20 vereség, 35,5 %

 

A 2010/2011-es szezon bajnoki mérkőzései itt olvashatók.


A csapat teljesítményét – a szurkolók számára – ismét csak Fekete Ádám értékelte. Nem volt irigylésre méltó helyzetben, hisz az elmúlt évben tapasztalt pénzügyi problémák felerősödtek, kezdettől fogva befolyásolták a napi munkát. A helyzet súlyosságát mutatta, hogy a bajnokság végére az idegenlégiósokat is elérte a fizetések csúszása.


A biztos bennmaradás volt az célkitűzés, ami nehézség nélkül sikerült, hisz két olyan csapat (Salgótarján és a Debrecen) is szerepelt a bajnokságban, akik az alapszakaszban csak egy-egy győzelmet arattak.


A csapat hármat lépett hátra a tabellán, pedig az új csapat kialakítása nagyon jól sikerült: Kaposváron maradt a válogatott Sós, sikerült két utánpótlás válogatott (Medve és Kutasi ) leigazolása. A külföldiek kiválasztása is sikeres volt, mind az irányitó (Wlison), mind pedig a center (Cunningham) a posztjukon az élmezőnyhöz tartoztak. A bajnokság elején érkező erőcsatár (Werner) megszerzése pedig kuriózumnak számított.


Sajnos a jó játékosokból mégsem sikerült jó csapatot összerakni. A tizenkettedik hely miatt okkal érezhette csalódottnak magát Fekete Ádám.


Néhány héttel később legnagyobb támogató, a kaposvári képviselő testület számára a bajnokságot Monok Tibor ügyvezető írásos beszámolóban értékelte. A sportszervezetek beszámolóit - közte a Kosárlabda Klub Kft beszámolóját - 2011. június 23-i Közgyűlés tárgyalta, amely egyben meghatározta a 2011/2012 bajnoki évre vonatkozó önkormányzati támogatást is (17. naporendi pont, az előterjesztés 2. sz. melléklete).


Idézet a közgyűlési előterjesztésből: „A Kaposvári Kosárlabda Klub Kft. (beszámoló a 2.sz.melléklet) célkitűzése a 2010/2011-es évre egy alacsony költségvetésű, de nézhető csapat kialakítása volt. A csapat az országban egyedülálló módon mindössze 5 felnőtt korú magyar játékossal és 3 idegenlégióssal játszotta végig a bajnokságot. A megszerzett 12. hely a korábbi évhez képest visszalépést jelentett. A klub adósságállománya jelentősen csökkent, ez viszont a működésben fokozott teherként jelentkezett.


A Kaposvári Kosárlabda Klub Kft. 2010/2011. évi tényleges kiadása a tervezett 108.140.000 Ft helyett 86.370.000 Ft lett. A Kft. összes meglévő tartozása, 119.351.000 Ft, amely a 2009. június 16-i állapot szerint még 157.762.586 Ft volt. Tartozáskezelési tervüket a beszámoló tartalmazza.”


A visszaemlékező megjegyzése: A képviselőknek nem tűnt fel, hogy a Kosárlabda Klub Kft 100 %-os tulajdonosa Dr. Boda Róbert, melyhez a beszámolóban Monok nem fűz magyarázatot. Pedig illett volna: Kovács László tulajdon részét az APEH a követelések kiegyenlítése érdekében árverezésre bocsátotta. Dr. Boda Róbert - egy, a csapatot támogatni akaró vállalkozóval szemben - élt az elővételi jogával. Az én tulajdonrészemre szintén egy vállalkozó jelentett be vételi szándékot, azonban Dr. Boda Róbert ez esetben is élt az elővételi jogával. Az ügyvezető a „megválasztásakor” kezdeményezett és megvalósított tulajdonos-centralizáció sem volt elegendő a jobb helyezés eléréshez.


Az ügyvezető a bajnoki szereplést jónak, a 12. helyet az elérhető maximumnak tartotta. „10 győzelmet szereztünk, plusz két győzelemmel elértük volna a play-off-ot érő helyezést” (nem jól emlékszik Monok, a 8. helyezett PVSK-nak 14 győzelme volt, K. I.).


Összességébenmegfeleltünk a „megmaradni és bennmaradni” elvnek!”, írja az ügyvezető a beszámolóban. Hát, ez igaz volt.

 

A három éves konszolidációs terv utolsó éve (2011/2012)

 

A Közgyűlés radikálisan csökkentette az kiemelt sportszervezetek 2011/2012 bajnoki szezonra vonatkozó támogatását. Szita Károly közölte, hogy „Kaposvár MJV Önkormányzata az eddigi formában nem tudja a professzionális sportot tovább támogatni. Az állami támogatások uniós előírásait figyelembe véve, a továbbiakban a Kaposvári Kosárlabda Klub Kft., a Kaposvári Rákóczi Labdarúgó Kft., a FINO Kaposvári Röplabda SE részére csak utánpótlás-nevelés támogatása, illetve szponzoráció címen biztosíthatunk pénzforrásokat. Ugyanakkor lehetőség van ún. szponzori megállapodás keretében támogatni a versenysportban érdekelt gazdasági társaságokat. Ezzel a megoldással az érintettek részére az Áfa-összeggel csökkentett mértékű támogatást tudunk adni.”


A polgármester bejelentése szerint az önkormányzati támogatás formája változott, a támogatás nagyságát - szponzori megállapodás formájában - az uniós szabályozás nem korlátozta.


Ennek ellenére a 2011/2012-es bajnokságra a Közgyűlés a Kosárlabda Klub Kft számára - az elmúlt szezonra kapott támogatás felénél is kevesebbet, azaz - 14,58 millió forintot szavazott meg, amelyből 7,0 millió utánpótlás támogatás, illetve bruttó 7,58 millió szponzori támogatás (lényegében ezt az összeget lehet a felnőtt játékosokra fordítani, K. I.).


Az ügyvezetői beszámoló szerint a tervezett kiadás 108.808.000 forint, az ígéretekre alapozott („látható”), tervezett bevétel - nem számítva az önkormányzati támogatást - 51.450.000 forint. A különbözetet új szponzorok bevonásával, valamint a társasági adó változásából származó plusz forrásból kell pótolnia, de számít az Önkormányzat támogatására és korábbi kölcsönök átütemezésére is.


Szinte reménytelen helyzetben vágott neki az új bajnokságnak Kosárlabda Klub Kft: a Közgyűlés számára leadott beszámoló szerint az eddig „látható” bevételt még egyetlen szerződéssel sem sikerült hitelessé tenni, az önkormányzati támogatás az előző szezonnak a felét sem éri el, e mellett a játékosok felé fennálló tartozást is rendezni kell a június 15-i nevezési határidőig.


A tudósításban arról is olvasható, hogy tíz napja nyoma veszett Orosz Lászlónak, aki két részletben, hat szezont töltött el Kaposváron.


A visszaemlékező megjegyzése: jól emlékezem, 1998 nyarán Simon Károllyal utaztunk Budapestre tárgyalni a játékossal. Sikerült megegyezni vele, így az 1998/1999-es és az 1999/2000-es – csalódást okozó – két szezonban a Klíma-Vill Purina KSE-ben játszott. Azt követően eligazolt és négy szezont Szolnokon, két szezont Pécsen játszott, aztán – már inkább levezetésként – Kaposváron töltötte az aktív játékának utolsó négy szezonját. A 2011/2012-es szezonra már nem kapott szerződést Monok Tibortól. Magánéleti okokból Sopronba költözött, két fia Kaposváron kosarazott.


Ahogy ígérte, az ügyvezető július közepén sajtótájékoztatót tartott, ahol teljes körűen ismertette a Kft anyagi helyzetét. Beszámolt arról, hogy sikerült Fekete Ádámot meggyőzni a maradásról (miután Knézics nem vállalta a felkérést). Alakul a játékoskeret: Szőke Balázs és Kiss Kornél visszatér a csapathoz, marad Kutasi Gergely, valamint Fónai Richárd, a két korosztályos válogatott Bíró Bence és Kovács Soma, továbbá Márkus Tamás, aki az Egyetemi bajnokság befejezésekor beválogatták az All-Star csapatba. Új igazolás a 4-es posztra Koma Dániel (Salgótarján).


A Kosárlabda Klub Kft a 2011/2012-es bajnokságra hivatalosan, idő előtt leadta a nevezését.


Sikerült Lekli József (center) menedzserével megegyezni. A csapattal készül korosztályos válogatott Papp Péter, Michalics Gergő és Szőnyi Dániel is, így kész a magyar játékoskeret! Fekete Ádám szerint jó csapat kezd kialakulni.


Hosszú gondolkodás után - Josh Wilson, az előző bajnokság egyik legjobb irányítója – úgy döntött, hogy visszatér Kaposvárra. Az amerikai Nick Raivio lesz a második idegenlégiós (akiről gyorsan kiderült, hogy az elmúlt évek egyik legjobb igazolása volt, K. I.).


A felkészülési mérkőzéseket Nagykanizsán kezdte a csapat, vereséggel. A hagyományosnak tekinthető kaposvári tornán az elhunyt Orosz Lászlóra emlékeztek, a felkészülési tornát róla nevezték el. A mérkőzéseken a szereplés ismét csak vegyes volt, láthatóan van még tennivaló. További erősítés szükséges a centerposzton: a próbajátékon lévő T. Ford nem kapott szerződést.


A bajnoki rajt előtt a vezető edző bemutatta az új, formálódó csapatot. Nem volt optimista, de a fogadkozás a régi.


Az első bajnoki mérkőzésen „hagyományos nagy pofont” Körmenden kapta meg a csapat.


Ilyet még nem éltem át”, nyilatkozott a vezető edző, Fekete Ádám az újonc Jászberény elleni, hazai vereség után. Szerencsére csak 300 néző látta a szégyent.

 

Az új pénzforrás a TAO!

 

Az új adójogszabályok a látványsportok utánpótlás neveléssel foglakozó szervezetei, így a kosárlabda sportszervezetek számára is eddig soha nem látott összegű pénzügyi támogatást biztosítanak: az MKOSZ 4,9 milliárd forint elosztásáról döntött, amely összegből a jó színvonalon dolgozó utánpótlás műhelyek kapnak támogatás.

 

A városvezetés számára kapóra jött a TAO adta lehetőség, mert a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola átszervezése, a működési költségek csökkentése hónapok óta napirenden volt. Dér Tamás igazgató szerint felmerült korábban egyes szakosztályok kiszervezése (az elképzelés pénzhiány miatt „megbukott” a kiemelt sportszervezetek ellenállásán).

 

Az ideológia hamar a gyakorlatban is megjelent: a szétforgácsolt utánpotlás nevelés felszámolása, a társasági adótámogatás eredményesebb kihasználása érdekében a Közgyűlés 2011. szeptember 29. napján úgy döntött, hogy a Sportközpont és Sportiskola kosárlabda szakosztályát (is) megszünteti és a kosárlabda sporteszköz állományát könyvszerinti értéken átadja a képzést tovább folytató Kaposvári Kosárlabda Klub Kft. részére (12. napirendi pont, II. szakasz).

 

Somogyi Hírlap: a kosárlabda csapatokat a Kaposvári Kosárlabda Klub Kft irányítása alá tartozó, újonnan alakult (?) Kaposvári Kosárlabdázók Köre Sportegyesület vette át. A Sportegyesület közvetlenül látja el az NB I/A csoportjában szereplő Kosárlabda Klub Kft  utánpótlás csapatokra vonatkozó kötelezettségeit.


Monok Tibor: „Az egyesület azért alakult, s hogy a Kaposvári KK Kft.-től független gazdasági környezetben tudja ellátni a kaposvári férfi kosárlabda utánpótlás feladatait. Ezzel a felnőtt együttest „üzemeltető” kft. működése nem befolyásolja az utánpótlás zavartalan működését, de a komplett utánpótlás szakmai felügyeletét mi biztosítjuk.”


A visszaemlékező megjegyzése:


a tudósítás és az ügyvezető nyilatkozata „több sebből vérzik”


Az utánpótlás nevelő sportegyesület nem új szervezet, mert másfél évvel korábban, azaz 2010. 04. 30. napján alakult (a Kaposvári Törvényszék a 1500/Pk60067/2010 számon jegyezte be). Az SE alakításának „korabeli” célja a Kosárlabda Klub Kft tulajdonának a megszerzése volt, amely 2011-ben meg is történt (a tulajdon megszerzése lépésről, lépésre - dokumentálhatóan - nyomon követhető, K. I.). A sikeres tulajdonszerzésre Dér Tamás  – a Rákóczi FC tulajdonosi körének kikényszerített változásakor – követendő példaként is hivatkozott egy közgyűlési vitában.


Ami a legfontosabb: Kaposvári Kosárlabdázók Köre Sportegyesületet nem a Kosárlabda Klub Kft irányítja, hanem fordítva: a Monok Tibor által elnökölt Kaposváriak Kosárlabdázók Köre Sportegyesület 100 %-os tulajdonosa a Kosárlabda Klub Kft-nek. Ad abszurdum: Monok Tibor SE elnök, „főnöke” a Kft ügyvezetőnek, Monok Tibornak!


Nos, némi kitérő után térjünk vissza a kosárlabdához: a Jászberény elleni vereség okozta sokkból Szolnokon állt fel a csapat. Sima vereség a Nyíregyháza ellen: újabb centercsere, Keister helyett Fey érkezik.


Első lépés felfelé, két pontos hazai győzelem a PVSK ellen, majd meglepő győzelem a ZTE otthonában. Újabb - Vojvodát soraiban tudó - Paks elleni győzelemmel tovább zárkózunk.


Hendlein négy ponttal járult hozzá az Albacomp győzelméhez. A Debrecen elleni hazai győzelemmel már a 7. helyen a csapat. A Szeged elleni győzelemmel már egyenlő a győzelmek és a vereségek száma. A győzelmi sorozat Sopronban sem szakad meg.


Az év utolsó mérkőzésén hazai vereség a Falco ellen. Az újévet is hazai vereséggel kezdjük, a Körmend távozott győzelemmel. „Vigasztalásként” Dávid Gergely – családi okok miatt – Körmendről visszaigazolt Kaposvára.

 

Őszi forduló: 6 győzelem, 7 vereség, 46,2 %.

 

A tavaszi első fordulóban újabb pofon az újonc Jászberénytől. Hirtelen távozik J. Wilson.


Nélküle is sikerrel vettük a Magyar Kupa fordulóját, oda-vissza vertük a PVSK-t.


A Szolnok elleni hazai mérkőzést szoros küzdelemben veszítettünk. Kiss Kornél (21/9) karriercsúcsot ért el. A nyolc közé jutás szempontjából fontos mérkőzést nyertünk a Nyíregyháza ellen, ahol bemutatkozott az új irányító, Kwadzo Ahelebge (23).


Minden idők egyik legnagyobb különbségű, 45 pontos vereség Körmenden. A nyolc közé jutás szempontjából sorsdöntő mérkőzésen - három vesztes után – nyer ellenünk a PVSK.


Magyar Kupa mérkőzésen – Hendlein és Juhos „közreműködésével” - 30 pontos vereség az Albacomptól, így aztán a visszavágóra nem maradt esély. Kaposváron is vereség.


Raivio nélkül is - szoros mérkőzésen, hosszabbításban - legyőztük az addig egy győzelemmel „büszkélkedő”, ZTE-t (a bajnokság végén kiesett, mert elvesztette a Jászberény elleni kiesési "rangadót", K. I.). Visszakapaszkodtunk a 8. helyre.


A csapat centere, Fey Venezuelába távozott (kivásárolta magát). Helyette Gosa (3-4-es) érkezet, aki korábban a Paks játékosa volt. Volt csapata ellen két pontra volt „jó”, ki is kaptunk. Bajnoki mérkőzésen is - hazai pályán - vereség az Albacomptól, majd Debrecenben is jobb volt a hazai csapat. Szegeden Raivio büntetőjével nyertünk.

A Sopron elleni mérkőzésre már csak alig 350 néző volt kíváncsi. A Falco elleni vereséggel visszaestünk a 9. helyre. Így a következő mérkőzésen hiába nyertünk - 300 néző előtt - a Kecskemét ellen, sorsunk a PVSK kezében volt: ha nyer Sopronban, a Kosárlabda Klub nyolcadik lesz. Nem nyert.

 

Tavasszal: 5 győzelem, 8 vereség, 35, 5 %

 

Alapszakasz: 11 győzelem, 15 vereség, 43,2 %, 9. hely

 

A 2011/2012-es szezon bajnoki mérkőzései itt olvashatók.

 

A bajnoki szezont - a szurkolók számára - Rádpusztán értékelte Monok Tibor: háromszor kellett átszervezni Fekete Ádámnak a csapatot, ennek - valamint a katasztrofális kezdés - ellenére az utolsó fordulóig volt esélye a csapatnak a legjobb nyolc közé kerülni, igaz, ekkor már a PVSK kezében volt a sorsunk.


Legnagyobb eredménynek tekinthető, hogy a radikálisan lecsökkent önkormányzati támogatás ellenére is a Kft anyagi helyzete stabilizálódott, a köztartozás minimálisra csökkent.

 

Néhány héttel később valamivel kritikusabban – esetenként önkritikusan – értékelte a kilencedik helyet a vezetőedző, Fekete Ádám, igaz, ekkorra már leülepedtek a bajnoki küzdelmek tapasztalatai.   


A Közgyűlés 2012. június 14. napján tárgyalta a kiemelt sportszervezetek beszámolóit, a 2011/2012-es gazdálkodást, szezonban nyújtott teljesítményt. Döntött a 2012/2013-as bajnokság támogatásáról.


Monok Tibor - a képviselők számára írt - beszámolója foglakozik a Kosárlabda Klub Kft által működtetett csapat teljesítményével, a Kft gazdálkodásával. A képviselő testület előtt a Sportbizottság is megtárgyalta az ügyvezető beszámolóját.


Az érdekesség kedvéért jegyzem meg, hogy Monok Tibor - aki esetenként hajlamos volt a túlzásokra - Dér Tamás kérdésre válaszolva kijelentette, „a Kaposvári Kosárlabda Klubban egyedül a világon 95 %-os a kaposvári nevelésű játékos”.


A visszaemlékező megjegyzése: a beszámolóban felsorólt felnőtt csapat 16 játékosából csak 5 kaposvári nevelés. Ezek közül csak Kiss Kornél kapott rendszeres játéklehetőséget.


Véleménye szerint a gazdasági vállság negatívan befolyásolta a csapat nézettségét, ezért a nézők számát nem sikerült növelni (másutt azt írja, hogy a jobb nézettséghez eredményesebb csapat kell, K. I.). A 9. helyet előre lépésként kell értékelni, voltak bravúros győzelmek, de nehezen magyarázható vereségek is. Ezért nem sikerült a legjobb nyolc csapat közé jutni.


A társasági adókedvezmény igénybe vétele is kedvezően befolyásolta a Kft gazdálkodását, met kevesebbet kellett költeni az utánpótlásra. Fontos eredmény, hogy a következő szezonra nem visz át tartozást a Kft, így jó alap teremthető az eredményesebb szerepléshez.

 

Következik a XVIII. rész: KAPOSVÁRON ISMÉT KÉK AZ ÉG



Lap tetejére