NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE – XIX. RÉSZ

„Aki nem ismeri múltját, nem értheti a jelent, amely a jövőnek hordozója.” (Tamási Áron)
2024.10.21. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

SZITA KÁROLY ISMÉT MENTŐÖVET DOBOTT ……

A 2015/2016-os bajnokság költségvetése, mint egy bruttó 112 millió bevétellel, bruttó 124,5 millió kiadással, így 12,5 milliós hiánnyal készült. Monok Tibor a Kosárlabda Klub Kft költségvetésében a Közgyűlés bruttó 34,6 milliós támogatása mellett, bruttó 67,3 milliós szponzori bevétellel számolt. Azt gondolhatták a képviselők, hogy az eléjük tárt költségvetés megalapozott pénzügyi hátteret biztosít a működéshez. Tévedtek.

A bajnokság közepén, február végén súlyos, a csapat létét veszélyeztető pénzügyi krízist jelzett az ügyvezető Szita Károly felé. A polgármester ismét mentőövet dobott az ügyvezetőnek, annak érdekélben, hogy ne kényszerüljön elődje útjára lépni: a Közgyűlés 49,53 mFt rendkívüli támogatást szavazott meg. A Kosárlabda Klub Kft a 2015/2016-os szezonban így - példátlan összegű - közel 100 milliós önkormányzati támogatást kapott.

 

A csapatépítést biztosnak vélt anyagi háttérre kezdte meg az ügyvezető. A „magyar mag” kialakítása nem sok tennivalót kívánt, hisz Hendlein, Fiodor, Benke élő szerződéssel rendelkezett és Horváth is úgy döntött, hogy marad.

 

Az edzőkérdést gyorsan megoldotta Monok: Szrecsko Szekulovics egy évre írt alá.

 

Néhány héttel később nyilvánvalóvá vált, hogy Raivio nem Kaposváron folytatja, Spica viszont magyar állampolgárságot szerzett és marad Kaposváron (de külföldinek számít).

 

Baki Gergely (Paks) Kaposvárra igazol és Szekulovics kérésére az új irányító, a szerb Igor Mijajlovics lesz, így szinte teljes a játékoskeret: Spica, Mihajlovics, Baki, Hendlein, Fodor, Benke, Horváth, Gerbenár, Papp, Kocsis, Szőnyi.

 

Mire megkezdődött az alapozás az is tisztázódott, hogy Filipovics - egy év amerikai kosárlabdázás után - az Alba Fehérvárhoz igazol, de elköszönt B. Jancsikin és Kovács Soma is. A technikai vezető Polcer Kata lett (aki Pécsen tanulta a „szakmát”).

 

A 3-as poszton játszó amerikai Davon Usher a pécsi felkészülési tornán jól mutatkozott be, azonban az Orosz Ferenc Emléktornán kiderült az eltitkolt sérülése, így Monok gyorsan megvált tőle.

 

Rosszul sikerültek a felkészülési tornák, vereség, vereség hátán: a hat felkészülési mérkőzésből egyet nyertünk. Usher helyére még nem sikerült igazolni másik játékost, így a négy külföldivel felálló Paks ellen „csonka” csapattal rajtolunk.

 

Átgázolt rajtunk a Paks: a vége mínusz 43 pont, noha a félidőben még egy ponttal vezettünk. A gyorsan szerzett új játékos, az amerikai Anthony Jones sem tudott segíteni. Javítottunk hazai környezetben, Nyíregyháza ellen: Benke (20/12) ott folytatta, ahol a felkészülési mérkőzésen abbahagyta, de a ZTE ellen már nem termett babér (Fodor és Grebenár sérült).

 

A MAFC elleni hazai győzelem után légióscsere: A. Jones helyett jött az amerikai Ubilla, majd Monok egy negyedik légióst is igazolt az ugyancsak amerikai Aron Hawley személyében.

 

Az Alba Fehérvár légiósai jobbak voltak a mieinknél. Szekulovics kérésére igazolt irányító, Mijajlovics mégsem vált be, távozik Kaposvárról.

 

M. Spica klasszisa (50 VAL) döntött a PVSK elleni hazai mérkőzésen (végre egyenlő a vereségek és a győzelmek száma, 8. hely).

 

A Szolnok elleni hazai mérkőzésen csak hosszabbításban maradtuk alul, ennek ellenére Szekulovics „kiosztotta” a csapatot hosszabbításban mutatott „gyerekes” játékáért. Az amerikai A. Hawley (-) többet nem került pályára, ennek ellenére a próbajátékon lévő játékost még három hétig „rendelkezési állományban” tartja az ügyvezető.

 

Hrvoje Puljko újra Kaposváron, de vele is vereség a Falco otthonában.

 

Nincs tovább, a Szeged elleni hazai vereség után Sz. Szekulovics azonnal lemond, mert nem lát kiutat.

 

Knézics Zorán ismét a Kaposvár kispadján (kölcsönbe, Szolnoktól).

 

Sima vereség Körmenden. Az újabb idegenlégiós, Novar Gadson még civilben szurkol a cserepadon.

 

Hendlein Roland a közgyűléstől - a 2014-es szezonban nyújtott teljesítményéért - megkapja az Év sportólója díjat.

 

Knézics első sikere a Kecskemét ellen, majd Puljko tripla-parádéjával megverjük Jászberényt is. Sopronban elmaradt a bravúr, így nem jutunk az MK nyolcas döntőjébe.

 

Ősszel : 5 győzelem, 8 vereség, 38,5 %, 10. hely

 

TV-s mérkőzésen csak a hosszabbításban tudott győzni a listavezető, Paks. Alig 600 szurkoló volt kíváncsi az egyébként nagyon jó mérkőzésre. N. Gadson hazautazott.

 

Centert igazol Monok Tibor: Ermin Jazvin a kilencedik idegenlégiós.

 

Megtört az átok, tizenegy év után nyertünk ismét Nyíregyházán. Puljko extázisban, hazai győzelem a ZTE ellen. Felkapaszkodunk a 8. helyre, igaz negatív az „egyenleg”. A zalai szurkolók nehezen viselték a vereséget, egymást verték a mérkőzés után

 

Valami elindult: idegenben legyűrjük a MAFC-t, de az Alba Fehérvár is vesztesen távozott Kaposvárról. Gálaelőadás: zsinórban az ötödik győzelem Pécsen. A Szolnok azonban nagy falatnak bizonyult.

 

Rangadóra készül a csapat a Falco ellen, de előtte - a helyi napilap szerint - Monok Tibor ismét Szita Károlyhoz fordult anyagi segítségért, „mert egy korábban betervezett szponzorációs támogatás elmaradása miatt veszélybe került a klub működése.”

 

A Falco elleni győzelemmel feljöttünk a 7. helyre (11 győzelem, 10 vereség). Szegeden a sérült Puljko nélkül - gyenge védekezés miatt is - sima vereség. Attól a csapattól szenvedtük vereséget, amely korábban zsinórban hatszor kapott ki. Mérkőzés után felerősödtek azok a szurkolói vélemények, mely szerint anyagi okai vannak a gyengébb szereplésnek.

 

Néhány nappal később a Somogyi Hírlap drámai hangon tudósított arról, hogy a Kosárlabda Klub Kft nehéz helyzetbe került, költségvetéséből

 

több mint hatvan millió hiányzik

 

Monok Tibor: „Tájékoztattam a polgármester urat a helyzetünkről. A bajnokság nyugodt befejezéséhez 63 millió 204 ezer forint hiányzik a költségvetésünkből, mert a csapatot működtető kft.-hez egy korábban betervezett, komolyabb szponzorációs összeg nem érkezett meg.

 

„Gyors segítség a kosárba” címmel a napilap a címoldalon közöl a csapat helyzetét jól tükröző fotót.

 

A Polgármester által összehívott rendkívüli közgyűlésen a legfőbb témát a Kaposvári KK égető anyagi gondja jelentette: „a 2015/2016-os szezonra 116 milliós költségvetéssel számolt a Kaposvári Kosárlabda Klub. Mivel az egyik ígéretesnek tűnő szponzori szerződés csak álom maradt, így a bajnokság befejezése komoly veszélybe került: több mint 60 millió hiányzik az előre kikalkulált költségvetésből. A város korábban már átutalt 34,5 millió forintot, és csütörtökön este a rendkívüli közgyűlésen a képviselők egyhangú igennel fogadták el, hogy további 49,5 milliót átutaljanak. Ez azonban még mindig „csak” 84 millió forint: a hiányzó durván 30 milliót a klubnak kell(ene) valahogy előteremtenie.”

 

Szita Károly: „prózai oka van annak, amiért ilyen gyorsan össze kellett hívnunk a rendkívüli közgyűlést, s döntenünk kell: pénteken ugyanis ki kell(ene) fizetni a játékosok bérét. Mert ha nem, akkor odamennek és oda igazolnak, ahová akarnak.”

 

A rendkívüli közgyűlés azzal a megjegyzéssel szavazta meg bruttó 49,5 milliós rendkívüli támogatást, hogy „a hiányzó nettó 24.204 e Ft (bruttó 30.739 e Ft, K. I.) forrás biztosításáról a szakmai vezetés folytasson tárgyalásokat a lehetséges szponzorokkal és erről számoljon be a Közgyűlés következő ülésén. A tárgyalások eredményességének függvényében fog dönteni a testület a további támogatás biztosításáról.”

 

Néhány nappal a soron következő, áprilisi közgyűlésen Szita Károly tájékoztatta a képviselőket, hogy „a Kaposvári Kosárlabda Klub Kft. vezetője e-mailben jelezte, sikerült egy szponzorral szerződést kötni, így biztosított a 2015/2016. évi bajnokság befejezéséhez szükséges pénzügyi fedezet.”

 

A Somogyi Hírlap tudósításához néhány megjegyzés kívánkozik:


-          az ügyvezető által készített költségvetésben (beszámoló 10. oldal) három szponzori bevétel szerepelt, bruttó 67,31 milliós összeggel (1. sz. bruttó 44,45 millió, 2. sz. bruttó 19,15 millió és 3.sz. bruttó 3,81 millió). Ezt Szita Károly is megerősítette a rendkívüli közgyűlésen;

-          az ügyvezető nyilatkozatában szereplő 63,204 milliós összeg alapján arra kell következtetni, hogy az 1. sz. és a 2. sz. szponzor nem teljesítette fizetési   kötelezettségét (Szita Károly közlése szerint a szponzorok csak ígérték a támogatást, szerződést nem kötött velük az ügyvezető);

-          a közgyűlési előterjesztésben (3. napirendi pont) az is rögzítésre került, hogy a Közgyűlés egy korábbi határozatában évi bruttó 11.747.500 Ft, azaz összesen 70.485 eFt szponzori támogatást szavazott meg a Kft kölcsöntartozása visszafizetésének fedezetére (a XVI. részben is írtam arról, hogy a Közgyűlés rendkívüli támogatást javaslatomra szavazta meg, tekintettel arra, hogy a Kft hat év alatt sem tudta saját forrásból visszafizetni a kölcsönt).

 

A rendkívüli közgyűlésen az is nyilvánvalóvá vált, hogy Monok Tibor 2009. január1.-vel történt ügyvezetővé választása utáni hét év alatt - az évi rendes támogatás felett - a Kosárlabda Klub Kft összesen 186.295.000 Ft összegű rendkívüli támogatást kapott.

 

A képviselőknek (és másoknak) feltűnt, hogy a rendkívüli közgyűlési támogatások során sem Szita Károly polgármester, sem Dér Tamás alpolgármester nem szólította fel a Kosárlabda Klub Kft tulajdonosát a költségvetési hiány rendezésére, míg korábban erre a Közgyűlés határozatban szólította a tulajdonosokat.

 

Erre részben egy összeférhetetlenség lehet magyarázat: Monok Tibor által elnökölt Kosárlabdázók Köre SE a Kosárlabda Klub Kft tulajdonosa, aki elnöki minőségében „főnöke” a Kft ügyvezetőjének, Monok Tibornak. Az sem szerencsés, hogy a Kosárlabdázok Köre SE és a Kosárrlabda Klub Kft TAO pénzei felett ugyanaz a személy rendelkezik.

 

Közelebb állhat a valósághoz az, hogy Szita Károly az általa „kitalált” ügyvezetőt presztízs megfontolások miatt kénytelen volt rendszeresen rendkívüli közgyűlési támogatásokkal (szponzorok szerzésével) segíteni. A rendszeresen nehéz pénzügyi helyzetbe került ügyvezetőt megmentette attól, hogy elődje, Kovács László kényszerű útját járja (aki nem számíthatott a közgyűlés rendkívüli  támogatására és fokozatosan csökkent a polgármester szponzort szerző „jószolgálati” tevékenysége is. Gyakran nem teljesültek a szponzorok által ígért pénzügyi támogatások. A csapat fennmaradása érdekében ezért több alkalommal kénytelen volt kölcsönt kérni, illetve nem vagy csak részben fizetett adót, továbbá nem vagy csak részben fizette ki a szállítókat-, a szolgáltatást adókat, így 155 milliós adósságot halmozott fel).

 

Vissza a csapathoz: hiába a kimagasló pénzügyi támogatás, a soron következő hazai mérkőzés után a Körmend szurkolói örülhettek. Egy pontos vereség Kecskeméten. A csapat korábbi edzője, Sz. Szekulovics által vezetett Jászberény ellen szenvedtük el zsinórban a negyedik vereséget (a mérkőzésen Knézicset és Spicát kiállították, Baki orra eltörött).

 

Győztes hazai mérkőzés a Sopron ellen, ezzel visszakapaszkodunk a 8. helyre.

 

Tavasszal: 7 győzelem, 6 vereség, 53,8 %; Alapszakasz: 12 győzelem, 14 vereség, 46,2 %, 8. hely.

 

A középházi középszakaszt jól kezdtük. Idegenben, 400 kaposvári buzdítása mellett fölényes győzelem a PVSK ellen, majd Kaposváron a Falco is behódolt.

 

Nem sikerült a bravúr Kecskeméten. A tartalékos Sopron elleni hazai vereség láttán elnémult a lelátó. Majd egy szégyenteljes produkció eredményeként vereség a PVSK ellen.

 

Vannak még csodák: idegenben legyőzzük a Falcot (Spica, Puljko és Horváth nélkül), ezzel ismét felkapaszkodunk a 7. helyre. Ugyancsak Spica és Puljko nélkül legyőzzük a Kecskemétet.

 

A Sopron elleni idegenben elszenvedett vereség ellenére a középszakaszt a 7. helyen fejezzük be (eddig összesen:16 győzelem, 18 vereség, 47,1 %).

 

Ply-off: az Alba Fehérvár ellen (a 2. helyezett a 7. helyezett ellen, 3 győzelemig)

 

Spica nélkül is csak három pontos vereség az első két mérkőzésen. A harmadikon már Ubilla sem játszott, „karriercsúcs”: 46 pontos vereség. Tovább lépett az Alba Fehérvár. A Kosárlabda Klub a hetedik helyen fejezte be a bajnokságot.

 

A 2015/2016-os szezon bajnoki mérkőzései itt olvashatók.


Még alig hűltek ki a lelátó székei, Monok Tibor sajtótájékoztatón értékelte a 2015/2016-os bajnokságot: „keserves szezonon vagyunk túl”, lényegében ennyit mondott. Nem került szóba sajtótájékoztatón az edzőváltozás oka, az idegenlégiósok kiválasztásának kudarca, de nem került szóba a februári pénzügyi krízis sem: minden idők legnagyobb összegű önkormányzati támogatással maradhatott életben csapat.

Mindenki nagy megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy Benke Szilárd távozik. Monok: „megtettük az ajánlatunkat” (kiderült, csak a bajnokság végén, K. I.).

 

A visszaemlékező megjegyzése: Minden szurkoló biztosra vette, hogy Monok Tibor már decemberben-januárban - amikor már tudható volt, hogy Benke erőtől duzzadó játéka láttán lesznek kérők - megállapodott a játékossal. Nem így történt. Ez kapitális hiba volt.


Új csapatot építünk, közölte Monok, melynek vezető edzője ismét Fekete Ádám lesz.


A Közgyűlés - az elmúlt évekhez hasonlóan – a sportvezetők beszámolója alapján megtárgyalta a kiemelt sportszervezetek 2015/2016-os bajnoki szereplését, illetve döntött a 2016/2017-es szezonra vonatkozó támogatásról (17. napirendi pont).


A közgyűlési előterjesztés rögzíti, hogy a Kosárlabda Klub Kft a 2015/2016-os szezonban közel 100 milliós önkormányzati támogatást kapott. Sajnos az ügyvezető - évek óta ismétlődő panelokat tartalmazó - beszámolója (1. sz. melléklet) még csak nem is érintette a csapat valós problémáit: például az edzőváltás okát, a kilenc idegenlégiós próbajátékának-, a felületes kiválasztás pénzügyi következményeit, a szezon közepén bekövetkezett pénzügyi krízis okait.


Érzékelhető volt, hogy a csapat működési feltételeinek megteremtése egyre nehezebb feladatot jelentett Monok számára. Ennek egyik oka lehetett a megélhetési forrásnak tekintett - az utánpótlás neveléssel foglakozó - Kaposvári Kosárlabdázók Köre SE működtetése, a jelentős, 100 millió feletti TAO pályázati pénzek hatékony elköltése. Az is terhes lehetett, hogy a Kosárlabdázok Köre SE és a Kosárrlabda Klub Kft TAO pénzei felett ugyanaz a személy rendelkezett.


A Közgyűlés döntése szerint a 2016/2017-es szezonra a Kft támogatása az előző évvel azonos mértékű, azaz 34.580.000 Ft lesz. Az ügyvezető által készített költségvetés 116 millió kiadással, 98 millió bevétellel és 18 milliós hiánnyal számol. A közgyűlésen Szita Károly biztosította a Monokot, hogy szponzorok szerzésével maximális segítséget nyújt a 18 milliós hiány megszüntetéséhez.

 

Következik a XX rész: A LEJTŐ TETEJÉN



Lap tetejére
Hozzászólások
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: