NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE – XVIII. RÉSZ

„Aki nem ismeri múltját, nem értheti a jelent, amely a jövőnek hordozója.” (Tamási Áron)
2024.10.07. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

KAPOSVÁRON ISMÉT KÉK AZ ÉG

Ebben a részben a három sikeres szezont „mesélem” el. A 2011/2012-es szezon kilencedik helye után mindenkit meglep a 2012/2013-as szezonban megszerzett negyedik hely. Hendlein Roland két év Székesfehérvári szereplés után hazatér és szerencsés az idegenlégiósok kiválasztása is: M. Spica, C. Dunn, K. Swanston játéka lenyűgözte a szurkolókat. A következő két szezon jó szereplésében is meghatározó volt az idegenlégiósok játéka. Monok Tibor maximális önkormányzati támogatást élvez: a Közgyűlés a három év alatt a 14.580 eFt-ról 34.580 eFt-ra emeli a támogatást, melyet az évközi, rendkívüli támogatások tovább növelnek. A TAO további, jelentős pénzügyi támogatást jelent. A jobb pénzügyi helyzet fontos tényezője a sikeres szereplésnek. A szurkolók visszatérnek a nézőtérre. Látszólag minden rendben van.

A RÉGÓTA VÁRT SIKER (2012/2013)


Még tart a bajnokság, de Monok már az új csapatot építi: a három légióson kívül távozott Lekli József is, aki a Székesfehérváron folytatja. Ugyanakkor hatan biztosan maradnak: Dávid Gergely, Szőke Balázs, Kiss Kornél és a három fiatal, Kovács Soma, Bíró Bence, Fónai Rihárd.


Monok Tibor sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kétévnyi székesfehérvári kitérő után Hendlein Roland hazatért. Hendlein: „újra egészséges vagyok, teljes értékű munkát végezhetek.”


A tudósító rákérdezett a Kft anyagi helyzetére is. Az ügyvezető elmondta, hogy „jelenleg még három területen van adóssága a klubnak. Az adóhatóság felé folyamatosan törlesztjük a tartozásunkat, amely a tervek szerint október hónapban lejár. Emellett a város felé áll fenn tartozásunk, illetve folyamatban vannak még peres ügyek. Ami mindenképp örömteli, hogy az említett adótartozáson kívül nincs köztartozásunk.”


Az MKOSZ már első körben elfogadta a kaposváriak bajnoki nevezését.


A kosaras társadalmat meglepte, hogy a Kecskemét visszalépett a 2012/2013-as bajnokságtól. A nagy hirtelen megalakított KTE Kosárlabda Klub Kft az általa működtetett csapatot az NB I. „B” csoportra nevezte. Az MKOSZ keresi azt a csapatot, aki vállalja az „A” csoportot.


Drahos Gábor irányító (Szeged) Kaposvárra igazol, Hendlein ismét kés alá fekszik: a terhelés hatására egy csontkinövés begyulladt, 4-6 hét kiesés. A ZTE ismét az „A” csoportban: az MKOSZ elfogadta a jelentkezését.


Szerb center tesztelésen: Marco Spica Kaposvárra igazolna.

 

A csapat augusztus 15. napján megkezdte a felkészülést. Monok: M. Spica mellett még két idegenlégiós szerződtetése várható, az 1-es és a 3-as posztra. Néhány nappal később bejelentette, hogy az amerikai irányító, Chris Dunn, 10 napos próbajátékra érkezik.


A 3-as posztra igazolt újabb amerikai játékossal, Kyle Swanston-al teljes a játékoskeret: Kiss Kornél, Drahos Gábor, Nikola Fekete, Marco Spica, Kyle Swanston, Christopher Dunn, Hendlein Roland, Kovács Soma, Dávid Gergely, Bíró Bence, Fonai Richárd, Szőke Balázs, Papp Péter. A felnőttek munkáját az utánpótláscsapat néhány tagja - Orosz Bence, Nagy Bence, Benke Szilárd és Szőnyi Dániel - is segíti.


A felkészülési mérkőzések többségét megnyerte a csapat (PVSK, ZTE, Alba-Fehérvár, Jászberény), mindhárom idegenlégiós kiválóan szerepelt, szerződést kaptak. Jól mutatkozott be a felnőtt csapatba Benke Szilárd és Papp Péter.


A bajnoki nyitányon egy igazán értékmérő összecsapás vár a csapatra. Nincs könnyű helyzetben az új alakulat, hiszen az elmúlt években a csapat rendre alulmaradt a bajnoki nyitányon. Ezek kellene változtatni, hisz a cél a legjobb nyolcba kerülés.


A rossz kezdés megszakadt: Swanston (43/27) parádés teljesítményével a Körmend ellen, idegenbeli győzelemmel kezdtük a szezon. Az újabb bravúr sajnos elmaradt: Spica (35) jó teljesítménye sem volt elegendő, így hazai vereség a Paks ellen (102 – 103). Azonban Debrecenben győzelemhez segítette a csapatot.

Először egy „párban” Hendlein és Spica: hazai győzelem Nyíregyháza ellen. Majd idegenben vertük a vetélytárs PVSK-t. A Szeged elleni győzelemmel a tabella élére állt a Kaposvári KK.


Egy kis kitérő: az utánpótlás neveléssel foglakozó kaposvári sportszervezetek sikeres TAO pályázatokról szóló tudósítására. Meglepetéssel olvastam, hogy


-          a Sportközpont és Sportiskola 24.900.000,- forint,

-          a Kosárlabdázok Köre SE 28.650.000,- forint,

-          a Kosárlabda Klub Kft 9.900.000,-forint támogatást nyert el.


Emlékeztem ugyanis arra, hogy a kaposvári képviselő testület alig egy évvel korábban, a 2011. szeptember 29. napján hozott döntésével a szétforgácsolt kaposvári kosárlabda utánpótlás nevelést a Kosárlabda Klub Kft „hatáskörébe utalta”, miután megszüntette a Sportközpont és Sportiskola kosárlabda szakosztályát (később kiderült, a kosárlabda utánpótlás a Kosárlabdázók Köre SE „védőszárnyai alá” került, K. I.).


Jött a „megvilágosodás”: a Közgyűlés alig öt hónappal később, a 2012. február 23.-i határozatával úgy döntött, hogy „a kosárlabda utánpótlásképzés a serdülő korig (14-15 év) kerüljön vissza a sportiskola képzési rendszerébe.


Így kaposvári kosárlabda utánpótlás nevelés „három csatornás” lett: a Sportközpont és Sportiskola, a Kosárlabda Klub Kft visszakapta utánpótlás csapatait és még a Kaposvári Kosárlabdázók Köre SE-nek is jutott csapat. Így, mindenki részesülhet a TAO pénzekből.


A „pénzeső” jótékony hatását Dér Tamás a Sportközpont és Sportiskola igazgatója is felismerte: „a társasági adó lehívására jogosult sportágakkal kell bővíteni a sportiskolát”, így az intézmény pénzügyi problémái csökkenthetők.


Vissza a felnőtt csapathoz: szoros mérkőzésen vereség Székesfehérváron, majd győzelem a Falco és a ZTE ellen. Idegenben győztük le a Sopront és a Jászberényt.


Régóta nem volt ilyen őszi szezonja a Kaposvári KK-nak: 9 győzelem, 2 vereség, 81,2 %, 2. hely. Az eredményes szereplés visszaigazolásaként – az ügyvezető által korábban hivatkozott gazdasági vállság ellenére – a közönség visszatért a lelátóra.


Ismét nyerünk a Körmend ellen, majd Szőke és Swanston nélkül vereség Pakson. A jó erökből álló Debrecen nem okoz gondot. Idegenben a Nyíregyházát most sem sikerül legyőzni. Hazai nézőcsúcs a PVSK elleni győztes mérkőzésen.


Magyar Kupa: szűk győzelem Kaposváron, hárommal többet dobott a Falco Szombathelyen, így nem jutottunk tovább.


Kijózanító pofon Szegeden, de az Alba-Fehérvár ellen ismét igazi arcát mutatta a csapat. A MK mérkőzés után a bajnokin is kikapunk Szombathelyen.


A visszaemlékező megjegyzése: már a Szeged elleni mérkőzésen érzékelhető volt, hogy az ősszel „csapágyasra hajtott” idegenlégiósok és Hendlein egyre kevésbé képesek tartósan a koncentrált játékra.


2013. január, ismét pénzügyi gondok: „A Kaposvári Kosárlabda Klub Kft a bajnokság lebonyolításának változása, azaz a középszakasz plusz 10 mérkőzése többletköltséget jelent, ezért az ügyvezető 12 millió forint többlettámogatási kérelmet nyújtott be az Önkormányzathoz.”


Szita Károly: „Az ügyvezető arra hivatkozott, hogy az éves költségvetésük tervezésekor nem számoltak azzal, hogy egy hónappal hosszabb lesz a bajnokság. Ahhoz, hogy be tudják fejezni a bajnokságot, az önkormányzat támogatására van szükség.”


A visszaemlékező megjegyzése: a versenykiírást menetközben az MKOSZ soha nem módosította. A következő bajnokság versenykiírását minden esetben még a folyó bajnokság befejezése előtt közlik a csapatokkal. Most is így történt.


Idegenben verjük a ZTE-t, majd - Spica, Szőke, Kiss Kornél nélkül is – fölényesen verjük a Sopront (pályára került Kovács Soma, Benke Szilárd, Papp Péter, Bíró Bence is).


Az alapszakasz utolsó mérkőzésén, hazai pályán vereség a Jászberény ellen.


Tavasszal: 6 győzelem, 5 vereség, 54,5 %. Az alapszakaszt a 3. helyen zártuk: 15 győzelem, 7 vereség, 68,2 %.


A visszaemlékező megjegyzése: az Alba-Fehérvár 17 győzelemmel végzett az első helyen, ezért egy őszit megközelítő eredményességgel az első helyen végezhettünk volna.


A középszakaszt (az alapszakasz első öt helyezettje és a Szolnok körmérkőzése) 3 győzelemmel és 7 vereséggel, a 4. helyen zártuk.


Play-off: mérkőzések a legjobb négy között a Jászberény ellen. A párharcot 3:2-re nyerjük, így kilenc év után ismét a döntőbe jutásért játszhatunk.

Döntőbe jutásért az első helyezett Alba-Fehérvár az ellenfél: a párharcot a fehérváriak nyerték 3:1-re.


A harmadik helyért folyó csatában 2:0 a Paks javára, így a Kosárlabda Klub a 4. helyen zárta a 2012/2013-es bajnokságot.


A 2012/2013-as szezon bajnoki mérkőzései itt olvashatók.


Senki nem gondolta volna, hogy az utóbbi években a legjobb nyolc közé jutásról is rendre lemaradó csapat - kilenc év után - bejut az elődöntőbe. A sikerek összetevőiről beszélt Fekete Ádám.


A közgyűlés megtárgyalta a kiemelt sportszervezetek 2012/2013-as szezon eredményeiről szóló beszámolóit, tájékozódott a 2013/2014 évi bajnokságra vonatkozó elképzelésekről és döntött a támogatásokról.


A közgyűlésről a helyi napilap egy másik, szintén fontos napirendi pont „oldalvizén” tudósított.


Idézet a tudósításból: „A Kaposvári Kosárlabda Klub összesen 37,5 milliós támogatásra számíthat várostól, ám ebben benne van az a 15 milliós plusz segítség is, amelyre Szita Károly azt mondta: kizárólag azért kapja meg a csapat a plusz pénzt, mert két éve azon dolgoznak, hogy lefaragják az adósságokat, s ezzel a pénzzel először kezdheti a következő idényt a csapat tartozásmentesen”.


A tudósítás idézett szövege pontatlan:


A Közgyűlés egy másik napirendi pontban (33. előterjesztés) tárgyalta a Kosárlabda Klub Kft rendkívüli támogatási kérelmét: a középszakasz 10 mérkőzése után - a Play-off keretében - további 11 mérkőzést játszott a csapat. A Play-off mérkőzések a pénzügyi fedezetére, illetve a 2012/2013-as szezon lezárása (a felhalmozott adósság kiegyenlítése) érdekében a Közgyűlés 15 milliós rendkívüli támogatást szavazott meg. Azaz, a 15 millió forint nem a 2013/2014-es szezonra vonatkozó támogatás része.


A visszaemlékező megjegyzése: emlékeztetnék arra, hogy a középszakasz mérkőzéseinek többletköltségeire (és a 2012/2013-as szezon adósságmentes befejezése érdekében) a Kosárlabda Klub Kft januárban már kapott 12 millió forint rendkívüli támogatást. A Kosárlabda Klub Kft a 2012/2013-as szezonra a 14.480 eFt alaptámogatás mellett így további 27.000 eFt, azaz összesen 41.580 eFt támogatást kapott. Ez példa nélküli.


TOVÁBBRA IS A CSÚCSON (2013/2014)


Racionális döntést hozott Monok Tibor, amikor nem vállalta a nemzetközi szereplést. Természetesen ennek – az ügyvezetői kommunikáció ellenére – pénzügyi okai voltak. A FIBA követelményeire való hivatkozás csak figyelem elterelés a Kft pénzügyi nehézségeiről (a Szolnoknak ugyanilyen Körcsarnoka van, mint Kaposvárnak, mégis évek óta a FIBA által szervezett nemzetközi bajnokságokban játszik).


Noha Szőke visszavonult és Drahos is távozott, mégis erősödik a „magyar mag”: Kaposvárra igazolt Jancsikin (Falco) és Fodor Márton (Szolnok). Hendlein, Dávid és Kiss Kornél, illetve Kovács Soma is marad. A felnőtteket erősíti Benke Szilárd, Papp Péter és Filipovics Márkó.


Fónai Richárd és - a korosztályos válogatott - Bíró Bence abbahagyta a kosárlabdázást, mert megunták az éveken át tartó ígérgetést, mely szerint a következő szezonban több játékpercet kapnak.


Az első idegenlégiós is kiválasztásra került, a távozó Swanstont az amerikai R. Crawford helyettesítheti. Nagy „fogásnak” tűnik az irányító posztra L. Hinnant megszerzése (aki a ZTE-vel bajnokságot nyert). Monok optimistán nyilatkozza, még egy center igazolása van napirenden, így „erősebbek leszünk, mint tavaly”, a legjobb nyolcba kerülés a cél.


A kiszemelt center az amerikai K. Tohompson néhány nap múlva megérkezik, így teljes a játékoskeret. Jöhetnek a felkészülési mérkőzések, az idegenlégiósok kipróbálása.


Az „Orosz László Emléktorna” után K. Thompson távozik. A Göcsej Kupa mérkőzéseken már az újabb kiszemelt, a szerb center, M. Pesics kap lehetőséget. A bajnoki rajt előtt R. Crawford is távozik, helyére a szerb H. Puljkó a kiszemelt.


Az idegenlégiósok kényszerű cseréi miatt felemásra sikerültek felkészülési a mérkőzések (miközben Raivio Jászberényben pattogtat). Ezért nem sok jót ígért az „újonc” Kecskemét elleni rajt: a sérült Hinnant nélkül kiadós vereség! Hazai vereség a ZTE ellen, majd a Paks ellen sem termett babér számunkra.


Minden sorozat véget ér egyszer, a nyeretlen Kaposvár megverte a veretlen Jászberényt. A mérkőzés után az ügyvezető elköszön M. Pesicstől. Az utód is megérkezik: W. Chism, korábban az Alba-Fehérvár centere volt.

A bemutatkozás jól sikerült, meglepő győzelem a bajnok és kupagyőztes Alba-Fehérvár ellen. Huszáros hajrával fordított a csapat a PVSK ellen. Szegeden folytatta a csapat a győzelmi sorozatát, majd magabiztos győzelem a Sopron ellen. Chism duplájával vertük a Körmendet. Győzelem a Nyíregyházán, zsinórban ez a hetedik.


Minden sorozat véget ér egyszer, az őszi forduló utolsó mérkőzésén szoros mérkőzésen vereség a Falco-tól.


Ősszel - a rossz kezdés után - 7 győzelem, 4 vereség, 63,4 %, 4. hely.


Továbbra is sikeresek a TAO pályázatok:

-          Sportiskola és Sportközpont 26.850.000,- forint;

-          Kaposvári Kosárlabdázók Köre 29.974.000,- forint;

-          Kosárlabda Klub Kft 21.000.000,- forint.


A Kecskeméttől nem csak idegenben kaptunk ki, de Kaposváron sem sikerül legyőzni. A ZTE ellen, idegenben javítottunk. Karácsonyi ajándékként, győzelem a Paks ellen.


A csapat őszi sikerei nem véletlenek: Hinnant a maga posztján a legjobb, de Hendlein és Chism - több mutatóban is - az élmezőnyhöz tartozik.


A 2012/2013-as szezonban elért 4. helyezést a Somogy Megyei Közgyűlés Monok Tibornak adottSomogy Polgáraiért Díjkitüntetéssel ismerte el. A Kaposvár Közgyűlése a csapat kategóriában a Kosárlabda Klub Kft csapatának ítélte oda az Év Sportolójakitüntetést.


Rosszul kezdjük az évet, vereség Jászberényben, majd Székesfehérváron az Alba-Fehérvár ellen. Puljko triplaparádéjával vertük a PVSK-t, de Benke, Papp és Filipovics is hozzájárult az idegenbeli győzelemhez. Nehéz „szülés” volt a Szeged elleni hazai győzelem, csak hosszabbításban sikerült.


Kiss Kornél megsérül, így Drahos Gábor visszatér Kaposvárra. Dávid Gergelyre műtét vár, helyére a Horvát Máté (MAFC) érkezik.


A Sopron nem csak a bajnokin vert meg bennünket, hanem a Magyar Kupa pécsi negyeddöntőjében is. Ismét nem jutunk a legjobb négy közé.


Nézőcsúcs (1000) a Körmend elleni hazai győztes mérkőzésen, amely egyben Chism búcsú meccse.


Chism helyére a Nyíregyháza egykori játékosa B. Davis érkezik, de ez sem elég a győzelemhez: tíz éve nem tudunk Nyíregyházán nyerni. A gyengébben sikerült tavaszi idény utolsó mérkőzésén magabiztosan verjük a Falco-t.


Tavasszal: 6 győzelem, 5 vereség, 54,5 %; Alapszakaszt az 5. helyen zártuk: 13 győzelem, 9 vereség, 59,1 %.


A középszakaszt (az alapszakasz első öt helyezettje és a Szolnok körmérkőzése) 4 győzelemmel és 6 vereséggel, a 4. helyen zártuk.


A visszaemlékező megjegyzése: húsz ponttal vertük a nemzetközi vizeken vitézkedő, Vojvodát és Simont soraiban tudó, csak a középjáték mérkőzéseire visszatérő Szolnokot. A tudósító feltette a kérdést: „mi lenne, ha egyszer meg is tudná tartani a város a kiemelkedő tudású kosárlabdázóit?


Play-off mérkőzések: első mérkőzésen a Kecskemét ellenPujlko tripláival – „fölényes”, kétpontos győzelem, majd ugyanennyivel vertük Kecskeméten is az „újonc” csapatot. Chism távozása után ez volt az igazi meglepetés. Kaposváron már nem volt mese: 3:0 ide.


Ismét a döntőbe jutásért játszunk, most a Szolnok ellen, aki nem kegyelmezett, a párharcot 3:0-ra nyeri.


A harmadik helyért folyó csatában a Sopron az ellenfél, idegenben kezdünk, vereség, a harmadik negyed döntött. Kaposváron – a lábát „fájlaló” Hinnant nélkül – meglepetésre vereség, a hosszabbításban. 2:0 oda, Kaposvár ismét negyedik. (a rendes játékidő végén, egyenlőnél, Hendlein mindkét büntetőjét kihagyta).


A 2013/2014-es szezon bajnoki mérkőzései itt olvashatók.


Fekete Ádám értékelte a csapat teljesítményét: a legjobb nyolcba kerüléssel túlteljesítette a célt (a vezető edző nem jól emlékezik a szezon elején tett ügyvezetői nyilatkozatra). Kétségtelen, hogy Chism távozása, Dávid és Kiss Kornél sérülése érzékenyen érintette a csapatot, de a nyolc közé jutás elvárás volt. A negyedik hellyel - Chism távozása után - valóban túlteljesített a csapat.


A Közgyűlés megtárgyalta kiemelt sportszervezetek a 2013/2014-es szezonban nyújtott teljesítményét, a 2014/2015-ös szezonra vonatkozó elképzeléseiket és döntött a támogatásról. Monok Tibor ügyvezető a beszámolójában - többek között - kiemelte, hogy „anyagi lehetőségeink függvényében a csapat ár-érték arányban messze túlteljesítette a lehetőségeit. Így szakmai fejlődésünk eredményesnek mondható.


A helyi napilap részletesen beszámolt a közgyűlésen történtekről. A közgyűlés kiemelt témája a labdarúgók 75 milliós adósságának rendezése, illetve az önkormányzat tulajdonosi szerepvállalása volt.

 

MAGASABB CÉLOKÉRT (2014/2015)


Monok a korábbiaknál jóval kedvezőbb pénzügyi feltételek mellett kezdhette meg a csapatépítést: a költségvetés kiadási oldalán 107 mFt szerepelt, míg a bevétel oldalon 97 mFt. Ilyen összegű „látható” bevétel még nem fordult elő az „A” csoportos szereplés során.


Az ügyvezető által tervezett költségvetés 10 milliós hiányát a polgármester, illetve a Közgyűlés nemes gesztussal kiegyenlítette, azaz 10 millióval megemelte a 2014/2015-ös szezonra szóló támogatást:


Szita Károly: „a Kosárlabda Klub ügyvezetőjének kérésére, a 4. helyezés elismeréseként 10 millióval megemeljük  a 2014/2015-ös  támogatást, hogy végre tiszta lappal kezdjék meg a szezont.” (így, a Kosárlabda Klub Kft 34.580 eFt támogatást kapott, K. I.)


Monok Tibor a játékoskeret kialakítása első lépéseként Fodor Mártonnal kötött újabb kétéves szerződést. Következett Hendlein Roland, aki három évre kötelezte el magát (a városi legenda szerint ennek egy Ady Endre utcai üzlethelyiség kedvezményes bérlete volt az „ára”; K. I.)


Alig fejeződött be a bajnokság, hét játékos szerződése került a páncélszekrénybe: Fodor Márton, Hendlein Roland, Drahos Gábor, Horváth Máté, Kovács Soma, Benke Szilárd, Papp Péter.


Mindenki örömére: Raivio – egy év franciaországi és egy év Jászberényi kitérő után – visszatért Kaposvárra.


A csapatépítésre csupán az vetett árnyékot, hogy megkezdődött Fekete Ádám pere. Ez egyellőre nem akadályozza a vezető edzői munkáját, Monok továbbra is a Fekete – Filipvics edzőpárosnak szavaz bizalmat. Lehet, hogy ez is szerepet játszott abban, hogy B. Jancikin úgy dönt, továbbra is Kaposváron kosarazik.


A centerposztra a montenegrói Szekulovics a jelölt, akinek ez az első profi éve. A magyar magot hivatott erősíteni a center Grebenár Péter leigazolása. Most már csak a külföldi irányító hiányzik. Drahos úgy dönt, inkább a civil életére koncentrál (alacsonyabb osztályba igazolt).


Az amerikai irányító, M. Gibson Finnországból tette át székhelyét Kaposvárra. Ezzel teljes a játékoskeret, az első edzőmérkőzésen már mindenki a fedélzeten. A PVSK elleni edzőmérkőzésről csak Fodor hiányzott, aki több hétre kidőlt a sorból.


Megnyerjük az „Orosz László Emléktornát” (13-as mezét visszavonultatták!). Második hely a „PVSK Kupán”, majd első hely a soproni „Krasznai Kupán”.


Szekulovics nem vált be, az új centerjelölt a bosnyák-angol, kettős állampolgárságú Alihodzic. Az irányító Gibson szerződést kap. A felészülés sikeres volt, jöhet a bajnoki rajt a MAFC ellen.


Nem okozott nehézséget a MAFC legyőzése, minden fiatal pályára kerül (Benke, Papp, Kocsis, Kovács). A Szeged visszavágott a felkészülési mérkőzésen elszenvedett vereségért. Az igazi nagy pofon azonban a Pakstól kaptuk hazai pályán, de Kecskeméten is vereséget szenvedtünk.


A Kecskemétről sérülés miatt elküldött M. Spica Kaposvárra igazolt. Ez nagy kockázatot jelentett, azonban a Nyíregyháza ellen Spica vezérként tért vissza. Edzőt buktató győztes mérkőzés az Alba-Fehérvár otthonában. A Bence Tamás vezette, tartalékos Jászberény alaposan elfenekelt bennünket.


Egyszer lent, egyszer fent: bedaráltuk a sereghajtó ZTE-t, majd idegenben vertük a Körmendet. Raivio kosarával hazai győzelem a PVSK ellen. A Falco elleni győzelemmel már a negyedik a Kaposvár. Az őszi utolsó fordulóban az éllovas Sopron érvényesítette a papírformát.


Őszi forduló: 7 győzelem, 5 vereség, 58,3 %, 5. hely


A „tavasz” első mérkőzésén - Kaposváron harminc ponttal elvert - MAFC majdnem megtréfált bennünket: Fodor triplájával nyertünk.


M. Gibson elköszönt, helyére jött Frazier Hollandiából. Már a Szeged ellen igazolta, hogy jobb, mint elődje.


Nem adott esélyt a Paks, majd hazai pályán is megleckéztetett bennünket a Kecskemét. Következett a „szokásos” vereség Nyíregyházán.


Az utolsó percekben gyűrtük le a végig vezető Alba-Fehérvárt, és ugyancsak hazai környezetben vertük a Jászberényt.


Vereség a sereghajtó ZTE ellen. Spica régi napjaira emlékeztető játékával vertük a Körmendet. Frazier döntötte el a PVSK elleni rangadót, majd a Sopron is kapitulált Kaposváron.


Az alapszakasz utolsó mérkőzésén tíz év után győztünk Szombathelyen, a Falco ellen.


Sajnos a Magyar Kupában ismét nem jutottunk a négy közé, a későbbi győztes Szolnokkal sorsolt össze bennünket a vakszerencse.


Alapszakasz: 15 győzelem, 9 vereség, 62,5 %, 4. hely; tavasszal: 8 győzelem, 4 vereség, 66,7 %;


A középszakaszt (az alapszakasz első öt helyezettjének körmérkőzése) 4 győzelemmel és 4 vereséggel, a 4. helyen zártuk. Hazai pályán veretlenek maradtunk. Maradunk a negyedik helyen, a negyeddöntőt a Sopron ellen játsszuk.


A Play-off mérkőzései, három győzelemig: Kaposváron szereztünk előnyt, majd otthon egyenlített a Sopron, majd ismét győzünk Kaposváron. 2:1, a „sorminta” szerint otthon ismét győz a Sopron. Az állás 2:2.

 

Kaposváron 1200 szurkoló buzdítása sem volt elég a győzelemhez: Sopron jutott a legjobb négy közé.

 

Bajnoki mérkőzések: 21 győzelem, 16 vereség, 56,8 %, 5. hely.


A 2014/2015-ös szezon bajnoki mérkőzései itt olvashatók.


A jogerős bírósági ítélet „árnyékában” a szurkolók számára Fekete Ádám értékelt: a szezon legnagyobb hozadéka, hogy a szurkolókat visszahódította a csapat. Sokat számított a javuló pénzügyi helyzet, az anyagi biztonság. Az előző két szezonhoz hasonlóan a siker alapvető feltétele volt az erős „magyar mag”, a „bevethető” fiatalok, illetve három minőségi külföldi. Sajnos az idegenlégiós „csapat” – különböző okok miatt – csak a tavaszi szezonra állt össze. A nyolc közé jutás volt a cél, mégis végezhettünk volna előbbre is az ötödik helynél.


A kaposvári Közgyűlés is – 7. napirendi pontként - megtárgyalta a kiemelt sportszervezetek, így a kosárlabda csapat 2014/2015-ös szezonban nyújtott teljesítményét, a következő szezonra vonatkozó elképzeléseket, illetve a támogatási igényeket. A Kaposvári KK Kft a 2015/2016-os szezonra - a 2014/2015-ös szezonra kapott támogatással egyező összegű, azaz - 34.580.000,- forint támogatást kapott.


Monok Tibor ügyvezetői beszámolójában kiemelte, hogy a polgármester úr segítségével a klub tovább erősödött. Szponzoraink száma is emelkedett. A bajnokság második szakaszára összeért a játékunk. B. Frazier személyében kiváló irányítót sikerült igazolni, aki záloga lett a látványos játéknak. Így, idén is meg tudtuk tölteni a Sportcsarnokot”.


A visszaemlékező megjegyzése: az ügyvezetői beszámoló - tartalmilag (szövegében) - szinte teljesen megegyezik az előző évi beszámolóhoz: ebben a bajnokságban is erőn felül teljesített a csapat, „minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve”. Monoknak nincs veszélyérzete.

 

A Közgyűlés képviselői javaslatomra hozzájárult, hogy a Kosárlabda Klub Kft 2009. májusban fennálló 50 millió összegű, illetve az azt követő években - újabb 5,5 milliós kölcsönnel - 55,5 millióra nőtt kölcsöntartozását hat éven keresztül, évi részletekben fizethesse vissza. A 2015. június 11.-i Közgyűlés a részletfizetés pénzügyi fedezetéül évi bruttó 11.747.500,- forint, összesen 70.485 e Ft szponzori támogatást szavazott meg (a 11.747.500,-Ft a kölcsöntartozás éves 9.250.000,-Ft összegének ÁFA-val növelt nagysága).


Következik a XIX. rész: SZITA KÁROLY ISMÉT MENTŐ ÖVET DOB ……



Lap tetejére