NEGYVEN ÉVE JUTOTT FEL AZ NB I-BE – XV. RÉSZ

„Aki nem ismeri múltját, nem értheti a jelent, amely a jövőnek hordozója.” (Tamási Áron)
2024.07.08. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

LÉT A TÉT!

A második bajnoki cím megnyeréséhez három, alapvetően sikeres év vezetett, ám az odáig vezető út nagyon rögös volt. A működési feltételek egyre romlottak. Kása Sándor és a Klíma-Vill Kft kényszerű távozása után Kovács László vette át a bearanyozott váltóbotot. Csodát tett, a bajnoki rajt előtt lesajnált csapat 2004 tavaszán elhódította a Magyar Kupát és a bajnoki címet is megszerezte. Sajnos a kaposvári kosárlabda aranykora ezzel véget ért. Kovács László ügyvezetőre, illetve a Kaposvári KK-ra súlyos anyagi gondokkal terhelt, küzdelmes évek vártak. A 2004/2005 és a 2008/2009 közötti szezonokban - bár voltak nagyszerű mérkőzések, átmeneti sikerek - a lét volt a tét. Erről szólnak a következő oldalak.

 

MARAD A SIKERCSAPAT MAGJA (2004/2005)


Némi optimizmusra adott okot, hogy a romló pénzügyi feltételek ellenére a sikercsapat magja maradt, „csak” Ivkovics (Pécs) és Simon (Németország) távozott. Dzunics felépült, azonban sérülése a felkészülési mérkőzések során kiújult.

 

Az Európa Liga csoportbeosztása elkészült, a Kaposvári KK az „A” csoportba kapott helyet.


A Klíma-Vill Rt visszatért a támogatók közé.


Az Európa Liga mérkőzéseinek megkezdése előtt a Kaposvári KK - az anyagi gondokra és a tömeges sérülésekre hivatkozva visszalépett. Ennek súlyos, 30.000 EUR büntetés lett a következménye.

Sajnos az MKOSZ egy hónap után küldte meg a büntetésről szóló értesítést, így a Kaposvári KK elesett a fellebbezés lehetőségétől. Kovács László közölte, hogy nem tudjuk kifizetni a büntetést.


Z. Knezics vezető edző a Varga Roland, Szőke Balázs, Trepák Zoltán, Dénes Gábor, Filipovics Gordan, Hendlein Roland, Tömösváry Máté illetve a szlovén irányító Strnad, az amerikai bedobó Ike, a szlovén center Kunc játékoskerettel kezdte meg a felkészülést. Bizonytalan volt, hogy a második sérüléséből visszatért Dzunicsra lehet-e számítani.


Jó rajt a bajnokságban, azonban az már a PVSK elleni, hazai vereséggel végződött mérkőzésen bebizonyosodott, hogy centerposzton „vékony” a csapat.


Aztán egy nagy pofon: az elmúlt négy évben lejátszott 11 mérkőzésen mi nyertünk, a 12. mérkőzésen azonban Dombóvár nyert hosszabbításban.


A sérülések miatt (Strnad, Ike, Kunc, Dzunics) szükség volt az amerikai Mosley-t (2-es, 3-as poszt) leigazolására. Sajnos Ike nem vált be, így a próbaidős szerződése nem került meghosszabbításra.


Kovács László amerikai center, J. Wylie leigazolásáról döntött, aki a Körmend elleni, idegenbeli mérkőzésen mutatkozott be, a hosszabbítás utolsó másodpercében dobott győztes kosárral.


A csapat gyenge szereplése miatt – még az átigazolási időszak vége előtt – az Albacomp-nál feleslegessé vált amerikai A. Primc leigazolására is sor került (nyolcadik légiós, K. I.). A magyar „mag” is erősödött Takács Attilával (Kecskemét). Igaz Hendlein és Tömösváry kölcsönbe Dombóvárra igazolt.


Dzunics többszöri sikertelen visszatérés után úgy döntött, hogy abbahagyja az aktív játékot. Aztán Varga Roland is megsérül, a térdét műtötték.


Nagy versenyfutás a felsőházért a Falco, a Kaposvári KK és a Körmend között. Az utolsó fordulóban az éllovas Paks elleni, idegenbeli vereség után csak abban reménykedhettünk, hogy a PVSK hazai pályán megveri a Körmendet. A Pécs kikaparta nekünk a gesztenyét, így a felsőházban folytathattuk a küzdelmet.


A nyolcadik helyről a Paks ellen játszottunk a négy közé jutásért. Bár nem sok esélyt adtak, mégis hajszálon múlott a tovább jutás: a harmadik mérkőzésen - 1:1-es állásnál - győztünk Pakson. A negyedik mérkőzésen, 1700 néző előtt sajnos hét ponttal kikaptunk, úgy, hogy 16 büntetőt kihagytunk.

Az ötödik mérkőzésen aztán nem volt kegyelem, a kupagyőztes Paks győzött, aki aztán a bajnoki címet is megszerezte. A Kaposvári KK így maradt a nyolcadik helyen.


A Magyar Kupa szereplésünk is szélsőséges volt: az Albakomp elleni, hazai tizennyolc pontos győzelmet, Székesfehérváron harminchárom pontos vereség követte.


Pozitív: bemutatkozott a felnőtt csapatban Kiss Kornél és tizenhat éves Vojvoda Dávid is kopogtatott a felnőtt csapat ajtaján: az egyik junior mérkőzésen 50/30 pontot dobott.


A bajnokság után Knézics Zorán két év után elköszönt: a vártnál gyengébb szereplés okaként az 5-ös center hiányát, az irányító Varga Roland korai sérülését, a sok játékoscserét és az anyagi gondokat jelölte meg. Hiányzott az Ivkovics-Simon páros dominanciája a csapatból.


Megjegyzem, a Kaposvári KK pénztelensége nem volt különleges állapot: a bajnok KOMETA Kaposvári KC röplabda csapat játékosainak a bérét felére csökkentették, a csapat máról holnapra élt.


Kovács Lászó nem tétlenkedett. A jövő pénzügyi megalapozása érdekében szerződést kötött Dr. Zavagyil és Társai Reorganizációs és Gazdasági Tanácsadó Kft-vel.


A bajnoki mérkőzések eredményei itt olvashatók.


ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS KEZDŐDIK (2005/2006)


A szezon első „akciója” volt, hogy az áprilisban, a Tanácsadó Kft-vel megkötött szerződés másfél hónapos tapasztalatairól az érintett felek sajtótájékoztatót tartottak.  A Kaposvári KK átvilágítását követően arra a megállapításra jutottak, hogy az elsődleges cél a biztonságos anyagi háttér megteremtése.

Négyéves szakmai tervet dolgoztak ki, melynek első évében, a 2005/2006-os szezonban a nyolc közé kell jutnia a csapatnak. A harmadik évben tervezik a bajnokság megnyerését, a negyedikben pedig nemzetközi mércével is erős csapat kialakítása a cél.


Dénes Gábor a távozás mellett döntött, Pécsre igazolt. Az új szezon kezdetekor csak három játékosnak volt  szerződése: Hendlein Rolandnak, Szőke Balázsnak és a szlovén irányító, Strnad-nak. Vezető edző kerestetik!


Kovács László többírányú tárgyalásai eredményeként a csapat volt játékosa, Farkas László kapott vezető edzői szerződést, Puska Zoltán segíti a munkáját. Fekete Ádám az utánpótlás csapatok edzője lett.


Trepák Zoltán a maradás mellett döntött és sikerült megegyezni Varga Rolanddal, Tanács Attilával, Filipovics Gordannal, Kiss Kornéllal és Tömösváry Mátéval. Vojvoda Dávid öt éves szerződéséről tárgyalt a szülőkkel az ügyvezető.


Magyarországon már nevet szerzett L. Green egy évre Kaposvárra igazolt.


Időközben az irányító Strnad-ot kivásárolták a szerződéséből. Helyettesítésére Gráczer Zsolt (Falco) jött a csapathoz, de szerződést kapott a horvát irányító, A. Lazics és az amerikai bedobó, A. Richardson is. Ez utóbbi néhány hét után – honvágyra hivatkozva – hazautazott.


A két szlovén, D. Krejics és S. Grum rövid próbajáték után távozott Kaposvárról. De nem vált be az amerikai center, A. Haynes sem. Az amerikai erőcsatár A. Sanders próbajátéka sikeres volt. Sokat nyert vele a csapat. Az ötös posztra a szlovén, 215 centiméter magas center, M. Klepo próbajátékra kapott lehetőséget.


A. Lazics távozott Kaposvárról, miután kiderült a derékproblémája. Helyére az amerikai irányító, M. Wiatre próbajátékra kapott lehetőséget. Szerződést kapott az amerikai bedobó, E. Maxey.


A nagy jövés-menés miatt a felkészülés katasztrófálisra sikeredett, alig nyertünk mérkőzést. Ezért az első bajnoki mérkőzésen a Falco ellen nem volt esélye a csapatnak.


Az első hazai mérkőzésen Green 25/3 és a fiatalok, Hendlein (14/3), Tömösváry (5/3), Kiss (4) legyőzték a megerősödött PVSK-t.


A próbajátékon lévő szlovén center, M: Klepo és az amerikai Wiatre ment, a litván irányító, K. Marciulionis jött. Jól járt vele a csapat. Újabb próbajátékos, a szenegáli center, B. Konare.


Dzunics ismét Kaposváron, mint a ZTE edzője. Sima, közel negyven pontos győzelem.


Két vereség következett, így Farkas László mérlege tovább romlott: 3 győzelem, 5 vereség. A vezető edzőnek mennie kellett.


A Zalaegerszegről távozó B. Dzunics a szezon végéig kapott szerződést. A vezető edző öt idegenlégióssal kezdte meg a közös munkát (Green, Marciulionis, Maxey, Sanders, Konare). Sajnos a sérüléséből felépült Varga Roland - aki mindkét bajnokságot nyerő csapatnak tagja volt - Pécsre igazolt.


Fontos győzelem Körmenden: befejezés előtt 4 másodperccel Marciulionisz bedobta a két büntetőt, majd egy ziccerrel a nyolc közé dobta a csapatot.


A Dzunics vezette csapat – a kezdeti botladozások után – a tizedik helyről az alapszakasz végére a tabella hatodik helyére küzdötte fel magát.


Kovács László értékelte az edző és a csapat teljesítményét, és többek között közölte, jövőre csak három idegenlégiós lesz, kevesebb, de minőségi játékosokra van szükség.


A négy közé jutásért folyó párharcot az Albakomp 3:1-re nyerte. A Kaposvári KK a hetedik helyen zárta a szezont (ugyanis a hetedik helyezett PVSK alulról kiütötte a második helyezett Debrecent).


A bajnoki mérkőzések eredményei itt olvashatók.


A Kaposvári KK ügyvezetője nagy reményeket fűzött a Zavagyil Kft tevékenységéhez, amely azonban nem teljesítette a vállalását: 20-30 millió forint szponzori támogatást ígértek, azonban egy fillért sem látott belőle a Kft. Így aztán jelentős tartozás halmozódott fel a játékosok és a beszállítók felé.


Természetesen a Zavagyil Kft ügyvezetőjének a válasza sem sokáig késett, azaz hallgattassék meg a másik fél.


A MELO-DIÁK KK megnyerte az NB II-es bajnokságot, így bejutott az NB I-be, azaz, az NB I/B csoportba. Később az országos amatőr bajnoki címet is megszerezte a Monok Tibor által vezetett csapat.


PÉNZÜKRE VÁRNAK A JÁTÉKOSOK (2006/2007)


Ismét új csapatot kell építeni: érkezik Csirke Ferenc, Orosz László. Trepák Zoltán – három év után – elköszönt. Tömösváry Máté nem fogadta el a felajánlott szerződést, Dombóvárra igazolt (szerintem meg kellett volna tartani). Csirke és Orosz mellett Hendlein, Szőke és Kiss Kornél alkotja a magyar magot, melyet Kasza Dániel és Vojvoda Dávid egészít ki.


Eddig még senkinek nem mondtam el: Csirke már volt igazolt játékosunk: 1995 tavaszán sikerült a tehetséges pécsi irányítóval megegyeznem. Mivel még tartott a bajnokság, senkivel sem közöltem, hogy Feri az átigazoló lapot aláírta. Sajnos a csapat kiesett az „A” csoportból, ezért azt kérte, engedjem el Sopronba, szeretne Gellért Sándor által irányított csapatban játszani. Elengedtem. Pechjére, mire Sopronba ért Gellért Sándor megvált a csapattól. Arra persze senki sem számított, hogy egy év múlva a kaposvári csapat edzője lett.


Tömösváry Máté helyére Dávid Gergelyt (Dombóvár) igazolta az ügyvezető. A 41 éves Filipovics – aki már több mint tíz éve szolgálta a kaposvári csapatot – további egy évre kötelezte el magát.


Az első külföldi az angol irányító, S. Phillips, akit az amerikai bedobó, Henry Uhegwu követte. Kovács László még egy center igazolását tervezte. Itt jegyzem meg, hogy Simon Balázs, noha nem volt külföldi ajánlata, nem Kaposvárra, hanem Pécsre szerződött.


A felkészülést Dzunics irányításával kezdi meg a csapat. Fekete Ádám a másodedző.


Az első játékos értekezleten megjelent Szita Károly polgármester is, aki 36 milliós támogatást ígért. Az elvárás az első nyolcba való kerülés.


A felkészülés remekül sikerült: első hely a pécsi-, illetve a hazai rendezésű tornán, de meglepetésre a Göcsej Kupát is elhódította a csapat, amely becsülettel felkészült a bajnoki rajtra. Változás: a jegyzőkönyvbe 12 játékost lehet beírni.


Az első mérkőzést a Szolnok ellen játszottuk, amely nem csak a meglepő hazai vereség miatt vált emlékezetessé, hanem, mert a 16 éves Vojvoda Dávidnak ez volt az első „A” csoportos mérkőzése.


A váltakozó sikerrel megvívott bajnoki mérkőzések hangulatát rontotta, hogy az MKOSZ egy büntető pontot levont, mert nem fizettük meg a 20.000 EUR büntetést (a tavaly kirótt 30.000 EUR FIBA büntetésből az MKOSZ 10.000 EUR-t átvállalt). Aztán egy hét múlva – miután továbbra sem fizetett a Kaposvári KK – még egy büntetőpontot levont a szövetség. Amikor fizettünk, visszakaptuk a levont pontokat.


Nem csak Kaposváron vannak anyagi gondok, hanem Debrecenben is. A Paks elleni mérkőzésük után a játékosok a mezeket a nézők közé dobták, jelezve ezzel, hogy nincs tovább.


A 2006-os év felnőtt férfi sportólója Filipovics Gordan!


A kaposvári önkormányzat közölte, csökkenti a kiemelt egyesületek támogatását.


Ismét pontlevonás, mert az adóigazolást az ügyvezető nem küldte be határidőre a szövetségbe.


Udvariatlan vendéglátás, Phillips (32/3) vezetésével megverjük a pécsieket.


Az anyagi gondok nem enyhülnek, az irányító Phillips az Albacomphoz távozik. Vele együtt is – igaz MK mérkőzésen - megverjük a székesfehérváriakat. A közönség a bemutatáskor hátat fordítva fejezte ki véleményét.


Örökrangadót nyerünk az öt idegenlégióssal felálló Dombóvár ellen, majd leigazoljuk az amerikai bedobó, B. Fullove-t, aki korábban Zalaegerszegen ontotta a „gólokat”. Azonban nem sok sót evett meg Kaposváron, mert öt mérkőzés után Kovács László – a vezető edző Dzunics kérésére – felbontotta szerződését (indok, nem védekezik, K. I.).


Mélypont! Vereség – a légiósok kivételével - a munka mellett kosárlabdázókból álló, eddig csak három győzelmet arató Hódmezővásárhelytől. A Play-out elkerülhetetlenné vált.


Hazatérve a játékosok közölték, amig nem fizeti meg a tartozását a Klub, addig nem játszanak mérkőzést. Orosz László szerint átlagosan 4-5 hónapos a tartozás.


Az adóigazolás miatt levont büntetőpontot nem kaptuk vissza, így a további eredménytől függetlenül az alsóházban folytatja a csapat.


A Kaposvári KK a szinte teljes szurkolói érdektelenség mellett lejátszott Play-out mérkőzéseken kitett magáért: a nyolc győzelem mellett csak kétszer szenvedett vereséget. Igaz, a csapatok többsége elküldte az idegenlégiósokat.


Az anyagi gondokkal kísért szezont Dzunics és Kovács László értékelte.


Ellentmondásokkal tarkított szezont zárt a Kaposvári KK, amely a az NB I/A csoportban a felsőházi rájátszást tűzte ki célul. A felkészülés alatt mutatott forma alapján mindez teljesíthetőnek is tűnt. A szezon közben jelentkező anyagi problémák aztán mindent megváltoztattak. Phillips távozása miatt megbomlott a csapat egysége, ráadásul egy büntetőpontot is levontak az együttestől az APEH- igazolás késedelmes leadása miatt. Az alapszakasz végére szétesett gárda és elbukta a felsőházi rájátszást.


A Play-out mérkőzésein külföldi kosárlabdázó nélkül - a fiatal, saját nevelésű játékosoknak is sok lehetőséget biztosítva - rendre sikerrel szerepelt a csapat. Újra egységessé vált a gárda, végig komolyan vették az összecsapásokat.


A bajnoki mérkőzések eredményei itt olvashatók.


A következő szezonra tett ajánlatot Dzunics nem fogadta el, nyilatkozta Kovács László.


Dzunics: döntésemben elsősorban a bizonytalan anyagi helyzet játszott szerepet, ezért távozok Kaposvárról.


HAJSZÁLON MÚLOTT AZ ELÉGTELEN (2007/2008)


Nem mindennapi elismerésben részesült Hendlein Roland, akit az izraeli Maccabi meghívására két nyári kosárlabda táborban is megmérette magát. Szerződést azonban nem kapott.


Alakul a játékoskeret: Szőke Balázs (nyolcadik szezon), Tömösváry Máté (visszatért Dombóvárról), Csirke Ferenc, Orosz László, Vojvoda Dávid, Kiss Kornél (aki U20-as válogatott lett), Márkus Tamás. Kasza Dániel inkább a tanulást választotta.


Az utánpótláskorú kaposvári fiataloknak újabb lehetőség, hogy Melo-Diák KK továbbra is az NB I/B-ben szerepel, az edző azonban - Monok Tibor helyett - Varga Roland.


Kovács László megpróbálja Simon Balázst visszahozni Kaposvárra, aki azonban kijelentette, ha nem kap külföldi ajánlatot, Kaposvárra akkor sem jön (az Albacomp lett a befutó, K. I.). Ezért aztán az amerikai irányító, Q. Day kapott szerződést. Később az amerikai bedobó, C. Edwards is szerződést kötött.


Ukrán edző vezeti a Kaposvárt, a BC Kiev volt edzőjét, Viktor Berezsnoy egy plusz egy éves szerződést kötött. Továbbra is Fekete Ádám a másodedző.


Eldőlt, hogy Dávid Gergely távozik (Albacomp), Filipovics abbahagyja, Bíró Bence és Takács Gergő is a felnőtt keret tagja. Zalaegerszegről a 18 éves, 194 centiméter Kovács Domonkos igazol Kaposvárra.


Jobb pénzügyi feltételekben bízik Kovács László. A nevezést is sikerült időben leadni.


A megyei napilap arról tudósít, hogy a jövőben egyesületi formában versenyeztetik az NB I/A csoportban szereplő – jelenleg Kft által működtetett kosárlabda csapatot. Ennek első lépcsőjeként bejegyezték a tizenöt tagú Kaposvári Kosárlabda Egyesületet. Három főből álló elnökség irányít: Kovács László, Dr. Boda Róbert, Sárdi Péter. (Nem történt meg a szervezeti váltás, K. I.)


Válságos hónapokat él át a megye kosárlabda szövetség: megyei bajnokságban szereplő 16 csapat petíciót nyújtott be. A csapatok kritikája: drasztikusan csökkent a bajnokságban részvevő csapatok száma, megszűntek a diákcsapatok. Az lemondott az elnökség. Többszöri nekifutásra, december végén sikerült a sorokat rendezni, Dross Zoltán lett az elnök.


A felkészülési tornákon váltakozó sikerrel szerepelt a csapat, a két külföldi (Q. Day és C. Edwards) jól mutatkozott be. A játékoskeret azonban nem végleges, a center poszton erősítésre szorul a gárda.


A bajnoki rajton vereséget szenved a csapat (Simon utolsó másodperces kosarával győzött az Albacomp), melyet sajnos továbbiak követték.


Az ötödik vereség után Kovács László szerződést bontott Viktor Berzsnoy vezető edzővel.


Az utódot napokon belül megtalálta az ügyvezető: korábban a Nyíregyházát két szezonban irányító Horvát Imre („Pipi”) ülhet le a Kaposvári KK kispadjára a bajnokság végéig.


Sajnos Horváth Imrével sem tudott a csapat előbbre lépni: zsinórban tizenegy vereség, amely rekordot jelentett a csapat NB I-es történetében.


A csapat irányítója, az amerikai Q. Day - a menedzser utasítására - nem volt hajlandó sem edzeni, sem játszani. Amint az kiderült a Kaposvári KK tartozott a menedzsernek. A tartozás rendezése után néhány nappal a játékos szó nélkül távozott.


Néhány hét múlva C. Edwards is távozik. Az új cél a bennmaradás.


A megyei napilap szerint soha nem volt ilyen mélyponton a kaposvári kosárlabda .


Végre egy kis öröm, nem mindennapi bravúr: a Fekete Ádám vezette junior csapat megnyerte az országos bajnokságot.


Hiába az új igazolások (az irányító Ceskovics, és a center Kinsella), sima vereség a sereghajtó Hódmezővásárhelytől.


Az alapszakasz utolsó mérkőzésén 30 ponttal vertük az addig kétszer annyi győzelemmel rendelkező Nyíregyházát.


A Play-out nem volt diadalmenet: a 7 vereség mellett, csupán 3 győzelmet aratott a csapat. A mérkőzéseket szinte üres nézőtér előtt játszottuk. Csak az utolsó előtti mérkőzésen tudtuk a bennmaradást biztosítani, az addig veretlen Sopron ellen. Zárásként egy megalázó vereség a már kiesett MAFC ellen.


Az utóbbi években tapasztalt súlyos anyagi gondok árnyékából a 2007/2008-as szezonban sem tudott kilépni a Kaposvári KK együttese. A folyamatos jövés-menés, edző-, és játékoscsere után éppen hogy bennmaradt az „A” csoportban a csapat.


Horváth Imre: egyedül Vojvoda Dávidot tudom kiemelni, aki rengeteget fejlődött. Kellemetlen csalódás volt Hendlein Roland hozzáállása, aki húzóembertként pozitívabb szerepet is játszhatott volna a csapat életében. A távozó vezető edző elismeri, hogy „hajszálon múlott az elégtelen” .


A bajnoki mérkőzések eredményei itt olvashatók.


A MEGSZŰNÉS HATÁRÁN (2008/2009)


Hírértéke volt annak, hogy nevez az új szezonra a Kaposvári KK, ugyanis köztudott volt, hogy komoly tartozásokat halmozott fel a csapatot működtető gazdasági társaság. A pletyka szerint az is felmerült, hogy a KKK nem tud nevezni a 2008/2009-es NB I/A csoportos magyar bajnokságra, írja a megyei napilap.


A kétszeres bajnok Szőke Balázs – nyolc szezon után – visszatért Dombóvárra.


Kovács László bízott a jobb szezonban. Közölte, hogy záros határidőn belül rendezi a tartozásokat a játékosok felé. Sikerült Hoffmann Balázst és Panta Istvánt szerződtetni, bár az utóbbi játékos októberben Paksra igazolt.


A távozó Horváth Imre helyére sikerült ismét Dzunics Braniszlav-ot szerződtetni, aki egy éves  Dombóvári kitérő után lett ismét Kaposváron edző. Ez rendkívül fontos előrelépés volt a szerződtetni kívánt játékosok miatt: például Hendlein Roland sem hosszabbított szerződést addig, amig el nem dől az edző személye.


Sajnos a nevezést az MKOSZ nem hagyta jóvá. Fellebbeztünk, a hiányzó APEH igazolást is hamarosan pótoljuk, nyilatkozta Kovács László. A bajnokság október 22. napján kezdődik.


Sajnos a nevezéssel, illetve az adóigazolás pótlásával még néhány héttel később is gond volt. Ma is jól emlékezem, egy októberi, késő délutáni napon, Balatonról autóztam hazafelé, amikor felhívott Kovács Laci, hogy gondban vannak, segítsek. Hajduk Attila - a csapatot jelentős összegekkel támogató vállalkozó - autó szalonjában tartották a megbeszélést.


A lényeg: nincs pénze a Kft-nek, az adóigazolás kiadása érdekében bizonyos tartozást rendezni kell, ráadásul a Dombóvárra visszatért Szőke Balázsnak is tartozik a Kft.


Több fajta javaslat, elképzelés is elhangzott. Végül Hajduk Attila 10 milliós kölcsön ajánlatát fogadtuk el azzal az általam javasolt kikötéssel, hogy a visszafizetés garanciájaként a kölcsönt a Kaposvári Kosárlabda Klub Kft - az önkormányzati támogatás terhére - engedményezi. Azaz a kölcsönt nem a Kft, hanem az önkormányzat fogja Hajduk Attila cégének visszafizetni. A megbeszélésen jelen lévő Dér Tamás képviselőt bíztuk meg, hogy az engedményező szerződés megkötése érdekében járjon el a polgármesternél.


Sajnos - amint az később kiderült – a Képviselő Úr nem tájékoztatta a polgármestert a kialakult pénzügyi helyzetről, illetve a 10 milliós kölcsönszerződés engedményezését sem rendezte.


A mulasztásnak Kovács Lászlóra nézve - hónapokkal később - súlyos következményei lettek. A tartozások miatt Hajduk Attila beperelte a Kft-t és az egyik ügyészi vád Kovács László ellen az volt, hogy fedezet nélkül kérte kölcsön a tízmillió forintot. A bíróságon kellett tanúskodnom arról, hogy a kölcsön fedezetét – Kovács László állításával egyezően - az önkormányzati támogatás jelentette (Dér Tamás a bíróságon nem emlékezett a megbízásra. A bírósági perekre egy másik részben visszatérek, K. I.).


Időközben napvilágot látott a bajnokság lebonyolításának a módosítása: a 14 csapatos „A” csoportban az alapszakaszt a rájátszás követi, azonban az alsóházban nem tíz, hanem csak öt mérkőzést játszanak a csapatok. Egyszerre csak négy külföldi lehet a pályán (Ivkovics, mint szövetségi kapitány a három külföldi mellett kardoskodott, de nem fogadták el a javaslatát, ezért lemondott a posztjáról). Az új szövetségi kapitány Mészáros Lajos, az egyik segítőjének Monok Tibor kérte fel.


Satnyul a sportág Somogyban, írja amegyei napilap: az NB I/B csoportban érdekelt Kaposvári Egyetem Melo-Diák KK nevezését nem fogadta el a szövetség és helyére - bár Horvát Krisztián elnök fellebbezést nyújtott be - a Kozármisleny-t sorolták a helyükre. A szintén NB I/B-s Siókosár UK - az alacsony összegű önkormányzati támogatás miatt - Budaörsre költözött. A megalakult Siókosár UP az NB II-re nevezett. Az NB II-ben nem indul a Kaposplast Mágusok KK.


Az NB I/A csoportos csapat utánpótlás játékosai szempontjából fontos döntés születik: a Kaposvári Kosárlabda Egyesület csapatot indít az NB II-ben. Sárdi Péter az elnök, ügyvivő Skoda László, edző Ékes Tamás.


Az elmúlt évben - az NB I/A csoportos felnőtt csapatot működtető gazdasági társaság megszüntetése, az egyesületi formára történő átalakulás érdekében - alakított egyesület működteti a csapatot (a szervezeti átalakulás lekerült a napirendről, K. I.).


Sztrájkba léptek a játékvezetők, magasabb díjazást követelve. Dúl a bajnoki szezont veszélyeztető bér-harc a játékvezetők és az MKOSZ között. Később mindkét fél engedett így az egyesség megszülethetett.


A csapat építése – miközben egyre másra játssza a csapat felkészülési mérkőzéseket – tovább folyik: ismét Kaposvárra igazol a litván irányító, Marciulionis és próbajátékon van az amerikai bedobó, L. Welton, aki a felkészülési mérkőzések alapján szerződést kap. Sajnos anyagi okok miatt az amerikai erőcsatárt, C. Minnifield-t – bár minőségi játékos volt – nem sikerült szerződtetni.


Nehéz szezon vár a Kaposvári KK-ra: az anyagi gondok nem enyhültek, a túlélés a cél. Hendlein továbbra is sérült. A második mérkőzésen Csirke megsérül, műteni kell a térdét.


A hetedik fordulóban a négy külföldivel felálló Szolnok ellen győzött a hazai csapat, Marciulionis nélkül, aki megtagadta a játékot a fizetés elmaradása miatt. Az egyetlen csere Márkus Tamás volt.a


A mérkőzésről szóló tudósítás „mellékletében” a napilap munkatársa kemény hangot ütött meg a játékosok felé fennálló tartozások miatt. Véleménye szerint a végnapjait éli az élvonalbeli kosárlabdázás Kaposváron. Minden eddiginél válságosabb az anyagi helyzet. A csapat jól teljesít, a vezetés is tegye a dolgát. Összefogás hiányában esélytelen a csapat fennmaradása.


Amikor hathetes külföldi tartózkodásomról hazatértem arról tájékoztattak, hogy pénzügyi helyzet tovább romlott. Ekkor kerestem meg Szita Károlyt és kértem, találjunk megoldást, mert jelentős, gyors pénzügyi segítség nélkül „lehúzhatjuk a rolót”. Megismételtem, a tulajdonosok (Kovács László mellett Dr. Boda Róbert és Kováts Imre) nem tudnak érdemi anyagi segítséget nyújtani, hisz annak idején csak Kása Sándor kérésére, szívességből vállaltuk a tulajdonosi „feladatot”. Ismét megerősítettem, ingyen is átadjuk a tulajdon részünket egy olyan vállalkozónak, aki legalább rövid távon talpon tudja tartani a csapatot.


A polgármester javasolta, hogy Monok Tibort válasszuk meg ügyvezetőnek és 12,5 milliós gyorssegélyt ajánlott fel. A „pénz beszél”, ezért elfogadtuk a javaslatot. A játékosokkal a következő napon közöltük a változást.


Az új ügyvezető megválasztásának pikantériája, hogy a Kft alapitó okirata szerint „a tagok a törvény alapján a felügyelő bizottságra ruházzák át az ügyvezető megválasztásának és visszahívásának, díjazásának megállapítását”. Amikor ez hónapokkal később kiderült, Dr. Boda szerint a 2008. novemberi döntésünk nem reparálható.


Lemondott a FEB elnöke, Stier Tibor (a Gyermely Ztr területi igazgatója), mondván cége a továbbiakban nem tudja a csapatot támogatni, így nem látja értelmét a FEB tagságának.


Kovács László keserűen nyilatkozta, „ezzel a lépéssel a polgármester teret adott azoknak, akik esetleg személyem miatt eddig nem támogatták a klubbot”.


Tévedett az ügyvezető: Monok ügyvezetése alatt kötött szponzori szerződések is azt a korábbi felismerésemet igazolták, hogy kizárólag Szita Károly tud - jószolgálati tevékenysége keretében - komoly támogatót szerezni (ez így volt többi kiemelt sportszervezet esetében is).


Szita Károly további 20 milliós szponzori szerződések megkötésével enyhítette működési problémákat.


A csapat erőn felül teljesít, a négy külföldivel felálló, esélyesebb ellenfelek sorát fektette kétvállra (miközben Hendleinre és Csirkére továbbra sem lehetett számítani).Többek között az „A” csoportot vezető Dombóvárt verte idegenben, Vojvoda Dávid remeklésével.


Hendlein pótlására Dávid Gergely visszatért Kaposvárra.


Január végén a Paks – négy vereség után megvált Sabáli edzőtől - megkereste a Dzunics vezető edzőt (aki úgy nyilatkozott, hogy marad), de később a Paks 10 000 EUR-os kivásárlási ajánlata új helyzetet teremtett.


Dzunics: „Miután a klub vezetése nem tudott olyan jövőképet vázolni, amely vonzó lett volna számomra, a szezon végén mindenképpen távoztam volna”.


Monok: „Amennyiben maradt volna, akkor nem döntöttem volna a váltás mellett. A Kft-nek 100 milliós tartozása van, így az anyagi szempontok játszottak szerepet”.


(A Paks zsinórban kilenc mérkőzést nyert és bajnok lett Dzunics vezetésével, K. I.).


Az új edző – a korábban a Körmenddel ezüstérmet szerző – D. Krivacsevics lett. Szerinte a nyolc közé jutás elérhető cél, noha eddig a csapat - hét győzelem, hét vereség - erőn felül teljesített.


Szurkolói ankét az új vezető edzővel. Az anyagi helyzet is szóba került: Monok szerint a Kft adóssága meghaladja a 100 millió forintot. Mint egy 20-25 millió forint a játékosoknak ki nem fizetett járandóság. Az ügyvezető már csak a benntmaradást tartja elérhető célnak.


Az eddig bravúrokkal színesített – viszonylag elfogadható – teljesítményt zsinórban nyolc vereség követte, igaz több mérkőzésen is csak néhány ponton múlt a győzelem.


Hendleinre operáció vár, a szezon "kipipálva".


A nyolcadik, a ZTE elleni vereség (kétszeri hosszabbítás) után az utánpótlást méltatva írja a napilap munkatársa: „ők jelentik a - súlyos adósságot cipelő Kaposvári Kosárlabda Klub jövőjét. Már ha lesz ilyen egyáltalán” .


Március végén anyagi okok miatt szerződésbontás a litván irányítóval, Marciulionis-al, (22 mérkőzés, 14,6 pont, 7,3 gólpassz, 4,5 eladott labda).


Az NB II-ben nagyszerűen szereplő utánpótlás csapat edzője, Ékes Tamás az PEAC elleni, meglepő vereséget követően - a mérkőzés lefújás pillanatában – lemondott, amit nem indokolt. Helyét Fekete Ádám vette át.


Az „A” csoportban való benntmaradást Budapesten, az ENTER-NET NTE Hegyvidék elleni győzelemmel vívta ki a csapat (szerencsénkre az „A” csoportban volt olyan két  csapat - a Hegyvidék és a Debrecen - amelyek legfeljebb az NB I/B szintjét ütötték meg).


A Play-off-ról lemaradó csapat - Vojvoda (27/12 és Kiss Kornél (17/9) remeklésével - bravúros győzelmet aratott a Sopron ellen.


Welton szerződése csak április 30. napjáig szólt, így a játékos is távozott.


Monok Tibor a Kecskemét elleni vereség után – takarékossági megfontolásból, közös megegyezéssel – szerződést bontott a vezető edzővel, így Krivacsevics is távozott. A hátralévő négy mérkőzésen - külön engedéllyel - Fekete-Fililipovics páros vezette a csapatot.


A bajnokság végére a szurkolók is elfogytak a Play-out mérkőzésekre, már csak 100-150 néző volt kíváncsiak.


A szezont Monok Tibor értékelte, amely - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – a megyei napilap hasábjain is nyilvánosságot kapott. Az interjúban elsősorban a pénzügyi helyzetről eset szó. Monok Tibor: „tudtam, hogy a Kft komoly tartozást halmozott fel, de azt nem gondoltam, hogy ennyire mély és szövevényes anyagi viszonyok uralkodnak. Az elmúlt öthónapban sikerült mindenkivel megállapodni az adósságok átütemezéséről, ami alapja a vállságkezelésnek.


Riporteri kérdésre sem adott választ az adósság nagyságáról, mondván, az majd az önkormányzati közgyűlés után lesz nyilvános (felesleges óvatosság volt, ugyanis a város honlapján néhány nappal később már olvasható volt a Monok Tibor által készített beszámoló, benne részletezve 155 milliós adósság).


Az ügyvezető szerint „Hendlein, majd Csirke sérülése alkalmatlanná tette a csapatot az első nyolcba való kerülésre. A további nyolc győzelem irreális elvárás volt. Sajnos Krivacsevics kiválasztása nem engem igazolt. A Kecskemét elleni mérkőzés volt a mélypont. Csak az újabb edzőváltás volt a kiút.


A jövőről - érthetően - kevés szó esett. Monok optimista, a rendkívül rossz anyagi helyzet ellenére a csapat magyar magját maradásra lehet bírni: Hendlein Roland, Orosz László, Dávid Gergely Vojvoda Dávid, Kiss Kornél, Márkus Tamás és Bíró Bence.

 

A folytatás azonban csak önkormányzati segítséggel képzelhető el.

 

A bajnoki mérkőzések eredményei itt olvashatók.


A következik a XVI. rész: Megmaradni és bennmaradni


(A felhalmozott adósság törlesztése érdekében - Monok Tibor által - május végén kért 30 milliós kölcsön miatt - a rendkívüli közgyűlésen kitört „viharral”, a június 11-i közgyűlés elé kerülő, az elmúlt szezont értékelő beszámolóval, a 155 milliós adósság szerkezetével, a közgyűlési vitában elhangzott képviselői hozzászólásokkal egy önálló fejezetben, a „Megmaradni és bennmaradni” címmel kívánok foglalkozni).



Lap tetejére