Az önkormányzat gazdaságfejlesztési célterületek felülvizsgálatával, kijelölésével is készül Kaposvár 21. századi újraiparosítására

2020.11.16. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

Alig néhány héttel azt követően, hogy a kaposvári képviselő testület meglepő gyorsasággal eladta a frissen elkészült, 5,2 hektáros ipari parkját, a sebtében összehívott rendkívüli közgyűlés fontos gazdaságfejlesztési kérdésekben döntött.


A helyi médiában az indokoltnál kisebb nyilvánosságot kapott, hogy Közgyűlés Kaposvár XXI. századi újraiparosításának feltételeit gazdaságfejlesztési övezetek felülvizsgálatával, kijelölésével, újabb ipari parkok létesítésével igyekszik megteremteni és ezzel lehetőséget adni az újabb, Kaposváron letelepülni akaró vállalkozásoknak. Kaposvárra visszatér a gépgyártás és az autóbuszgyártás.

Az önkormányzat gazdaságfejlesztési célterületek felülvizsgálatával, kijelölésével is készül Kaposvár 21. századi újraiparosítására

 

A rendkívüli képviselői testületi ülés döntött arról, hogy az észak-nyugati lakóteleptől északra eső, a Füredi út nyugati oldalán lévő, a Raktár utca - a Jutai út - a Fonyódi vasútvonal és a 61-es, elkerülő út által határolt, mint egy 30 hektáros területet gazdaságfejlesztési célterületté nyilvánítja. Az ipari park létesítését azonban költségessé teheti, hogy a terület magántulajdonban van és jellemzően szántó művelési ágú mezőgazdasági terület.

A közgyűlési döntés eredményeként - a korábbi terület-, és településfejlesztési döntéseket is figyelembe véve - a Füredi út nyugati oldalán lévő 70 hektáros (a Raktár utca - a Jutai út - a 61-es elkerülő út által határolt) területen, valamint a Füredi út keleti oldalán lévő 30 hektáros (a volt Füredi II. laktanya-, a SZABÓ Ipari Park-, a Biomassza fűtőmű) területen mint egy 100 hektáros, egybefüggő gazdaságfejlesztési terület alakulhat ki.

 

Támogassuk a helyi vállalkozásokat!

 

A Fűtőmű építésére kijelölt ingatlantól délre fekvő, a SZABÓ Fogaskerékgyártó Kft számára furcsa gyorsasággal eladott 5,2 hektáros, az Európai Unió támogatásával megépített ipari parkban 2 éven belül 0,75 hektáron 5000 m2 alapterületű gyártócsarnok és egy 2500 m2-es raktárépület épül.

 

Ma még nem tudni, hogy a „felesleges” területtel az ipari park újdonsült tulajdonos hogyan fog gazdálkodni. Az önkormányzatnak vajmi kevés eszköz maradt a kezében a polgármester által megfogalmazott követelmények érvényesítésére: azaz

mindenképpen új munkahelyeket létesítő termelő beruházás-, nem pedig raktárbázis céljára akarjuk az Európai Unió támogatásával épített ipari parkot hasznosítani”.

 


Itt azonban érdemes egy pillanatra megállni és az „utókor” számára néhány tényt rögzíteni.

A szeptember 24.-i közgyűlés - a polgármester javaslatára - döntött arról, hogy az 5,2 hektáros, gazdasági tevékenységhez szükséges infrastruktúrával ellátott ipari parkot 4.500,-Ft/m2+ÁFA összegért, azaz összesen 300 millióért a SZABÓ Fogaskerékgyártó Kft számára értékesíti.

 

Az előterjesztésnek nem volt melléklete az ingatlan forgalmi értékbecslése.

 

A döntés előtt két képviselő, Felder Frigyes (LMP) és Molnár Péter (DK) is kifogásolta az alacsony eladási árat, tekintettel arra is, hogy az önkormányzat korábban a szomszédos, hasonló nagyságú, de

 

infrastruktúrával nem rendelkező ingatlant 8.000,-Ft/m2+ÁFA összegért értékesítette.

 

A polgármester szerint Felder Frigyes tudatosan hazudik, ugyanis az önkormányzat soha nem adott el ingatlant 8.000,-Ft/m2+ÁFA összegért. A ledorongolt és megfélemlített ellenzéki képviselők is megszavazták a kirívóan alacsony értékesítést.

 

Persze, a polgármesternek illett volna emlékeznie arra, hogy javaslatára közgyűlés a 302/2008. (XII. 11.) önkormányzati határozatával döntött a volt katonai ingatlan egy 4 hektáros területének 8.000,-Ft/m2+ÁFA összegért történő értékesítéséről (itt épült volna a biomassza erőmű). A szerződést 2010. január 4. napján írta alá.

Néhány megjegyzés

Az önkormányzat az ingatlan ipari parkká történő kiépítésérea polgármester nyilatkozata-, valamint az ingatlanon elhelyezett demonstrációs tábla szerint - 356 millió forintot költött, azaz

-         a 300 milliós eladási árban még az infrastruktúra kiépítésére fordított összeg sem térült meg;

-         helyeselhető, ha az önkormányzat a helyi vállalkozások beruházási-, versenyképességet erősítő tevékenységét kedvezményekkel támogatja. Ezt azonban átlátható módon tegye, annál is inkább, mert a helyi vállalkozások támogatására számtalan - helyi rendeletekben szabályozott - lehetősége;

-         nehezen magyarázható a teljes, 5,2 hektáros ipari park értékesítése, miután a SZABÓ Fogaskerékgyártó Kft beruházása csak 0,75 hektárt igényel.

Lassan a feledés homályába veszik, hogy az említett két ingatlantól délre eső, az OMW benzinkúttól északra fekvő ingatlant, a volt Füredi II. laktanya 19 hektáros területét az önkormányzat 2006-ban eladta. Sajnos a nagyívű beruházás meghiúsult (bevásárló központ, bútor-, és barkács áruház, sport és szórakoztató központ, 240 lakás épült volna). Sajnos az ingatlan jelenlegi tulajdonosa nem nyilatkozik a hasznosításáról.

Visszatér Kaposvárra az autóbuszgyártás, a gyümölcsösből is ipari park lesz!

 

Némi - a kaposvári beruházásoknál megszokott – késéssel a napokban átadták Kaposvár 21. századi újraiparosításának első állomásaként a BM HEROSZ Zrt gyártó-, összeszerelő üzemét.

 

A 3100 m2-es gyártó-, és üzemcsarnok 2,5 milliárdos költséggel, a Keleti Ipari Park-al szemben - a 61-es út északi oldalán - a Nemzeti Ipari Park Fejlesztő és Üzemeltető Zrt 32 hektáros ipari parkjában épült meg.

 

A gyárépületen belül kapott helyet a 21. századi követelményeinek megfelelő oktató tanműhely. A jövő szakembereinek 150 m2-es képzési helye „aranyáron”, azaz 500 milliós kormányzati támogatással került kialakításra.

A szűk körben történt ünnepélyes átadásról szóló tudósításokban jó volt hallani a kaposvári gépgyártás megújulását és az autóbusz gyártás visszatérését vázoló beszédeket, de Kaposvár 21. századi újraiparosítását hitelesebb lehetett volna tenni, ha a kiállítási tárgyként bemutatott járművek mellett látható lett volna a korszerűen felszerelt gyártó-, és összeszerelő üzeme, illetve a jövő szakembereinek oktató tanműhelye.

Az ipari park (inpark) 32 hektáros területe kelet felé bővülhet az egykori Kaposvári Egyetem kezelésében lévő gyümölcsössel, melynek a gazdaságfejlesztési célterületté történő átminősítéséről szintén döntött a rendkívüli közgyűlés.

 

Előzmény: szakemberlakások NEM, ipari park IGEN!

A polgármester jelentős kompromisszumot kötött annak érdekében, hogy a BM HEROS Zrt Kaposváron építhetett gyártó-, és összeszerelő üzemet.

 

Több mint két és fél éve, 2018. február 13. napján Kósa Lajos (a Modern Városok Program akkori biztosa) és Szita Károly megállapodott abban, hogy a miniszterelnök által 2015 októberében megigért, kormányhatározattal megerősített, a kaposvári gazdaság számára fontos

szakemberlakásokat az önkormányzat saját forrásból megépíti, cserébe a kormány ipari parkot létesít Kaposváron.

Szita Károly kiváló üzletet kötött: ugyanis megállapodás eredményeként önkormányzat adóbevételei jelentősen nőhetnek:

 

a NIPÜF fizeti ipari park után a telek adót, míg a BM HEROS Zrt fizeti az építmény adót és - ha a termelés is megindul - az iparűzési adót.

A polgármester szerint a szakemberlakásokra egyelőre nincs szükség.



Lap tetejére
Hozzászólások
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: