Dinamikusan fejlődő kaposvári gazdaság – Növekvő munkanélküliség

2020.04.26. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

Évek óta azt halljuk Szita Károlytól – legutóbb az önkormányzat 2020. évi költségvetésében olvashattuk – hogy Kaposvár gazdasága dinamikusan fejlődik és ennek köszönhetően „az elmúlt húsz év legalacsonyabb munkanélküliségét mérjük ma Kaposváron”.

Sajnos a két állítás egyike sem igaz.

Dinamikusan fejlődő kaposvári gazdaság – Növekvő munkanélküliség

Bár az iparűzési adóbevétel jelentősen nőtt az elmúlt két évben, a növekedés elsősorban az évszázad  beruházásait kivitelező országos építőipari cégeknek köszönhető.

 

Az elmúlt húsz év legalacsonyabb munkanélküliségét nem ma, hanem 2018. június 20. napján mérte a Nemzeti Foglakoztatási Szolgálat (NFSZ), amikor Kaposváron a regisztrált álláskeresők száma 1379 fő volt.


A polgármester néhány nappal ezelőtti rádió nyilatkozata szerint „márciusban 128 fővel nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma a tavalyi év hasonló időszakához képest. Köztük vannak a külföldről hazatérő munkavállalók, a közmunkások és hál’ Istennek, a kisebbik részét teszi ki, akiket kaposvári gazdaságból bocsátottak el

 

Azaz a regisztrált álláskeresők száma a NFSZ 2019. március 20.-i adata szerint 1670 fő volt, így jelenleg 1798 fő.

 

Regisztrált álláskeresők száma diagram

A regisztrált álláskeresők számának alakulása (kattintson a képre a nagyításhoz)

 

 

A tisztánlátás érdekében fontos az következőket rögzíteni.

 

A munkanélküliek száma magasabb, mint a regisztrált álláskeresők száma. Szita Károly rendszeresen egybe mossa a két foglakoztatás-statisztikai csoportot. Megjegyzem, 2006. január 20.-óta mérik a „regisztrál álláskeresők” számát, korábban a „regisztrált munkanélküliek” számát mérték, illetve tartották nyilván.

 

A NFSZ által közölt március 20.-i adat - jogszabályi okok miatt nem tartalmazhatja a külföldről hazatérő munkavállalókat (egyébként is többségükre van hazai kereslet).

 

Szita Károly állításával ellentétben nincs adat nincs arra vonatkozóan, hogy a korona vírus járvány miatt kihirdetett vészhelyzet és a drasztikus korlátózó intézkedések bevezetése, illetve a NFSZ március 20.-i zárónappal történt adatgyűjtése közötti

 

néhány nap alatt elbocsátások lettek volna Kaposváron.

 

A valóság az, hogy - a vészhelyzet kihirdetését megelőző hónapokban - a NFSZ adatai szerint folytatódott a regisztrált álláskeresők számának 2018. június 20. óta tapasztaltható növekedése.

 

Számszerű tények azt bizonyítják, hogy az önkormányzat által foglalkoztatott közmunkások száma és a regisztrált munkát keresők (munkanélküliek) száma között szoros összefüggés van: azaz

 

az önkormányzat „termeli” a munkanélkülieket, azzal, hogy évről évre kevesebb közmunkást foglalkoztat.

 

Az önkormányzat által foglalkoztatott közmunkások átlagos száma 2016-ban 535 fő, 2017-ben 388 fő, 2018-ban 281 fő, 2019-ben 245 fő volt, míg 2020-ban a tervezett létszám 191 fő (éves 8 órára átszámolva).

 

A regisztrált álláskeresők száma 2016 végén 1465 fő volt, míg a vészhelyzet kihirdetésével, illetve a drasztikus korlátozó intézkedésekkel - lényegében egyező - időpontban 1798 fő volt.

Kaposvár egyre messzebb kerül - nem csak a polgármester által definiált - hanem a gazdasági értelembe vett teljes foglalkoztatástól is.

 

Az elmúlt hónapokban – ahogy ezt Szita Károly is megerősítette – a közmunka programból kikerült közmunkások száma növelte a regisztrált álláskeresők számát. A polgármester csupán azt hallgatta el, hogy a 2020. február végén befejezett közmunka programból kikerülő közmunkások tovább növelték a munkanélküliek számát, ugyanis márciusban a Kormány csökkentett keretszámmal indított új közmunka programot.

 

Ma még nincs mérési adat arra vonatkozóan, hogy Kaposváron a járvány okozta gazdasági nehézségek miatt (megrendelés-, illetve termelés csökkenés) milyen számú elbocsátás történt. Bízzunk abban, hogy a kaposvári cégek – a kormány segítségével – megtartják a dolgozókat.

 

Ugyanakkor nem túl biztató, hogy egyenlőre nincs konkrét jele annak, hogy Kaposváron – belátható időn belül – az álláskeresők számának növekedését megállító jelentős munkaerő kereslet lenne a láthatáron.



Lap tetejére