360 FOKOS FORDULAT A FŰTŐMŰ ÉPÍTÉSÉBEN?

2020.03.16. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

Szita Károly ismét melegvizet keres a Füredi út melletti telken. Ha a polgármester a geotermikus energiára alapozott fűtőmű létesítése mellett kötelezi el magát, akkor a következő évtized egyik jelentős, a kaposváriak zsebét közvetlenül is érintő beruházás megvalósítása beláthatatlan távolságba kerül.

Emlékeztető: az ezredfordulót követő évtized közepén a drasztikus gázár növekedés miatt Kaposváron is megemelkedtek a távhőszolgáltatás díjai. A gázenergiától való függőség csökkentése érdekében az önkormányzat kereste annak lehetőségét, hogy megújuló energiaforrás felhasználásával biztosítsa a távfűtés hőigényét.

A polgármester először a geotermikus energiára alapozott erőmű építését ígérte, majd a faapríték tüzelésű erőmű kapott szabad utat. Később a faapríték tüzelésű fűtőmű építése mellett döntött. Most ismét felvetette a geotermikus energia hasznosítását, ami visszatérés a közel másfél évtized ezelőtti szándékhoz.

360 FOKOS FORDULAT A FŰTŐMŰ ÉPÍTÉSÉBEN?

Mindhárom energiatermelő beruházásban közös, hogy megvalósításuk esetén jelentősen csökkenthető a távhő előállításának költsége, így a távhő díja. Közös az is, hogy a beruházások megvalósításának helye a Füredi út melletti, volt katonai lőtér északi része.

 

A kezdeti szempont később bővült az Európai Unió klímavédelmi szempontjainak figyelembevételével, annál is inkább, mert a beruházások megvalósításához jelentő pénzügyi támogatás szerezhető.

 

Geotermikus energia hasznosítására készül Kaposvár!

 

Hallva Szita Károly közelmúltban tett nyilatkozatait, nem tudom elképzelni, hogy ne emlékezne a Közgyűlés közel másfél évtizeddel ezelőtti, a 2008. február 28.-i döntésére, melynek alapján az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a

 

PANNONPLAST POLIFON Kft-vel geotermikus erőmű építésére

 

A megállapodást Szita Károly és Borokovics Balázs, a Pannergy Nyrt igazgatótanácsának elnöke írta alá, melyet sajtótájékoztatón jelentettek be. Szita Károly kijelentette az eddigi vizsgálatok alapján a geotermikus energia kínálkozik a legjobb megoldásnak, mert akár 20 százalékkal olcsóbb lehet a kaposvári távfűtött lakások hődíja.

 

Mégis faapríték tüzelésű biomassza erőművet épít Kaposvár!

 

A Közgyűlés 2008. december 11.-i döntése alapján a Füredi úti, volt katonai lőtér északi részén lévő ingatlan - megújuló energiaforrások felhasználásával történő energiatermelő beruházás – hasznosítására pályázat került kiírásra. A pályázat nyertese a

 

KBE Energiatermelő Kft faapríték tüzelésű erőművet építene.

 

A Pannonplast Polifin Kft nem pályázott az ingatlan hasznosítására. Bizonyára azért, mert a próbafúrások nem igazolták - a geotermikus energiával kapcsolatos - korábbi optimista nyilatkozatokat.

 

Az önkormányzat 5374/32 hrsz ingatlant 386 millióért adta el a KBE Energiatermelő Kft-nek, azzal, hogy a beruházást 2011.szeptember 1. napjáig meg kell valósítania.

 

A fűtőmű nem épült meg, az okokat firtató kérdésekre a képviselők soha nem kaptak választ. Tény, hogy a befektető felszámolásra került: az eljárás során az önkormányzat 27,7 millióért visszavásárolta az ingatlant.

 

A kudarc ellenére Szita Károly a „Hiszünk Egymásban” a 2014. évi önkormányzati választásokra készített választási programjában így ír:

 

„a volt Füredi II. laktanya északi oldalán reményeink szerint biomassza-erőmű épül. Felépültével olcsóbban vásároljuk meg a hőt, melyet a távfűtött lakások fűtésére használunk fel, így a távfűtés költsége 20%-al csökken. Reméljük, hogy a befektető hamarosan elkezdi az erőmű építését.”

 

Európai Unió támogatásával faapríték tüzelésű fűtőmű épül!

 

Ha erőmű építésére nem, de – csak melegvizet előállító – megújuló energia felhasználásra alapozott fűtőmű építésére lehetőség nyílt: az Európai Unió klímavédelmi céljainak megvalósítása érdekében a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt egy 15 MW teljesítményű, faapríték tüzelésű fűtőmű létesítésére kapott lehetőséget.

 

A 2019 őszén készített, „Összetartozunk!” című, ötéves választási programjában – némi szótévesztéssel - megerősíti az Európai Unió által támogatott beruházás megvalósítását:

 

„biomassza erőművet építünk, hogy a távfűtést még olcsóbbá tegyük.”

 

A jelenlegi kaposvári távfűtési díjak hosszú távú fenntartásának, a gazdaságos távhőtermelésnek, a CO2 kibocsátás csökkentésének, a törvényben előírt energiahatékonysági követelményeknek való megfelelésnek alapvető feltétele a 15 MW teljesítményű faapríték tüzelésű fűtőmű megépítése.

 

Az Európai Unió által támogatott - meglévő távfűtési hálózatra csatlakozó vezeték kiépítésének költségét is tartalmazó - 1,6 milliárd költségű beruházás befejezési határideje 2019. október 31. volt.

 

A 2020. évi költségvetésben még arról ír a polgármester, hogy

 

„bővült a távfűtési rendszer, és a növekvő távhőigényt megújuló energiahordozó bázison megvalósítandó faapríték tüzelésű biomassza fűtőművel kívánjuk kielégíteni.”

 

A kivitelezési tervekkel-, hatósági engedélyekkel-, stb rendelkező fűtőmű építése bizonytalanná vált, ugyanis nyilvánvaló, hogy a 2017-ben megállapított

 

1,6 milliárdból a beruházás nem valósítható meg. Szakemberek szerint ennek duplájába kerülhet.

 

Meglepetésszerű bejelentés: Szita Károly alternatív megoldásként ismét a geotermikus energia felhasználásának lehetőségét vizsgálja és a fűtőmű építésének helyén melegvizet keres.

 

Ebben az évben dönt arról, hogy melyik a megújuló energiára alapozott fűtőmű építését kezdik meg.

 

Nem kétséges, ha Szita Károly - bármilyen okból - a geotermikus energiára alapozott fűtőmű létesítése mellett kötelezi el magát, akkor a következő évtized egyik jelentős, a kaposváriak zsebét közvetlenül is érintő, klímavédelmi beruházás megvalósítása beláthatatlan távolságba kerül.

 

Meggyőződésem, hogy a geotermikus energia felhasználásának ismételt felvetése a figyelemelterelést, a pénzügyi problémák elismerésének halogatását szolgálja.



Lap tetejére
Hozzászólások
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: