A SZEMECO után újabb „AKTATÁSKÁS” építőipari cég Kaposváron!

2019.12.11. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

A közeli napokban megkezdődik a Körcsarnok gépészeti, belső építészeti felújítása. A tornateremmel nem rendelkező kaposvári iskolák-, utánpótlás csapatok a következő év őszén ismét birtokba vehetik a Körcsarnokot. Addig marad az ARÉNA. A kivitelező a BENEDEK Generálkivitelező Kft.

Természetesen ma már nincs olyan építőipari cég, amelyiknek minden területre van saját szakember gárdája. A többség tapasztalt menedzsmenttel- és „bejáratott” alvállalkozói körrel rendelkezik. Ez feltétele a határidőben és jó minőségben történő teljesítésnek.

Amint azt a kaposváriak tapasztalhatták a SZEMECO Kft nem tartozik ezek közé. A cég 2015 végén úgy robbant be a kaposvári építőipari piacra, hogy három hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárásban való részvételre kapott – másik két tolna megyei céggel együtt – meghívást. Természetesen mindhárom projektet - azaz, hat önkormányzati intézmény energetikai korszerűsítési munkáit - a SZEMECO Kft nyerte.

A SZEMECO után újabb „AKTATÁSKÁS” építőipari cég Kaposváron!

A közelmúlt közbeszerzési eljárásai azt igazolhatják, hogy a helyi vállalkozói körökben ismeretlen, alig két éve a Kaposvár, Ond vezér utca 1. szám alatti székhelyre bejegyzett BENEDEK Generálkivitelező Kft (pécsi illetőségű személyek tulajdonában lévő családi vállalkozás) a SZEMECO által „kitaposott” utat járja be.

 

A céggel először a Bárczi Iskola energetikai és építészeti korszerűsítésére - ez év nyarán - ismét kiírt közbeszerzési eljárásban lehetett találkozni. Az egyik cégnyilvántartás szerint korábban nem nyert még közbeszerzési eljárást, de tudni vélik, hogy a Körcsarnok külső felújítási munkáinál a SZEMECO Kft alvállalkozója volt.

 

A lakó- és nem lakó épületek építését főtevékenységként megnevező BENEDEK Generálkivitelező Kft ajánlata 50, illetve 100 millióval volt alacsonyabb, mint a másik két ajánlattevőé. A cég a több oldalnyi hiánypótlásnak - az eddigi hírek szerint - nem tudott eleget tenni. Az eljárásról – bár az ajánlatok bontása szeptember 23. napján történt – még semmilyen tájékoztatás nem jelent meg sem a közbeszerzés adtabázisában, sem pedig a város honlapján.

 

Annyi tudható a 2011-ben alapított – eredetileg Benedek&Spath nevet viselő, főtevékenységként húsfeldolgozást megnevező - pécsi családi vállalkozásról, hogy 2014-ben jelölte meg főtevékenységként át az építőipari főtevékenységet. A 2018. évi árbevétele 324 millió forint volt (létszám: 1 fő), a 2017. évi csak 51,5 millió, a 2016. évi is alig volt több mint 55 millió.

 

Ugyancsak az Ond vezér utca 1-ben van bejegyezve a család másik két cége is, a kereskedésre szakosodott MOGUL 118 Kft, illetve az ugyancsak építőipari tevékenységgel foglalkozó BD-INVEST Kft.

 

A BENEDEK Generálkivitelező Kft már azzal is meglepetést okozott, hogy két másik kaposvári cég előtt nyerte el a Színház Park felújítási munkáit az alacsonynak mondható 136,5 milliós ajánlatával.

 

HÁTSZÉL?

 

A három fős családi vállalkozás az igazi meglepetést azzal szolgáltatta (vagy inkább a városháza?), hogy a „Körcsarnok belsőépítészet, épületgépészet I. ütem” megnevezésű projekt kivitelezését is megnyerte.

 

A helyi építési vállalkozók körében az okozott meglepetést, hogy a hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárásra a BENEDEK Generálkivitelező Kft mellett csak két – egy pécsi és egy bárdudvarnoki - vállalkozás kapott meghívást (akik korábban az önkormányzat közbeszerzési eljárásain nem vettek részt). Meglepetésre a közel egymilliárdos, a közbeszerzésekben tapasztalt cégek érvénytelen ajánlatot tettek, így a befutó a „SZEMECO utód” lett.

 

Bár a kaposvári építőipari cégek állítják, hogy a projekt közbeszerzési eljárásának ismételt megindításáról nem értesültek, azonban a közbeszerzési adatbázisból tudható, hogy egy évvel ezelőtt, azaz 2018. június 15. napján - a közbeszerzési értesítőben - megjelent ajánlati felhívásra a kaposvári építési vállalkozók nem tettek ajánlatot.

 

Az egy évvel ezelőtti közbeszerzési eljárás azért lett eredménytelen, mert a két „mega cég”, a ZÁÉV Zrt és a WEST Hungária BAU Kft magas, a rendelkezésre álló anyagi fedezetet meghaladó árajánlatot tettek.

 

A megismételt, nevében- és műszaki tartalmában némileg megváltoztatott beruházást közel bruttó 450 milliós költséggel 2021. július végére kell a BENEDEK Generálkivitelező Kft-nek befejezni. A cégnek úgy tűnik nem sürgős a dolog, mert a november végén aláírt vállalkozási szerződés ellenére a kivitelezést még nem kezdte meg.

 

Az egyik cégnyilvántartás szerint "a partnerrel való üzletkötés további körültekintést és alaposabb cégelemzést igényel", ezért csak reménykedhetnek a kaposvári utánpótlás csapatok, hogy a nyár végén ismét birtokba vehetik a Körcsarnokot.



Lap tetejére