Győzhet az ellenzék, ha sikerül mozgósítani a Fidesszel elégedetlen kaposváriakat

2019.10.07. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

Olvasom az egyik országos hetilapban Horváth Ákos Ervinnel, a KE-DK-Jobbik-LMP-MSZP- Momentum független polgármester jelöltjével készített interjút. El kell ismerni, a legnagyobb ellenzéki tömörülés polgármester jelöltje példátlan nagyságú anyagi erőforrásokat tudott mozgósítani: részben Horváth által ismertetett adatok alapján – személyes tapasztalataimat is figyelembe véve - az eddigi önkormányzati választások kampányaira összesen nem fordított annyi pénzt, energiát az ellenzék, mint most az elmúlt egy-, másfél hónapban.

Ez azért is rendkívüli teljesítmény, mert a több tízmillió forintot - amint azt Horváth a közösségi oldalon írta – a kaposvári vállalkozások adták össze (ki, más, hisz a pártoknak is, és a jelölteknek üres a pénztárcájuk). Ha az ellenzéki választók mozgósítása is így sikerül, legyőzhető a Fidesz-KDNP.

Győzhet az ellenzék, ha sikerül mozgósítani a Fidesszel elégedetlen kaposváriakat

A nélkül, hogy véleményt mondanék az interjúban szereplő állítások magalapozottságáról, és a választási kampányról, néhány rendszerhibával kapcsolatos észrevételt azért tennék.

 

Az egyik, hogy elképesztő durva magatartás a legnagyobb ellenzéki tömörülés plakátjai többségének a letépése, megsemmisítése (Horváth szerint egy plakát költsége 10 000.- forint, azaz a 800 kihelyezett plakát 8 millióba került). Persze a Fideszes „aktivisták” (mert ki más lehetett) nem kímélték a másik két jelölő szervezet plakátjait sem. Ez, a közel két évtizedes orbáni gyűlöletkeltő politikának a végterméke. Akárcsak a helyi Fidesz elnökségének a közleménye.

 

Persze az egymás plakátjainak megsemmisítése nem újkeletű dolog, ez először a 2002. évi önkormányzati választások idején volt érzékelhető nagyságú (ezt tapasztalatból is tudom). Most azért feltűnőbb, mint korábban, mert soha ennyi ellenzéki plakát nem került kihelyezésre, annak ellenére, hogy a köztéri kihelyezését erősen korlátozták (ráadásul a plakátok többsége kézzel elérhető magasságban került kihelyezésre).

 

A másik, hogy drámaian csökkent a civilek részvétele a város közéletében, így a közgyűlésben is. Az 1998-2002 közötti ciklusban a civil szervezetek 7 képviselője kapott mandátumot. A jelenlegi közgyűlésben egy sincs és a következőben is legfeljebb egy lehet (miközben Horváth Ákos Ervin: „komoly civil támogatás is áll mögöttem”).

 

Bár azt ígértem, hogy nem foglalkozom a legnagyobb ellenzéki tömörülés kampányának értékelésével, azonban éppen a Fidesz-KDNP-vel elégedetlenek mozgósítása érdekében néhány választási matematikai gondolatkísérlet engedtessék meg nekem.

 

Ha a kpsvr.hu, illetve a legnagyobb ellenzéki tömörülés által preferált 2018. évi országgyűlési választásokat vesszük figyelembe, akkor csupán formalitás lesz az októbet 13.-i önkormányzati voksolás. Az országgyűlésihez hasonló szavazás jelenlegi közgyűlési erőviszonyok majdnem 180 fokos változását ígéri.

 

Szerintem a biztos győzelem valószínűsítése nem a leghatékonyabb mozgósító eszköz, ugyanis

 

Kaposvár mindig arról volt híres, hogy egyrészt az önkormányzati választásokon a szavazási hajlandóság nagyon alacsony, másrészt a kaposváriak ilyenkor másként szavaznak.

 

Ezért - a változást akarók mozgósítása érdekében - érdemes a 2014. évi adatokat (is) megnézni (nyilván 2019-re változhatott a szavazásra jogosulta száma).

 

Az 53 824 szavazásra jogosul kaposváriból 18 026 fő ment el szavazni, azaz a részvétel 33.49 százalékos volt. A Fidesz-KDNP jelöltjeire 9 669 kaposvári szavazott (53,64 %), az ellenzékiekre 8 357 szavazat jutott (46,36 %).

 

Ahhoz, hogy a Fidesz-KDNP legyőzhető legyen, több egyidejű feltételnek is teljesülnie kell:

-          a korábbinál jóval nagyobb legyen az ellenzéki szavazók részvétele;

-          a pártok (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum) szimpatizánsai a közös jelöltre szavazzanak;

-          a Fidesz-KDNP jelöltjeire ne szavazzanak többen, mint 2014-ben;

 

A fenti feltételek teljesülése esetén a Fidesz-KDNP legyőzéséhez, illetve közgyűlési többség megszerzéséhez elegendőnek tűnik, ha a részvételi arány 7 százalékkal lesz nagyobb, mint 2014-ben volt. Ebben az esetben a 40,49 % százalékos részvétel esetén a 21 793 szavazatból az ellenzék jelöltjeire 12 124 kaposvári szavazna (55,63%), míg a Fidesz jelöltjeire 9 669 kaposvári szavazat jutna (44,37%).

 

Azaz, ha október 13.-án 3 767-el többen mennek el szavazni, mint 2014-ben és ezek döntő többsége a legnagyobb ellenzéki tömörülés jelöltjeire szavaz, akkor biztosnak látszik a győzelem.

 

Természetesen arra nem futja a képességeimből, hogy a 17 képviselőből álló közgyűlés személyi összetételét is modellezzem (ki nyer egyéniben, ki kerül be kompenzációs listáról). Csupán az a biztos, hogy a jelenleginél jóval kiegyensúlyozottabb erőviszonyokat tükröző képviselő testület alakulhat és csak a legnagyobb ellenzéki tömörülés és a Fidesz-KDNP jelöltjei kapnak képviselői mandátumot (amennyiben a legnagyobb választási szövetség mellett induló másik két jelölő szervezet közül egyik sem éri el az 5 százalékos kompenzációs küszöböt).

 

A Fidesz-KDNP legyőzése akkor lenne a legbiztosabb, ha a részvételi arány 10 százalékkal lenne nagyobb, mint 2014-ben volt. Ez 2014-hez képest 5 842-vel több szavazót jelent.  Ebben az esetben az ellenzék 58,70 százalékot érne el, míg a Fideszre csak a szavazáson részvevők szavazatainak a 44,37 százaléka jutna.

 

Természetesen ez az eredmény abban az esetben érhető el, amennyiben valós az ellenzéki szervezetek „felmérése”, mely szerint legalább nem nő a Fidesz-KDNP-vel elégedettek száma 2014-hez képest.

 

A Fidesz-KDNP legyőzése azonban nem jelenti automatikusan, hogy - a képviselő testület 18. tagjaként - új polgármestere lesz Kaposvárnak. Szita Károly legyőzése már „nehezebb dió” lesz.

 

A 2014-es polgármesteri választáson 33,96 százalékos részvétel mellett, a „kaposváriak jelöltjére”, Szita Károlyra 11 986 kaposvári szavazott (65,56%), míg a három ellenzéki polgármester jelöltre összesen 6 291 kaposvári írta be az „x”-et. (34,44%).

 

Fontos megjegyezni, hogy Szita Károlyra 2 317-el többen szavaztak, mint a Fidesz-KDNP jelöltjeire. Ez azt is jelzi, hogy a jelenlegi polgármestert nehezebb legyőzni, mint a Fidesz-KDNP-t (noha tudjuk, hogy Szita Károly a Fidesz-KDNP jelöltje akkor is, ha Ő mást is állít).

 

A közelitő számítások szerint Szita biztos legyőzéséhez legalább 15 százalékkal magasabb részvételi arány szükséges, mint volt 2014-ben: azaz 48,96 százalékos részvételi arány akkor érhető el, ha 26 352 fő, azaz 8 071-vel több kaposvári megy el a polgármesterekre szavazni, mint 2014-ben.

 

A jelenlegi polgármester legyőzése az ilyen részvételi arány mellett is csak akkor valószínűsíthető, ha és amennyiben valós az ellenzéki szervezetek „felmérése”, mely szerint a Szita Károllyal elégedett kaposvári szavazók száma legalább nem nő 2014-hez képest (vagy érzékelhetően csökken).

 

A 15 százalékos részvétel mellett - és a fenti feltétel teljesülése esetén - az ellenzéki polgármester jelöltekre 14 366 kaposvári szavazna (54,52%), míg Szita Károlyra csak 11 986 szavazat jutna (45,48%).

 

Új polgármestere abban az esetben lesz Kaposvárnak, ha a három ellenzéki polgármester jelölt közül

 

Horvát Ákos Ervin neve mellé legalább 11 987 kaposvári jelölné be az „x”-et (45,49%).

 

Ha valósnak bizonyul a független polgármester azon állítása, mely szerint „komoly civil támogatás is áll mögöttem”, akkor van esély a jelenlegi polgármester legyőzésére.



Lap tetejére
Hozzászólások
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: