A KÖVETKEZŐ ÉVTIZED POLGÁRMESTERI PROGRAMJA: BEFEJEZZÜK!

2019.09.26. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

Amikor átlapoztam az önkormányzat kiadásában - de nyilvánvaló, hogy Szita Károly „gondozása” mellett - megjelent „Tegnap - Ma - Holnap” című kiadványt, valamint elolvastam a kaposváriak az „ÖSSZETARTOZUNK!” nevet viselő - valójában Szita Károly választási - programját, eszembe jutott LBalogh Krisztina volt városi főépítésszel készített interjú.

Az „elballagó” főépítész (mert hívta a haza) a távozását azzal indokolta, hogy új kihívásokat akar, mert Szita Károly már tavaly nyáron közölte, a következő ciklusban nem lesznek nagyobb beruházások. A már a kiemelt beruházások főosztályvezetőjeként nyilatkozó volt főépítész számára a következő évtized polgármesteri projektje, azaz a „2030-ra Kaposvár legyen az ország legegészségesebb városa”, illetve a kisebb beruházások már nem jelentenek kihívást.

A KÖVETKEZŐ ÉVTIZED POLGÁRMESTERI PROGRAMJA: BEFEJEZZÜK!

A programot olvasva az volt az érzésem, mint ha a kaposváriaknak elegük lenne az évszázad fejlesztési programjából - a várost-, mindennapi életüket „felforgató”, esetenként pazarlónak tartott - beruházásokból.

 

A kaposváriak arra vágynak, hogy mielőbb befejezzék a folyamatban lévő beruházásokat, és ami még hátra van, azt meg valahogy átvészeljük. Egy nyugodtabb városfejlesztésre vágynak. Az meg hab lesz a tortán, hogy 2030-ra Kaposvár lesz Magyarország legegészségesebb városa.

 

Sem a képeskönyv oldalain, sem a választási program következő évtizedre vonatkozó ígéretei között nem találtam egyetlen olyan beruházást, amelynek megvalósítására vonatkozó döntés már korábban ne született volna meg, illetve a pénzügyi fedezetét valamely kormány-, vagy uniós támogatási szerződés ne biztosította volna.

 

Mindkét kampánykiadvány megerősíti Szita Károly tavaly nyáron adott jövendölését, azaz a következő önkormányzati ciklusban nem lesznek jelentős beruházások. Azt még megjósolni sem lehet, hogy az Európai Unió következő költségvetése milyen fejlesztési lehetőségeket ad az egyedülálló gazdasági mutatókkal rendelkező Magyarország, illetve az egyre erősebb Kaposvár számára.

 

Aki egy kicsit is figyelemmel kísérte a még folyamatban lévő önkormányzati ciklusra elfogadott „HISZÜNK EGYMÁSBAN” várospolitikai program teljesítését, valamint az Európai Unió támogatásából megvalósuló beruházásokat, továbbá a Modern Városok Program kaposvári beruházások kivitelezését, illetve mindezeket, mint az évszázad beruházásait keretbe foglaló Németh István Program megvalósulását, azt nem lephette meg a kizárólag a múlt értékelését és a folyamatban lévő beruházások befejezésének ígéretét tartalmazó „ÖSSZETARTOZUNK” nevet viselő polgármesteri program.

 

Természetesen - az évszázad beruházásainak befejezése és az ELENA Program beruházásai kivitelezésének 2022-ben történő megkezdése mellett - lesznek a városüzemeltetéshez közvetlenül kapcsolódó beruházások, felújítások is. Az önkormányzat közel évi hatmilliárdos saját bevételéből – törvényi kötelezettségből is adódóan – sor kerül a víziközművek további megújítására, illetve az önkormányzati tulajdonú intézmények-, lakások-, nem lakás célú helyiségek-, az utak-, járdák felújítására.

 

A jövőbeni visszafogott „költekezésnek”- az uniós források kiszámítható csökkenése mellett - elsősorban az szab határt, hogy a több tízmilliárdból megvalósított létesítményeket működtetni, üzemeltetni kell.

 

Szita Károly már a város költségvetésének áprilisi módosításakor meghirdette a következő tíz év városfejlesztési programját, amely négy „pilléren áll”:

 

- „a kaposváriak többet keressenek és a bérek tekintetében Kaposvár a nagyvárosok első felébe tartozzon;

- hatékonyabb csalástámogatás, melynek eredményeként 2030-ra évente legalább annyi gyerek szülessen a városban, ahányan időseink közül itt hagynak bennünket;

- Kaposvár 2030-ra a legegészségesebb város legyen Magyarországon;

- az energiafüggetlenség növelése mellett továbbra is az ország egyik legolcsóbb városa legyen Kaposvár.”

 

A polgármester csupa olyat ígér, amit az elmúlt huszonöt évben már többször megígért és csak azért nem járt jól látható, érzékelhető eredménnyel, mert az önkormányzat nem rendelkezett megfelelő hatáskörrel, vagy azok fokozatosan megszűntek és hiányoztak teljesítéshez szükséges pénzügyi eszközök.

 

A Fidesz kormány 2010-et követően az önkormányzatok hatáskörének egy részét elvonta, gazdasági autonómiájukat erősen korlátozta.

 

A polgármester persze a választási kampány keretében történő utcai kitelepülésein a kaposváriaktól kapott javaslatokat majd beépíti abba a - következő önkormányzati ciklusra szóló - várospolitikai (gazdasági) programba, amelynek elkészítését a törvény az új képviselő testület számára előír. Lényegen azonban a kitelepülések sem változtatnak, csendes, nyugodt évek elé néznek a kaposváriak.

 

Aki mást ígér, azt nincs tisztában Kaposvár jövőbeni lehetőségeivel.

 

Utóirat!

 

A helyi önkormányzatokról szóló törvény arra kötelezi a Közgyűlést, hogy az önkormányzati választásokat követő első közgyűlésén – a ciklusra szóló – gazdasági programot fogadjon el. Általános gyakorlat szerint a Közgyűlés a megválasztott polgármester választási programját fogadja el gazdasági programként.

 

Az új képviselő testület – és így a polgármester is – a gazdasági programban csak egy ciklusra vállalhat kötelezettséget (korábban négy, 2014 óta öt évre).

 

Szita Károly 1994 óta minden önkormányzati választást megelőzően készített választási programot, azzal, hogy azt - megválasztása esetén – meg fogja valósítani. A választási programot minden alkalommal írásban is kiadta, először saját programjaként, később a kaposváriak programjaként.

 

Szita Károly a 2014. októberi önkormányzati választásokat követő első közgyűlésen - amikor az új képviselő testület megtárgyalta és elfogadta a megválasztott régi/új polgármester a következő önkormányzati ciklusra szóló, „Hiszünk egymásban” nevet viselő várospolitikai programját - a következő szóbeli kiegészítést tette: a régi képviselők emlékeznek rá, a Kaposvár a legfontosabb címmel fogadta el a kaposváriaknak az évtized végéig szóló várospolitikai programját”.

 

Természetesen erre senki nem emlékezhetett, miután 2010. október 14. napján megtartott alakuló közgyűlésről szóló jegyzőkönyv szerint Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által a 2010-2014-es önkormányzati ciklusra készített Kaposvár a legfontosabb elnevezésű várospolitikai célokat megfogalmazó programját elfogadta”.

 

A programot tartalmazó kiadványban Szita Károly a következőket írja: „megfogalmaztuk hosszú távú céljainkat, városunk kialakítandó imázsát, azaz hogy milyen is legyen az évtized közepére”, azaz 2014-végére (7. oldal).

 

A két választási program közötti folytonosságot nem csak az biztosítja, hogy mindkettőt Szita Károly alkotta, hanem az is, hogy

 

ami a „Kaposvár a legfontosabb” nevet viselő programból nem került megvalósításra, az – újabb ígéretként – helyet kapott a „Hiszünk egymásban” nevet viselő várospolitikai programban.


Lényegében így jött létre az „Összetartozunk” választási program is.



Lap tetejére
Hozzászólások
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: