LEGYEN BÁTORSÁGUNK TÜKÖRBE NÉZNI!

2019.06.24. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

Barátaim szidták a NER oligarchákat, mert szégyenérzet nélkül lopnak, csalnak: annyit, ammenyire lehetőségük van. Magyarország az Európai Unió második legkorruptabb országa, a kormányközeli oligarchák mesésen gazdagodnak, már a törvény-módosításkor érzékelhető a korrupció.

Mi, „kisemberek” sem vagyunk különbek a „Deákné vásznánál” - replikázok én - hisz például az ÁFA fizetés kijátszása sokunknak gyakori jövedelem-forrás. Ugyan hányszor voltunk olyan helyzetben, amikor megkérdezte tőlünk az iparos: kérünk-e számlát az elvégzett szolgáltatásért? Hány alkalommal válaszoltuk: nem kérünk, ha csak a nettóösszeget kell megfizetni. Az emberek többsége szégyenérzet nélkül használja ki az – esetenként pénzen vett - ismeretséget, annak érdekében, hogy előnyhöz jusson.

LEGYEN BÁTORSÁGUNK TÜKÖRBE NÉZNI!

Magyarországon az adócsalás lételem lett, a vállalkozások kénytelenek adót csalni, e nélkül nem lehet túlélni, a sikerhez pedig politikai kapcsolatok kellenek. Sőt, gyakran nem is kell csalni, törvényt sérteni ahhoz, hogy egy cégnek ne kelljen adót fizetnie: az adóelkerülésnek vannak legális formái. Az meg senkit nem érdekel, hogy az adóelkerüléssel önmagunkat-, és a közösséget rövidítjük meg.

 

Barátaimmal egyet értettünk  abban, hogy az emberek beletörődtek az elkerülhetetlen adóelkerülésbe-, az adócsalásba és a mindent átható korrupcióba. A „kisemberember” szintjén mindezt „bocsánatos bűnnek” tartjuk, mert mindenre okot adnak a NER oligarchái elképesztő összegű, milliárdos lenyúlásai.

 

Az MSZP-s Pintér Attilától, a Fideszes Horváth Ákosig?

 

A DK helyi szervezetének elnöksége még tavaly novemberben úgy döntött, javasolja a párt tagságának, támogassa Pintér Attila (MSZP) polgármester jelöltségét, aki a jelöltséget elfogadta.

 

Amikor június 6. napján tudomást szereztem arról, hogy a Kaposváriakért Egyesület Horváth Ákos vállalkozót kérte fel polgármester jelöltnek, azt kérdeztem,

 

Horváth Ákos hol volt, mit csinált a 2012-es, kudarcba fulladt kaposvári vállalkozók „adólázadása” óta?

 

Amikor a kapost.hu által elsőként nyilvánosságra hozta - a Kaposváriakért Egyesület által felkért – ellenzéki polgármester jelölt személyét, nem lepődtem meg. Ugyanakkor Horváth Ákossal kapcsolatban – elsősorban az adóelkerülése miatt - súlyos etikai kifogásaim voltak. Ugyanakkor tisztában voltam azzal, hogy „megbocsátó” a társadalmi megítélés.

 

Azt állítottam, hogy Horváth Ákos cége, a MAD-DAY Építő Kft offshore cég, mert a vállalkozás székhelye Magyarország legismertebb offshore településén, Újlengyel, Petőfi Sándor u. 48. cím alatt van bejegyezve, ahol semmilyen árbevételt eredményező tevékenységet nem végez.

 

Offshore cégek: azok a vállalkozások tartoznak ebbe a kategóriába, melyek a cégbejegyzés országában nem folytatnak tevékenységet. Az adóparadicsom helyszíneken társasági adó egyáltalán nincs. Az offshore műveletek általában az adóelkerülésre használják.

 

Az adóelkerülést kifogásoló írásomat néhányan Fideszes „aknamunkának” állították be (Kováts Imrét „megvette” a Fidesz), elhallgatva, hogy

 

a kaposvári ellenzéki pártok összefogását én már akkor kezdeményeztem, amikor másoknak ez eszébe sem jutott.

 

Akik cég-jogi ismereteiket a wikipédiából szerezték, azt állították az offshore megfogalmazás magyar viszonylatban nem értelmezhető.

 

Ez persze tévedés, ugyanis ismert a „magyar offshore” is, amelyet legtöbbször Újlengyel önkormánytával kapcsolatosan emlegetnek. A település kettőezernél több cég székhelye.

 

A Pest megyei Újlengyel önkormányzata úgy próbál sikeresen pénzhez jutni, hogy iparűzési adó mentességet kínál a (papíron) oda települő vállalkozásoknak.

 

Az önkormányzat elengedte ugyan az iparűzési adót, cserébe megkapta a cégek – jóval kisebb bevételt jelentő - gépjármű adóját. Ez a „magyar offshore” lényege: elcsábítom a vállalkozást kevesebb adóval, hogy azt a keveset viszont nálam fizesse be.

 

Érdemes megnézni, hogy ki van az Újlengyel, Petőfi Sándor u. 48. címen bejegyezve.

 

Nos, a topcegalapitas.hu szerint a címen egy székhelyszolgáltató cég irodája működik, amely a cégeknek iparűzési adó mentes helyet kínál.

 

Az ajánlatot elfogadó MAD-DAY Építő Kft-nek például egy postláda képében székhelyet és - többek között - egy cégtábla elhelyezést biztosított.

 

Néhányan azzal „védték” Horváthot, hogy a MAD-DAY Építő Kft Kaposváron nem végez tevékenységet, így nem is kellene Kaposváron iparűzési adót fizetni, azaz a kaposvári önkormányzatot (a kaposváriakat) így nem éri kár. Különben is, Horvát Ákos a másik cége, a saját tulajdonú ingatlanok bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozó MAD-DAY Kft (székhely: Kaposvár, Teleki u. 15.) tevékenysége után Kaposváron tisztességesen fizeti az iparűzési adót.

 

Mi lehet az oka annak, hogy a 2015. december végén alapított MAD-DAY Építő Kft székhelye Újlengyel?

 

Ezt a kérdést tettem fel a közösségi oldalon velem vitatkozóknak. Senki nem vette a fáradságot (a bátorságot), hogy válaszoljon, pedig az ok nyilvánvaló:

 

Újlengyel önkormányzata nem vet ki iparűzési adót. Ugyanakkor a kaposvári székhelyű cégeknek – az iparűzési adó kiszámításának követelménye alapján – akkor is kell iparűzési adót fizetni, ha nem végeznek árbevételt eredményező tevékenységet Kaposváron.

 

Az sem lehet véletlen, hogy a MAD-DAY Építő Kft telephelye Halásztelek, Latinovics Zoltán u. 13.

 

Naivság azt hinni, hogy az adóelkerülés „kártyát” Szita Károly stábja nem fogja kijátszani a választási kampányban. Abban is biztosak lehetünk, hogy Horváth Ákos polgármesteri ambícióit támogató pártok közül elsősorban Gyurcsány Ferencre és pártjára, a DK-ra fogja a Fidesz „ráégetni”.

 

Megjegyzem, az ingatlanos MAD-DAY Kft tulajdonát képező - a Teleki utcai TRITEX-el szembeni - üvegpalota arról is „hírhedt”, hogy az önkormányzat - amikor 2014-ben a Teleki u. út-, és járda felújítását végezte - az épület előtti 15-20 méter szakaszon a járdát csak viták után újította fel, ráadásul a bejáratához – vélhetően szabálytalanul – épített lépcsőt is kifogásolta a Polgármesteri Hivatal.

 

A „haragszom rád” közrejátszhatott abban, hogy a később alapított MAD-DAY Építő Kft székhelye Újlengyel.

 

Egyébként, a néhány tízmilliós, ingatlan-bérbeadással foglakozó MAD-DAY Kft nem hasonlítható össze a MAD-DAY Építő Kft-vel, amely már az első évében 89 milliós-, a következő évben már közel 213 milliós árbevételt ért el. Igaz, a 2018. év ennél gyengébbre sikerült (140 millió).

 

Mikor fog Horváth Ákos nyilatkozni?

 

A június 6.-i közgyűlésen azt kérdezték tőlem Fideszes képviselőtársaim, hogy tudom-e ki a Kaposváriakét Egyesület polgármester jelöltje?  Visszakérdeztem: Pintér Attila kit javasolt maga helyett? Pintértől nem szokatlan az ilyen manőver.

 

Horváth Ákos, hangzott el a válasz. Ezt a képviselő Úrtól tudjuk, jelölték meg a hiteles forrást.

 

Ez egy vicc!

 

A kaposvári ellenzék által felkért polgármester jelölt a Fideszes Gelencsér Attilától, Kaposvár országgyűlési képviselőjétől kért tanácsot: Szita Károllyal szemben elvállalja-e a polgármester jelöltséget?

 

A Horváth Ákos neve hallatán egy pillanatra sem lepődtem meg, mert Pintér Attilával kialakított kapcsolatára még a 2012. évi kaposvári vállalkozók „adólázadása” idejéből emlékeztem.

 

Arra is emlékeztem,  hogy Fidelitas Gazdasági Kabinet „Somogyország 2020” címmel a Kaposvári Egyetemen rendezte meg gazdasági konferenciáját, melynek egyetlen kaposvári vállalkozó előadója Horváth Ákos volt. Addigra megbocsátották Szita Károly elleni lázadás szervezését. A rendezvény nyitóelőadását Horváth Ákos mentora, Gelencsér Attila tartotta.

 

Horváth vélhetően ekkor alapozta meg a MAD-DAY Építő Kft - Mészáros Lőrincz, Tiborcz István esetében tapasztalt - gyors ütemű növekedését.


„Megvásárolt” polgármester jelöltség?

 

A Horváth Ákos neve hallatán az is eszembe jutott, hogy a 2014-es őszi önkormányzati választások idején – mint az MSZP-DK-Együtt-PM polgármester jelöltje – találkoztam vele.

 

Felajánlotta, hogy anyagilag-, és aláírásgyűjtéssel támogatja a választási kampányomat, amennyiben „móresre tanítom” a járdafelújítás csúszásáért felelős-, és a székházuk bejárati lépcsőjét kifogásoló felelős személyt.

 

Mára „Fidesz közelinek” tartott Horvát Ákosnak adott válaszom ma már történelem: az ajánlók között nem volt található Horváth Ákos neve és az MSZP-DK-Együtt-PM választási szövetség kampányköltségeit én fizettem ki, remélve, hogy a pártok – a megállapodásnak megfelelően - utólag kifizetik. Sajnos meg kellett harcolnom érte, de erre egy másik írásomban térek vissza.

 

Az országgyűlési-, és az EP választások miatt a pártok pénztárcája kiürült, ezért minden jelöltnek zsebébe kell nyúlnia, ha megválasztása érdekében kampányolni akar. Ez alól a polgármester jelölt sem kivétel.

 

Az offshore sztorinak-, az „üzleti” ajánlatnak - ahogy mondani szokták - nem lenne hírértéke egy „sima” Horváth Ákos nevű vállalkozó esetében.

 

Most azonban a Demokratikus Koalíció által támogatott ellenzéki „civil szervezet” által felkért polgármester jelöltről-, azaz Horváth Ákos vállalkozóról van szó, akivel szemben vannak minimum követelmények.

 

A Demokratikus Koalíció nem támogathat egy offshore céget vezető polgármester jelöltet!

 

Remélem, mire Horváth végig járja a pártok - a jelöltségét jóváhagyó - taggyűléseit, tudatosul a minimum feltételek hiánya.

 

Ellenkező esetben nehéz lesz a tükörbe nézni.



Lap tetejére