A Demokratikus Koalíció nem támogathat egy offshore céget vezető polgármester jelöltet!

2019.06.12. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

A KAPOSVÁRIAKÉRT EGYESÜLET az elmúlt hetekben kérte fel Horváth Ákost, a MAD-DAY Építő Kft ügyvezetőjét, hogy legyen az ellenzék polgármester jelöltje. Horváth vállalkozása a cégnyilvántartás szerint Magyarország legismertebb offshore településén, Újlengyelen van bejegyezve.

Az adók egyik legismertebb fajtája az önkormányzatok által megállapított helyi adó (például az építményadó, a telekadó, az iparűzési adó, stb). Ez utóbbi – a vállalkozási tevékenység bevétele alapján fizetett – egyik legismertebb adónem.

Amióta a helyi közösségi kiadások fedezetére kitalálták az iparűzési adót, azóta vannak, akik nem fizetnek adót, vagy legalább is igyekeznek minél kevesebbet fizetni

A Demokratikus Koalíció nem támogathat egy offshore céget vezető polgármester jelöltet!

Az adóteher  csökkentésének  ismertek a legális és az illegális módszerei. Nevében is megkülönböztethető a két alapvető módszer. Az egyik az „adókímélés” és a másik az „adóelkerülés”.


Adókímélés, azaz törvényes adóteher csökkentés az, ha például kaposvári adótanácsadó irodámat - cégem székhelyével együtt – áthelyezem egy olyan településre, ahol nem kell iparűzési adót fizetni. Ügyvezetőként magam is odaköltözve vagy naponta száz kilóméternél is többet ingázva tényleges üzleti tevékenységemet az iparűzési adómentes községbe teszem át. Természetesen a megfelelő számú munkatársam is ugyanezt teszi. Persze kaposvári ügyfeleimet is ráveszem arra, hogy a kaposvári irodám helyett az új székhely-településre jöjjenek, ha adótanácsot akarnak kérni.

 

Az adókímélés ismertetett módszere csak ésszerű távolság esetén választható.


Marad tehát az a – szakemberek szerint törvénytelen, de legalább is etikátlan – megoldás, amit persze senki nem nevez nevén: az adóelkerülés.


Lényege az, hogy egy ügyvéd segítségével

 

a vállalkozás székhelye egy postaláda képében például Újlengyelre kerül, mert a településen iparűzési adót nem kell fizetni. Miközben a cég ott folytatja bevételszerző tevékenységét, ahol csak akarja.

 

Gondolom sokak számára nem ismeretlen az offshore kifejezés. Azon vállalatok tartoznak ebbe a kategóriába, melyek a cégbejegyzés országában nem folytatnak tevékenységet.

 

Ismerjük a „magyar” offshore-t is, legtöbbször Újlengyel önkormánytával kapcsolatosan emlegetik.


Magyarországon legismertebb offshore önkormányzata, amely úgy próbál sikeresen pénzhez jutni, hogy iparűzési adó mentességet kínál a (papíron) oda települő vállalkozásoknak. Az önkormányzat elengedte ugyan az iparűzési adót, cserébe megkapta a cégek gépjármű adóját (illetve az adónak az önkormányzatnál maradó 40 százalékát).

 

Ez az offshore lényege: elcsábítom a vállalkozást kevesebb adóval, hogy azt a keveset viszont nálam fizesse be.


Az alig több mint 1500 lelket számláló pest megyei település – az Opten cégtár szerint – több mint kétezer vállalkozás székhelye.

 

Nos, Horváth Ákos cége, a MAD-DAY Építő Kft (Újlengyel, Petőfi Sándor u. 48. Cg: 13-09-178560; Asz: 25446832213) offshore cég, akárcsak a helyi – immár NB I-es - foci csapat egyik tulajdonosa, akiknek szintén Újlengyel a székhelye. Igaz, a cég ügyvezetője nem akar a kaposváriak polgármestere lenni.

 

A több mint 6200 működő kaposvári vállalkozás döntő többségének székhelye Kaposvár és - tekintettel a közösség érdekeire is - itt fizeti az iparűzési adót is.

 

Az írás címe a személyes véleményemet tükrözi. Azt meg csak remélni tudom, hogy a Kaposváriakért Egyesület-ben a DK-t képviselő két alapító tag nem támogatta Horváth Ákos polgármester jelöltségét.

 

A DK kaposvári szervezetének elnöksége - legjobb tudomásom szerint - nem változtatta meg azt a döntését, mely szerint Pintér Attila (MSZP) polgármesteri jelöltségét támogatja.

 




Lap tetejére