Új korszak kezdete. Mikor lesz az új üzem alapkőletétele?

2019.05.22. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

Néhány nappal ezelőtt sajtótájékoztató keretében jelentette be Szita Károly, hogy a BM Héros Zrt. – amely speciális gépjárművek (tűzoltóautók-, katonai járművek-, mentőautók) gyártásával-, felújításával-, szervízelésével foglalkozik - telephelyet létesít Kaposváron. Az üzem megépítésével 100 új munkahelyet teremtenek a városban.

Megtudhattuk azt is, hogy újraindul a műszaki mérnökképzés Kaposváron. Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépészmérnöki Karával együttműködve, 2020-tól elindul a Kaposvári Egyetemen gépészmérnöki képzés, amely Kaposváron komoly tradíciókkal rendelkezik (sokan emlékezhetnek arra, hogy a „néhai” Kaposvári Gépipari Technikumban 1974-ben kezdte meg működését a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskola kihelyezett levelező tagozata. Sajnos, másfél évtizedes működés után, 1991 nyarán megszűnt a gyártástechnológia szakos üzemmérnöki képzés).

A Hérosz Zrt vezérigazgatója megígérte, hogy vállalják a duális képzés megvalósítását, a kaposvári műszaki szakemberek foglalkoztatását.

Új korszak kezdete. Mikor lesz az új üzem alapkőletétele?

A nagy jelentőségű – korszakosnak is nevezhető – bejelentés méltatlanul kevés figyelmet kapott. Pedig a műszaki (gépész) mérnöki képzés újbóli beindítása összhangban van Kaposvár Integrált Területi Programjában meghirdetett gazdaság-fejlesztési célokkal, amely három irányt jelöl ki: agrár, és élelmiszeripar, a turisztika, valamint a gépipar.

 

Mindez azt a látszatot kelti, hogy az üzem Kaposvárra telepítése-, a műszaki mérnöki képzés újbóli beindítása Szita Károly tudatos gazdaságfejlesztési tevékenységének az eredménye. Sajnos nem így van.

 

Szeretnék emlékeztetni arra, hogy Kósa Lajos miniszteri biztos az elmúlt év február közepén tett kaposvári látogatása során olyan megállapodást kötött Szita Károly polgármesterrel, hogy a kormány egyik cége, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt, a város K-i határában 35 ha-os területen ipari parkot épít. „Cserébe” a Kormány elvonta 60 db szakember lakás megépítésének 1,4 milliárdos fedezetét, mondván a szakemberlakásokra egyellőre nincs szüksége Kaposvárnak. A lakásépítés támogatását Orbán Viktor – a kaposváriak kérésére, a város gazdasági fejlődése érdekében - a Modern Városok Programja kaposvári beruházásai keretében ígérte meg.

 

Az ipari park kiépítése - közel egy éves késéssel - megtörtént.

 

A polgármester az egyik közgyűlésen - kérdésemre válaszolva - kijelentette, hogy nincs igény az szakember-lakásokra („hülye az, aki olyat épít, amire nincs szükség”). Egy felmérésből kiderült az is, hogy munkásszállás építésére sincs szükség Kaposváron (noha a Kormány támogatja a létesítést).

 

A BM Hérosz Zrt vezérigazgatója elmondta, hogy - kezdeményezésükre - néhány hónappal ezelőtt kezdődtek meg az egyeztetések Szita Károllyal.

 

Diplomatikus megfogalmazásából kiderült az is, hogy amennyiben az ipari parkban felépítik az üzemcsarnokot, akkor cégük a gyártással, felújítással, szervizeléssel kapcsolatos tevékenység műszaki berendezéseit Kaposvárra telepíti.  Itt épülne ki a második regionális szervízközpontjuk.

 

A polgármestertől megtudhatták a projekt résztvevői, hogy az üzemcsarnokot a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt fogja építeni.

 

Az új üzemben adnak munkát a Kaposvári Egyetem és az Óbudai Egyetem együttműködése eredményeként „kibocsátott” gépész-mérnököknek. A képzés várhatóan 2020 őszén indul, bár a Kaposvári Egyetem rektora szerint „nem vagyunk még készen a feladatra”.


A nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy a projekt bejelentése igen csak idő előtti, még az új üzem alapkőletétele is odébb van.

 

Ugyanis a vezérigazgató elmondta, tisztában van azzal, hogy jelenleg Kaposváron nincsenek olyan szakemberberek, amilyenekre a Hérosz Zrt-nek szüksége van (bár a vezérigazgató nem közölt semmilyen adatot, de Szita Károly szerint a Hérosz Zrt 100 fővel indítja kaposvári tevékenységét).

Kérdés csupán az, hogy hol az a 100 műszaki képzettségű szakember?

 

A „fogadó képességet” árnyalja az, hogy bár a szakemberlakások építése továbbra sincs napirenden, ugyanakkor – a korábbi szándékoktól és igényektől eltérően – a 100 ágyas munkásszálló mégis megépül.


A cég nem gondol arra, hogy „importálja” a szakembereket (pedig, mint tudjuk, Szita Károly arra számít, hogy a Kaposvárra települő befektetők dolgozói az országos átlagnál magasabb bért fognak kapni, és ez fogja a kaposvári béreket feltornázni a nagyvárosok első harmadába).

 

Azt már Palkovics miniszter mondta el, hogy a Hérosz Zrt számít a - a kormány előtt lévő javaslat szerint - a jövőben már az ötéves technikusi képzésben részesülő, jelenleg még a Kaposvári SZC Eötvös Lóránd Műszaki Szakgimnáziumban tanuló végzősökre is. A Héros Zrt üzemi területén egy tanműhelyt is építenek, ami lehetőséget biztosít a duális képzésre.

 

Úgy tűnik a Hérosz Zrt-nek van még 4-5 éve, hogy megteremtse a Kaposváron képzett, közép-, és felsőfokú műszaki szakemberek foglakoztatásának feltételeit.



Lap tetejére