ELKÉSETT „REZSICSÖKKENTÉS”

2019.01.04. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

Lassan már nem is emlékezünk arra, hogy az elmúlt évi országgyűlési választások előtti télen a földgázzal tüzelők 12 000.- forint egyszeri rezsicsökkentésnek nevezett szavazatszerző ajándékot kaptunk a Fidesz kormánytól. A kisebbség – aki nem gázfelhasználó volt – az nem kapott semmit.

Később felébredt a Kormány igazságérzete és az elmúlt év szeptemberi határozatában rendelkezett arról, hogy a „kisemmizetteknek” is jár az egyszeri 12 000.- forint.

Ez a döntés Kaposváron 1011 családot érintett, döntő többségük tűzifában jogosult támogatásra.

A Kormány 2019. december 31. napjában határozta meg a támogatás felhasználásának végső határidejét, noha az 1011 kaposvárinak egyrészt ezen a télen lenne szüksége a tüzelőre. Másrészt – figyelembe véve a tűzifa árának emelkedését – a 12 000,- forint támogatás nagy része két év alatt „elkopik”.

 

Az elmúlt év december 6.-i közgyűlésen - miután a kaposváriaknak járó 12 131 000.- forint támogatást a kormány illetékesei még nem utalták át - azt kértem a polgármestertől, hogy

 

az önkormányzat előlegezze meg a költségvetési támogatást és kezdje meg tüzelőanyag szétosztását.


Csakhamar kiderült, hogy a tűzifa előkészítésének, szállításának költsége eléri 12 000.-Ft felét-kétharmadát, ezért félő volt, hogy a családok jelentős része nem tudja igénybe venni a természetbeni támogatást, amely kb. 0,4 m3 rönk-tűzifát jelent.

 

Ezért azt is kértem a polgármestertől, hogy

 

az önkormányzat járuljon hozzá az előkészítés (darabolás), a szállítás költségeikhez.


A polgármester megígérte, hogy

 

az önkormányzat vállalja az aprítás és a szállítás költségét. Mint mondta sürgeti a kiszállítást, már meg is állapodott egy fuvarossal,

 

A „sürgetés” eredményeként – új évi „ajándékként” – a napokban megkezdődik a fűzifa kiszállítása.


A szociális tűzifán spóról az „erős város” polgármestere!


Ezért sajnos, a kaposvári szociálisan rászorultak tűzifa igényének biztosítása érdekében tett javaslatom megvalósítása nem járt sikerrel!

 

Aki rendszeresen autózik az 67-es úton, az tapasztalhatta, hogy az R67-es építése során több ezer köbméter fa került kitermelésre.

 

Az önkormányzat a rendkívüli települési támogatás keretében rendszeresen juttat tűzifát a rászorulók számára. Ezért is jutott eszembe egyik utam során,

 

miért ne a kaposváriak között legyen szétosztva a kitermelt somogyi fa?

 

Az elmúlt év januári közgyűlésen kértem a polgármestert, hogy az önkormányzat szerezze meg a kitermelt fát és így az eddigieknél nagyobb mértékben tudjuk kielégíteni a szociálisan rászoruló kaposváriak igényét.

 

A polgármester megígérte az R67-es építése során kitermelt fa megszerzését, méghozzá ingyen: megkéri a kivitelezőt, hogy ajánlja fel a kitermelt fát.

 

A tavaly januári döntést követően közel három hónapig nem volt tűzifa ügyben érdemi elmozdulás ezét némi oknyomozásba kezdtem. Megtudtam, hogy a kitermelt fa nem az R67-es kivitelezőjé, hanem a Magyar Állam tulajdonában van és a nevében eljáró Nemzeti Vagyonkezelő Zrt nyilvános pályázat keretében fogja értékesíteni.

 

A felhívás szerint, az értékesítésre kerülő 840 m3 tűzifa ára 9,3 millió forint (a köbméterben számított ára még fele sem volt a tűzépen kapható, hasonló minőségű tűzifa árának és a szállítás, darabolás, házhoz szállítás költségeit is figyelembe véve sem érte el a vásárolt tűzifa költségét).

 

Nem titok: a gyorsforgalmi út építése során kitermelt és értékesítésre szán fa mennyisége három évre biztosítaná a szociálisan rászorulók tűzifa ellátását.

 

Nincs benne a „Németh István programban”!


Az olcsó vásárlási lehetőségről még jóval az ajánlattételi határidő lejárta előtt írásban tájékoztattam a polgármestert. Az önkormányzat azonban nem nyújtott be ajánlatot a fa megvásárlására, miután

 

a polgármester továbbra ragaszkodott a tűzifa ingyenes megszerzéséhez!


Jut is-marad is?


A polgármester „tudomására jutott”, hogy az R67-es mentén a 840 m3 tűzifán felül, további 922 m3 fa került kitermelésre. Az április végén megtartott képviselő testületi ülésen a polgármester javaslatára a

 

Közgyűlés „döntött” a kitermelt 922 m3 faanyag ingyenes megszerzéséről.


A faanyag elszállítására, illetve a hasogatás és a házhoz szállítás költségére a Közgyűlés - amennyiben a faanyag ingyen megszerzésre kerül - 9 millió forintot biztosított.

 

Rövid időn belül kiderült azonban, hogy a polgármester sem mindenható, ugyanis közölték az „illetékesek”, hogy

 

nincs lehetőség a 922 m3 faanyag ingyenes megszerzésére.

 

Ellenben lehetőség van a Belügyminisztérium által indított szociális tűzifa igénylési programhoz csatlakozni, azaz igényelni lehet az állami tulajdonú közutak mentén közfoglalkoztatási program keretében kitermelt faanyag - amint az később kiderült - korlátozott mennyiségben történő ingyenes tulajdonba adását.


A kaposvári rászorultaknak 160 m3 fa maradt (a polgármester által ígért 922 m3 helyett).

 

A Közgyűlés május végén kezdeményezte a program keretében meghirdetett

 

160 m3 ingyenes önkormányzati tulajdonba adását,


azonban hónapokig ismét nem történt érdemi elmozdulás a „tűzifa-ügyben”: nyilvánvalóvá vált, hogy ha meg is szerezzük a fát, ezen a télen tűzifaként való felhasználására már nincs esély.


A szeptemberi közgyűlésen szóvá tettem, hogy az R67-es útvonalán kitermelt, mint egy 840 köbméter somogyi fa szociális tűzifaként történő megvásárlására vonatkozó kezdeményezésem a polgármester pitiáner „spórolása” miatt meghiúsult, ugyanakkor nem tudta megszerezni az ígért 920 köbméter ingyenes tűzifát,

 

sőt, még a szolid mennyiségű, 160 m3 ingyenes tűzifa „kiutalása” is hónapok óta „lóg a levegőben”.


Sajnos a polgármester a mai napig nem tudta elérni, hogy 160 m3 faanyag megszerzésére vonatkozó szerződést a „kormányzati illetékes” aláírja.

 

Megjegyzem, hogy az ingyenes megszerzés érdekében felmerült költségek ma már jóval meghaladják a tavaly áprilisban - a polgármester által - még drágának tartott 840 m3 tűzifa költségét.

 

Úgy látszik, a polgármester - oly gyakran tapasztalt nagyvonalúsága - a szociálisan rászorultak irányában legfeljebb egy karácsonyi köszönet és apró ajándék erejéig működik.



Lap tetejére
Hozzászólások
Név:
Hozzászólás:
Ellenőrző kód: