NEGYVENÖTEZER IZZÓ A KARÁCSONYFÁN, TÍZMILLIÁRD A BANKBAN

2018.12.11. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

A legutóbbi közgyűlésen a polgármester elérzékenyült hangon mondott köszönetet azoknak a kaposváriaknak, akik az adventi gyertyagyújtásra gyűltek össze a város főterén. Kevés hiányzott ahhoz, hogy a karácsonyra készülődők száma elérje a karácsonyfán lévő LED lámpák számát.

A kaposváriak gyorsan felejtenek: alig több mint két évvel ezelőtt a mostanihoz hasonló nagyságú tiltakozó tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, amiért Szita Károly a levegőt szennyező, a kaposváriak egészségét veszélyeztető „gumiégetőt” szándékozott Kaposvárra telepíteni. Csak a tiltakozás hatására állt el ettől.

Nem csak a kaposi nép felejt gyorsan. Kaposvár környezetvédelmi koncepciójának „vitája” során az LMP-s környezetvédő képviselőtársam a polgármester e téren kifejtett tevékenységét meleg hangon méltatta, elfelejtve, hogy alig több mint két éve a kaposvári levegőt szennyező „gumiégető” miatt a polgármester lemondását követelte.

Veszélyben van a Bárczi Iskola energetikai korszerűsítése: a polgármester ígérete ellenére nem akar „saját” pénzt

NEGYVENÖTEZER IZZÓ A KARÁCSONYFÁN, TÍZMILLIÁRD A BANKBAN

A városi legenda szerint néhány évvel ezelőtt a Városgondnokság korábbi vezetőjét a polgármester megkérdezte, hogy hány izzó van a város karácsonyfáján. Tizenötezer, volt a válasz. Kevés, tessék megduplázni. Aztán, ahogy a város erősödött, úgy szaporodtak a lámpácskák a fán, bár a fa nem lett nagyobb. Tavaly már negyvenezer volt rajta, idén már országosan is egyedülálló mennyiségű, azaz negyvenötezer Led lámpa világíjta meg a Kossuth tér közepét. Csak egye Kósát az irigység, mert a debrecenieknek csak tizenhatezer égőre futotta.

 

No, de térjünk vissza a közgyűlési napirendekhez.

 

Örömmel és büszkeséggel töltsön el minden kaposvárit, hogy a tízmilliárd összegben állampapírt tudott vásárolni az önkormányzat, válaszolta a polgármester jobbikos képviselőtársam kérdésére (megfeledkezve, hogy néhány perccel korábban arról beszélt, hogy az beruházások kivitelezésének csúszása többletköltségekkel és műszaki tartalom csökkenéssel jár).

 

A tízmilliárd összegű állampapír vásárlás is azt jelzi, hogy a Német István Program megvalósítása egyre jobban csúszik, a befejezést - egy minapi interjúban - már a polgármester is 2020. közepére teszi. Persze a tudjuk, hogy előbb-utóbb minden elkészül, de az időközbeni áremelkedések miatt többletköltséggel vagy csökkentett műszaki tartalommal és gyengébb minőségben. A kivitelezési határidők tömeges módosításának okait érdemes lenne elemezni, már csak azért is, mert a miniszterelnök 2015. októberi látogatásakor 2018 tavaszára ígérte a Modern Városok Programja kaposvári beruházásainak befejezését.

 

Miből van tízmilliárd leköthető, átmenetileg szabad pénze az önkormányzatnak?

 

Abból, hogy a Kormány a támogatási szerződésekben rögzített ütemezésnek megfelelően utalja a pénzt, akkor is, ha a kivitelezés ezt nem indokolja.  A „szabad” pénzek lekötéséből így már közel négyszáz milliós kamatbevétele van a városnak.

 

Például a kórház volt anyaépületének Informatikai Képzőközpontként való hasznosítása-, és az Okos-Öko park kiépítése közel 2,5 milliárdos beruházásait már a nyár végén be kellet volna fejezni.

 

Az év vége (volt) a befejezési határideje a hat milliárdba kerülő Dr. Bodosi Mihály ARÉNA és az ugyancsak, hatmilliárdba kerülő tízpályás Versenyuszoda-, a tízmilliárdba kerülő Színház rekonstrukció kivitelezésének, hogy csak a jelentősebb beruházásokat említsem.

 

Éveket csúszik a volt Csokonai Fogadó 1,2 milliárdba kerülő átépítése. A Deseda Kemping 2,5 milliárdba kerülő megvalósítása még el sem kezdődött.

 

Több mint egy évet csúszik az önkormányzati intézmények 2,6 milliárdba kerülő energiakorszerűsítése, pedig a beruházás jelentős költség-megtakarítást eredményezne. A beruházás 325 milliós többletköltséget a közgyűlés megelőlegezte, bízva abban, hogy a Kormány biztosítja az áremelkedések miatti többletköltségek fedezetét.

 

Az „újragombolt” programból kimaradt a Bárczi Iskola energiakorszerűsítése az 59 milliós többletköltség és a beruházás bonyolultsága miatt. Ugyanakkor a polgármester az intézmény pedagógusainak azt ígérte, hogy a többletköltségek fedezetét minden körülmények biztosítja és az intézmény energiakorszerűsítése 2019 szeptemberéig megvalósul.

 

A 2018. évi költségvetés módosításáról szóló előterjesztésben olvasható, hogy „amennyiben a Bárczi Gusztáv iskola felújításához szükséges többletforrást biztosítani tudjuk, annak közbeszerzési eljárását meg kell ismételni”. A többletforrás biztosítása feltételes módban került megfogalmazásra, ezért emlékeztettem a polgármestert az ígéretére, mely szerint a Bárczi Iskola energiakorszerűsítése minden körülmények között 2019. szeptemberig megvalósul, azaz a többletforrást biztosítja.

 

Azt kérdeztem a polgármestertől, a kivitelezés közbeszerzési eljárását miért nem indítottuk el?

 

Nincs kockázat - mondtam - mert ígérte szerint az 59 milliós többletköltség forrását minden körülmények között – az uniós kasszából vagy saját forrásból – biztosítja. A többletköltség átmeneti megelőlegezésének pénzügyi fedezete rendelkezésre áll, hisz tízmilliárd „szabad” pénzért vett állampapírt.

 

Hozzátettem, ismerve a közbeszerzési eljárások átfutási idejét, a 24. órában vagyunk. Csekély az esély arra, hogy egy jövő évben induló közbeszerzési eljárás esetén a polgármester ígérete teljesíthető lesz: nagy a valószínűsége, hogy a beruházás 2019. szeptemberig nem fejeződik be, figyelembe véve azt is, hogy projekt elhalasztásakor arra hivatkozott, hogy a Bárczi Iskola energiakorszerűsítése a legbonyolultabb (amint az kiderült a „bonyolultságot” egy lift megrendelése és beépítése jelenti).

 

A polgármester válaszában közölte az 59 milliós összegű "saját" pénzt még átmenetileg sem akarja használni. Ebből az is kiderült, nem nagyon bízik abban, hogy a többletköltséget a Kormány biztosítja, azaz

 

kedvezőtlen kormányzati válasz esetén elmaradhat a Bárczi iskola energetikai korszerűsítése.

 

Egyetértek a polgármesterrel, a Német István Program – jelentős többletköltség vagy csökkent műszaki tartalom mellett - legfeljebb 2020 közepére fejeződnek be, így 2019-ben is lesz szabad pénz állampapír vásárlásra.


Csak nem ezt ígérte!



Lap tetejére