Az Európai Csalás Elleni Hivataltól fél Szita Károly!

2018.02.26. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

Példa nélküli dolog történt az elmúlt hónapokban: Szita Károly visszavont, illetve érvénytelennek nyilvánított hét – önkormányzati tulajdonú épületek energetikai korszerűsítését célzó – közbeszerzési felhívást. A nyertes kivitelezők 2018 közepéig, mint egy 30 épületre szereltek volna fel napelemeket (például a Sávház, Virágfürdő, óvodák, iskolák). Ezzel a „Szita húzással” legalább fél évvel később kerül sor a „zöld város” egyik legjelentősebb energia megtakarítást eredményező beruházásának megvalósítására (a néhány hete kiadott, az évszázad beruházásait felsoroló brosúrában ezt elhallgatta a polgármester).

Voltak a közbeszerzési felhívások visszavonásának okaira vonatkozóan tippjeim, azonban a legutóbbi képviselő testületi ülésen megkérdeztem Szita Károlyt: „Polgármester Úr miért vonta vissza az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére irányuló közbeszerzési felhívásokat?”

 

A kevésbé tájékozottak tájékoztatása érdekében röviden: a Kormány több éves előkészítés - és az Európai Unió Bizottságával történt többszöri egyeztetés - után 2015 augusztusában hagyta jóvá Kaposvár Területi és Településfejlesztési Operatív Programját. Ebben meghatározásra kerültek a 14,75 milliárd forint összegű uniós támogatás felhasználásának keretei. A konkrét projektekre Kaposvár ezt követően sikeresen pályázott, a megvalósítás pénzügyi fedezetét a Kormány 2016 végén át is utalta.    

 

Az európai uniós támogatásokból közel 2,3 milliárd jut az önkormányzati tulajdonú épületek energetikai korszerűsítésére. Az elmúlt év első felében hét közbeszerzési felhívást jelent meg 30 létesítmény energetikai korszerűsítésének kivitelezésére (napelemek telepítésére). Meglepetésre Szita Károly a nyár végén közbeszerzési felhívások mindegyikét visszavonta, vagy érvénytelennek lett nyilvánította, annak ellenére, hogy a

 

felhívások a közbeszerzési tanács állásfoglalása szerint nem ütköztek jogszabályba és nem sértettek uniós szabályokat sem.

 

Városházi információim szerint Szita Károly a 30 létesítmény 2,3 milliárdos költségű energetikai korszerűsítésének kivitelezését egy közbeszerzési eljárás keretében fogja meghirdetni.

 

Ezzel a tőkeerős, jelentős kapcsolatokkal rendelkező, országos, tőkeerős cégek behozhatatlan versenyelőnyt kapnak. A "csomagban" történő meghírdetés a helyi, kevésbé tőkeerős vállalkozásokat gyakorlatilag kizárja a pályázati lehetőségekből még akkor is, ha - ahogy arra ígéretet elhangzott – az egyes épületekre is lehet ajánlatot tenni.

 

Szita Károly a közgyűlésen megerősítette, a magyar kormány illetékes szervei, illetve a közbeszerzési hatóságok szabályosnak minősítették a felhívásokat, azonban – amint azt kijelentette – nem szeretné, ha az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) kifogásolná a közbeszerzési felhívásokat, ezért „egy csomagban” kér ajánlatot a megvalósításra.

 

Sajnos arra már nem kaptam a közgyűlésen lehetőséget, hogy megkérdezzem, mire alapozza az OLAF-tól való félelmét? Lehet tippelni!



Lap tetejére