„ÁTALAKÍTÁS MIATT ZÁRVA!” Szita Károly újra nyitja a „STÜHMER DOSSZIÉ”-t

2017.04.06. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

Kaposvár sétáló utcájának szeme fénye, legértékesebb cukrászdája és kávézója néhány napja zárva. Az üzemeltető CAFE RISTRETTO Bt ajtóra kifüggesztett tájékoztatója szerin a vendéglátó egység átalakítás miatt van zárva. Városunk idős díszpolgárának kedvenc helyén egy ideig nem iható a Szita Károly által megkövetelt, barista ismeretek birtokában főzött kávé. A Fő utcán sétálók azt tapasztalhatták, hogy a berendezések többségét elszállították, csupán az önkormányzat tulajdonát képező, műemlékileg védett pult maradt meg mutatóban, azonban - a tájékoztatás hitelességének érdekében - az italos üvegek és poharak továbbra is díszítik a sok viszontagságot megélt, műemlékileg védett pultot.

Egyedi esetnek is tekinthető lenne a „Stühmer-mutyi”, de nem az. Sokkal több ennél: Szita Károly több mint két évtizedes „uralkodásának” tükörképe.


A Stühmer agóniája a képviselők megalkuvásának, a sokasodó vazallusoknak, a munkahelyüket-, a munkalehetőségüket féltő embereknek, a gyakran félrevezető, a tényeket elhallgató városházi tájékoztatásnak, a polgármester növekvő túl-hatalmának, a „korrupt” érdekképviseleteknek a terméke.

 

A tájékozottabbak tudni vélték, hogy „az átalakítás miatt zárva” közlés egy botrányos, versenyt sértő bérlet végét jelenti: köztudott, hogy a kávézót a CAFE RISTRETTO Bt helyett már közel egy éve már a város egyik közismert vállalkozója üzemeltetette. Eddig. Szita Károly által - önkormányzati és várospolitikai érdekből - meghatározott havi 1000.-Ft+ÁFA bérleti díj is túlzónak bizonyult. Az ország egyik legpatinásabb kávézójára ismét lakat került, mondván nincs tovább. Ezért a bérleti szerződést az önkormányzat felbontotta. A Stühmer–saga folytatódik.

 

Az önkormányzat – a szerződésbontást követően – ismét meghirdette a Fő u. 4. szám alatt lévő helyiségcsoportot „cukrászda és kávézó” üzemeltetése céljára. A 181 m2 alapterületű helyiségcsoport bérleti díja, mint induló licitár 325 693,-Ft/hó+ÁFA.

 

A pályázati felhívás semmi extra kikötést nem tartalmazott: nincs szükség barista-, cukrász-, és fagylaltkészítési ismeretekre. Szita Károly nem követeli meg a kávé/tea termékek széles választékát. Sőt, azt sem köti ki, hogy a helyben elérhető termékek forgalmazását, azaz a helyi forgalmazóktól vásároljon a jövőbeni bérlő. A polgármester eltekint a hagyományápolástól is. Nincs extra kikötés, így a bérleti díj sem 1000,-Ft/hó”ÁFA (a CAFE RISTRETTÓ Bt – egy botrányos, versenyt sértő, a korrupció gyanúját is felvető pályázat alapján – ennyiért bérelte). Az egyedülálló, országos hírű színvonal feladva.

 

Mi változott? Lehet, hogy Orbán Viktor és Kósa Lajos és motoros csapata – akik szintén vendégei voltak a kávézónak – nem jönnek többé Kaposvárra? A polgármester ma már miért nem tartja kiemelt önkormányzati és várospolitikai érdeknek, hogy a város frekventált helyén lévő, a múlt században alapított édességbolt, majd kávézó – az ország legjobb kávézójaként – üzemeljen továbbra is.  Vajon miért volt olyan fontos annak idején Szita Károlynak a CAFE RISTRETTO Bt?

 

A polgármester által elvtelenül támogatott üzemeltető – a botrányos ezerforintos bérbeadás előtt – azért kapott bérleti díjkedvezményt, mert a helyiségcsoport 181 m2 alapterületéből 97 m2 a pincehelyiség, melyben a kialakított „szivarszoba” a dohányzással kapcsolatos jogszabályváltozás folytán e funkcióra nem volt hasznosítható. Szita Károly szerint a vizesedés folytán dohos helyiség vendéglátási tevékenységre nem alkalmas. A város honlapján megjelent pályázati felhívás „szépséghibája”, hogy ezt a kedvezményt az új bérlő már nem kapja meg.

 

Gondolom, nem mondok újat azzal, hogy az április 5.-i határidőig a pályázati felhívásra egyetlen vállalkozó sem jelentkezett.

 

A következő lépésben az önkormányzat – az eddigi „bevált” gyakorlat szerint - ajánlatot fog kérni, azaz ki mekkora bérleti díj fejében hajlandó a város legpatinásabb kávézóját üzemeltetni? Lehet az akár 1000,-Ft/hó+ÁFA is! A Stühmer-saga folytatódik



Lap tetejére