Ki követett el plágiumot? Hányadik Németh István programot készítette Szita Károly?

2017.01.15. | Hozzászólások [0]
Hozzászólás

A megyei napilap közel tizenhét évvel ezelőtti tudósítása szerint az MSZP önkormányzati képviselői városfejlesztési programot készítenek „Kaposvár jövője – Németh István program” címmel. A lap arról is írt, hogy Szita Károly városfejlesztési programja ugyanezt címet kapja, amire Pintér Attila önkormányzati képviselő azt mondta, hogy amit a polgármester készít, az csupán válaszprogram. Az is elmondta, hogy ezzel a címmel a szocialisták álltak ki elsőként a nyilvánosság elé! A címadás arra utal, hogy Németh István szellemiségét kívánják továbbvinni, hogy Kaposvár komfortos vidéki nagyváros legyen, mely minden lakosának biztos jövőt kínál.
A napilap megkérdezte Szita Károlyt is, hogy a címet nem tartja-e plágiumnak. A polgármester azt válaszolta: „eddig három városfejlesztési program készült ezzel a címmel. Az elsőt maga Németh István készítette a századfordulón, a második már hat éve tart, a harmadik ebben az évben kezdődött és 2006-ig szól. Csak észre kellett volna venni.”

Ki követett el plágiumot? Hányadik Németh István programot készítette Szita Károly?

Kissé korábban érkeztem Szita Károly szokásos évértékelőjére, a Szivárvány Kultúrpalota színházterme még üres volt. Így akaratlanul is látnom kellett, hogy az előző évhez képest jelentősen megváltozott a meghívott „közönség” összetétele. A nézőtéren Kaposvár Polgáraiért Egyesület tagsága mellett az országgyűlési képviselők, az állami szakapparátus-, az önkormányzati cégek-, intézmények vezetői, a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői és a Fideszes önkormányzati képviselők foglaltak helyet. Néhány - köztudottan - Fidesz közeli vállalkozó is a meghívottak között volt.

 

Meglepetésemre a korábbi években a közönség zömét kitevő kaposvári vállalkozók nem kaptak meghívást (ha mégis, nem lett volna helyük a zsúfolásig megtelt nézőtéren). Csak később értettem meg ennek okát.

 

Én is érdeklődéssel hallgattam Szita Károly évértékelő-, illetve az elkövetkező három, három és fél év beruházásairól-, fejlesztéseiről szóló tájékoztatóját. A polgármester a közel másfél órából alig néhány percet szánt a 2016-os évnek, viszont annál nagyobb terjedelemben foglalkozott – ahogy fogalmazott - az előttünk lévő évszázad legnagyobb, történelmi jelentőségű városfejlesztési programmal. Furcsán éreztem magamat, ugyanis jó részét az egy évvel ezelőtt tartott évértékelőn már hallottam.

 

A tájékoztató több meglepetéssel is szolgált. Nem a több mint 171 milliárdos beruházási, fejlesztési program bejelentése okozott meglepetést, hisz aki figyelemmel kísérte az elmúlt hónapok városházi kommunikációját, az már ismerhette a 2020-ig tartő időszak valamennyi beruházását. Igaz, a fejlesztésre szánt összegek nagysága hónapról hónapra nőtt, míg meg nem haladta a 171 milliárdot.

 

Szita Károly a beavatottság érzetét igyekezett kelteni azzal, hogy emlékeztette a hallgatóságot, „egy esztendeje azt javasoltam, hogy vegyünk egy mély lélegzetet és készítsük el Kaposvár történetének legnagyobb fejlesztési programját”. Ez volt az első meglepetés!

 

Mint az előző évi évértékelő hallgatgatója nem emlékeztem ilyen javaslatra. Persze, nyugtattam magamat lehet, hogy én emlékezem rosszul. A rendezvény után meghallgattam az előző évi évértékelőről készített videó felvételt. Először azt hittem a helyi Tv néhány órával ezelőtt rögzített felvételét nézem, mert ugyanazt a díszletet láttam, ugyanazok a panel mondatok hallottam, mint amelyek néhány órával előtte rongálták a fülemet. Arról jöttem rá, hogy a 2016. február 11.-i felvételt nézem, mert Szita köszöntötte a város legfiatalabb díszpolgárát, Bellai Zoltán tiszteletest.

 

Mazochista módon végighallgattam a közel negyvenhárom perces beszédet, de utalást sem találtam „az előttünk álló évszázad legnagyobb fejlesztési-, beruházási programjának” elkészítésére vonatkozó javaslatra.

 

Természetesen az egy évvel ezelőtti évértékelőn Szita Károly tett említést Kaposvár történetének eddigi - a ki tudja hányadik - legnagyobb fejlesztési programjáról, ez azonban 2010-ben született és „Kaposvár a legfontosabb” címet kapta. Furcsa módon évértékelő gyanánt a polgármester a 2010-óta eltelt hat év teljesítményét értékelte.

 

Az egy éve tartott évértékelőn jelentős terjedelmet kapott a kaposváriak által megfogalmazott fejlesztések, beruházások ismertetése: Orbán Viktor által 2015 októberében megígért, több mint 120 milliárdba kerülő beruházások felsorolása. Sőt, szőrmentén említést tett a „Hiszünk Egymásban” címet viselő választási programról is.

 

Ekkor értettem meg, hogy a rendezvény meghívott közönsége miért változott meg ilyen drasztikusan! Ekkor értettem meg, polgármester miért intézte el néhány mondattal az alig néhány órával korábban hallott évértékelőn 2016-os év eredményeit.

 

Hiába ígérte Szita Károly 2016 elején, hogy „Kaposvár most gyorsít, mert egyenesben van”, hiába ígérte a kaposváriaknak írt levelében, hogy „heteken belül megkezdjük Kaposváron az évszázad beruházási programját”, egyetlen beruházás a kivitelezése sem kezdődött meg a mögöttünk hagyott évben.

 

Elég kínos lett volna a „tegnapi” közönségnek ismét „eladni” azt, hogy „az idén belevágunk az előttünk álló évszázad legnagyobb fejlesztési-, beruházási programjába.”.

 

A legnagyobb meglepetést azonban a Németh István név használatára vonatkozó javaslat okozott. Szita Károly azt javasolta a meghívottaknak, hogy „az előttünk álló évszázad legnagyobb fejlesztési-, beruházási programját városunk legnagyobb polgármesteréről, Németh Istvánról nevezzük el”.

 

Megjegyzem, Szita Károly a névadást nem szavaztatta meg, és nem volt egyetértő tetszésnyilvánítás sem. Nyilván mindenki tudta, hogy a polgármester - szokás szerint - már eldöntötte, hogy a program kinek a nevét fogja viselni. Akár csak az autóbuszok.

 

Ismerősnek tűnt a „javaslat”. Emlékezetem nem csalt meg és a „házi archívumban” gyorsan rátaláltam a megyei napilap 2000. június 1.-i számában megjelent, „Szocialista jövőkép” című tudósításra.

 

Az aláírás nélküli tudósítás szerint az MSZP önkormányzati képviselői által jegyzett városfejlesztési program a „Kaposvár jövője – Németh István program” címet kapja. Arra az újságírói észrevételre, hogy Szita Károly városfejlesztési programja is ugyanezen címmel készült, Pintér Attila azt válaszolta, hogy az újságból értesültek arról, hogy a polgármester is készít programot a város jövőjéről, amit a sajátjukra válaszprogramnak tartanak.” Az is elmondta, hogy ezzel a címmel a szocialisták álltak ki elsőként a nyilvánosság elé! A címadás arra utal, hogy Németh István szellemiségét kívánják továbbvinni, hogy Kaposvár komfortos vidéki nagyváros legyen, mely minden lakósának biztos jövőt kínál.

 

A napilap megkérdezte Szita Károlyt is, hogy a címet nem tartja-e plágiumnak. A polgármester azt válaszolta: „eddig három városfejlesztési program készült ezzel a címmel. Az elsőt maga Németh István készítette a századfordulón, a második már hat éve tart, a harmadik ebben az évben kezdődött és 2006-ig szól. Csak észre kellett volna venni.”

 

Arról nincs ismeretem, hogy az MSZP frakció elkészítette volna a saját Németh István programját, így a szocialisták nem követtek el plágiumot. Igaz, arról sincs dokumentum, hogy Szita Károly készített volna – az 1988 – 2002. közötti önkormányzati ciklus kellős közepén - egy Németh István nevével fémjelzett városfejlesztési programot. Az viszont közgyűlési határozattal dokumentálható, hogy Szita Károly az 1988 – 2002. évekre szóló programja a „KAPOSVÁR AZ ÚJ ÉVEZREDBEN” címet viselte (Szita 2004. és 2006. közötti, négy évre szóló városfejlesztési programja csak két évvel később készült el, melyet a Közgyűlés „Európa a jövőnk, Kaposvár a mi otthonunk” címmel fogadott el).

 

Úgy vélem - eddig - Szita Károlyt nem érhette a plágium vádja!

 

A kaposváriak még sem lehetnek egészen nyugodtak, mert nem tudni, hogy Kaposvár legnagyobb városfejlesztő polgármestere, Németh István mit szólna ahhoz, hogy Szita Károly „kölcsön vette” azt a Németh István nevet, amelyet a korabeli városfejlesztési program viselt. Ha egyáltalán készült olyan program, amely a Németh István nevét viselte.

 

Sajnos Németh Istvánt már nem lehet megkérdezni, de az a gyanúm, hogy akkoriban nem volt szokás az önfényezés.

 

A korábbi városszolgák csendben tették a dolgukat és megelégedtek azzal, hogy tudták, az általuk létrehozott értékeket, épületeket évszázadokon keresztül fogják szolgálni a kaposváriakat.

 

A csendes alkotó munkát ajánlom Szita Károlynak, már csak azért is, mert a kaposváriak biztosak lehetnek abban, hogy a Közgyűlés soha nem fogja tárgyalni a Szita féle „Németh István Program”-ot. Ugyanis, azt számon lehet kérni.



Lap tetejére