Nyaralni mennek a képviselők, de előtte …

2016.06.07.
Hozzászólás

Csütörtökön, a nyári szünet előtt az utolsó „rendes” ülését tartja a kaposvári képviselő testület. A 2016. évi költségvetési rendelet módosítása, illetve a város Integrált Települési Stratégiája - az uniós ciklushoz kapcsolható - fejlesztéseit igyekszik nevesíteni. A beruházások előkészítése jól haladnak, a Hivatal szakapparátusa jelentős előnyben van a Kormánnyal szemben.
Jól érzékelhető, valami nem stimmel a Modern Városok Program kaposvári beruházásai körül. Az Orbán Viktor által a kaposváriaknak megígért 122 milliárd már eddig is jelentősen „megfogyatkozott” és várható az ígért összeg további lefaragása. Ennek megakadályozása érdekében Szita Károly a somogyi országgyűlési képviselők segítségét kéri. Ennyit ér Orbán Viktor ígérete?
A két gépkocsival rendelkező kaposváriak örülhetnek annak, hogy a parkolási kedvezményt a Közgyűlés kiterjeszti a második gépkocsira. Kérdés, hogy a gépkocsi tulajdonos a kedvezmény birtokában tud-e majd parkolni a háza előtt. Ezzel egyidejűleg szigorodni fog a jegy nélkül parkoló autók ellenőrzése.

A közgyűlés előtti napokban két civil demonstráció is szerveződik. Szerdán 10 órakor a „családok a gumiégető ellen” nevű szerveződés vonul a városháza elé (úgy tűnik ez lesz az első igazi, „tiszta” civil tiltakozás). A résztvevők - gyermekük nevével feliratozott - lufit visznek magukkal. Csütörtökön reggel 8 órakor az „élhető Kaposvárért” szerveződés tart néma demonstrációt, egyben támogatva a taszári polgármestert, aki a képviselő testületi ülés megkezdésével egyidejűleg sajtótájékoztatót a városháza előtt.

 

Remélem, Szita Károly ráébred arra, hogy nem csak az ellenzéki képviselők tiltakoznak a beruházás ellen. Jó úton halad efelé, hisz az elmúlt hetekben, mint ha hátrébb lépett volna, csak egy-egy mondatot enged meg magának más tárgyú nyilatkozataiban.

 

A Közgyűlés napirendjére tűzte a második személygépkocsira vonatkozó kedvezményt.

 

A polgármester büszkén jelentette be annak idején, hogy 2016-ban a parkolási díjak sem emelkednek Kaposváron, elhallgatva, hogy a kaposváriak mégis többet fognak fizetni, mert kiterjesztette a fizetős parkolás határait. Álláspontja szerint „a fizetőparkoló zónák közelében – az ingyenes parkolást biztosító utcákban – a parkolók zsúfoltak, a közlekedés nehézkes, esetenként balesetveszélyes”.

 

A forgalom-szabályozás- és a balesetveszély csökkentése érdekében az elmúlt években jelentős számú ingyenes parkolóhely vált fizetőssé. A kaposváriak tapasztalhatták, hogy a „helyzet” nem javult, a parkolási díj-bevétel azonban jelentősen nőtt. Az új parkolóhelyek kialakítása-, és a parkolóhelyek átminősítése kapcsán évi, több mint 44 millió forint többletbevétellel számolhat az önkormányzat.

 

A jelentős többletbevétel megteremti a lehetőséget a polgármester számára, hogy gesztust gyakoroljon egy valós probléma „kezelése” érdekében: a második gépkocsit is kedvezményben részesíti.

 

A hatályos rendelet szerint lakásonként egy személygépkocsira biztosítható a kedvezmény, azonban igény jelentkezik második gépjárműre vonatkozó kedvezményes parkolási lehetőség iránt. Idős személyek esetén gyakran fordul elő, hogy nem rendelkeznek jogosítvánnyal, azonban a többi feltételnek megfelelnek, és még sincs lehetőségük díjmentes parkolásra.

 

A fenti indokok alapján kerül sor a módosításra, melynek értelmében a jogosultság feltételei között nem szerepel az érvényes vezetői engedély megléte, illetőleg az egy állandó bejelentett lakóhelyen élők a tulajdonukban, vagy üzemeltetésükben levő második személygépkocsival kedvezményes feltételek mellett parkolhatnak a lakóingatlanuknál. A díjmentes parkolási jogosultság illetné meg azon személyeket is, akik a lakóingatlanuktól számított 500 méteren túl rendelkeznek garázstulajdonnal és a rendeletben előírt további feltételeknek megfelelnek.

 

A második gépjárműre vonatkozó kedvezmény mértékét az éves parkoló bérlet árának 65 %-ában kerül megállapításra. Az I. övezetben az egy meghatározott fizetőparkolóra használható éves bérlet ára jelenleg: bruttó 55 ezer Ft, ugyanezen bérlet a II. övezetben bruttó 43.500 Ft. Ezen övezetekben a kedvezményes bérletek ára a rendelet-módosítást követően az I. övezetben: bruttó 19.250 Ft, a II. övezetben bruttó 15.225 Ft lenne.

 

Természetesen nem vitatható a fizetős parkolók forgalomszabályozó szerepe, csak nem ilyen - más városokéhoz képest - alacsony és kevésbé differenciált parkolási díj mellett.

 

Így aztán kérdéses, hogy lesz-e lehetőség a lakóhely közelében történő ingyenes, illetve a kedvezményes parkolásra.

 

A második gépjárműre vonatkozó kedvezmény kiterjesztésével egyidejűleg Közgyűlés szigorúbb feltételekhez köti a parkoló ellenőrök számára kifizethető jutalékot.

 

A jelenleg hatályos érdekeltségi rendszer szerint, amennyiben a parkolást ellenőrző párok havi 533 db, évi 19.200 db fizetési felszólítást helyezzenek el a szabálytalanul parkoló gépkocsikon, 160.000 Ft érdekeltségi jutalékot kapnak személyenként. Minden további 96 db/ellenőrpár felszólítás 1 %-kal, 2400 Ft-tal növeli a prémium mértékét 240.000 Ft/év maximális prémiumösszegig.

 

A Hivatal álláspontja szerint a jelenleg alkalmazott - bevételi tervhez kötött - érdekeltségi rendszer a parkoló-ellenőrök esetében nem rendelkezik az elvárt motivációs hatással. A parkoló-ellenőrök elvégzett munkamennyisége nem áll egyenes arányban a befolyt pénzösszeggel.

 

A technikai fejlődés következményeképp lehetőség nyílik arra, hogy a parkoló-ellenőrök által elvégzett intézkedések mennyisége követhető legyen. A parkoló ellenőrök esetében a jutalék számítás alapját a jövőben az elvégzett ellenőrzések képezik. Az elvárt intézkedési mennyiség 180 db/nap ellenőrpáronként, ez minősül 100%-os teljesítménynek. A teljesítmény értékelése havonta történik, eredménye a parkoló ellenőrök részére írásban átadásra kerül. A havi teljesítmény adatok átlaga határozza meg az éves jutalékfizetés mértékét az alábbi sávok szerint:

 

 

elvégzett regisztrált intézkedések a havi értékelések átlaga alapján

teljesítmény %-a (db intézkedés)

kifizethető jutalék %

kifizethető jutalék Ft

121%- (217-)

100%

240 000 Ft

116-120% (208-216)

80%

192 000 Ft

111-115% (191-207)

60%

144 000 Ft

106-110% (190-198)

40%

96 000 Ft

101-105% (181-189)

20%

48 000 Ft

100% (180)

0%

0 Ft

 

A számítások szerint a kifizethető jutalék szigorúbb feltételeihez való kötése növelheti a bevételeket. Ez kompenzálja a második gépjárműre adott kedvezmény miatti bevétel kiesést.

 

Valami nem stimmel a Modern Városok Program kaposvári beruházásai körül.

 

Csak emlékeztetőül, az elmúlt év októberében Orbán Viktor 122 milliárd forint összértékű fejlesztést ígért a kaposváriaknak. Az már a sajtótájékoztatón meglepetést keltett, hogy a Közösségi Közlekedési Központ megvalósítására – az eredeti 35 milliárd helyett – Orbán Viktor csak 12 milliárdot ígért (a költségcsökkentés miatt elmarad a teherpályaudvar áttelepítése és a Pécs u-i felüljáró megépítése is). A Kormány - a közelmúltban hozott - döntése szerint a beruházásra fordítható összeg 10,5 milliárdra „kopott”. Az elmúlt napokban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta Szita Károlyt, hogy a 2-szer kétsávos gyorsforgalmi út (R67-es) megvalósítására, egyenlőre – a miniszterelnök által ígért 77 milliárd helyett – csak 51 milliárdot jut.  Bizonytalan a Színház felújításának megkezdése is.

 

Szita Károly a somogyi országgyűlési képviselő segítségét kéri. Nem bízik Orbán Viktor ígéretében?

 

Az Országgyűlés elkezdte a 2016-os költségvetés módosításának tárgyalását. A Kormány előterjesztése szerint összesen 50 milliárd forintot különít el 13 hazai nagyváros részére, a Modern Város Programban foglalt fejlesztések megkezdéséhez. A program folytatásához szükséges forrást pedig a 2017. évi költségvetés tartalmazza majd. Úgy tűnik, hogy az orbáni ígéretek teljesítése veszélyben van: a megvalósítás feltételéhez kötött 3 százalékos gazdasági növekedés nagy valószínűséggel nem teljesül.

 

Ilyen előzmények után Szita Károly okkal tarthat attól, hogy a források további szűkítése több beruházás megvalósítását veszélyeztetheti. Javaslatára a Közgyűlés a Modern Városok Program megvalósulása érdekében felkéri Somogy megye valamennyi országgyűlési képviselőjét a 2016. évi költségvetés módosításáról, illetve a 2017. évi költségvetésről szóló törvények elfogadására, igenlő voksukkal járuljanak hozzá a Modern Városok Program anyagi fedezetének biztosításához. Bár a polgármesteri javaslatról Közgyűlés csak június 9.-i ülésén határoz, nincs kétségem a felől, hogy a „határozatot” megkapta már minden somogyi országgyűlési képviselő.

 

A polgármester által jegyzett előterjesztés emlékeztet arra, hogy a kormányfővel aláírt megállapodás szerint

 

-          Megépül a településeket elkerülő 2x2 sávos 67-es gyorsút Kaposvár és az M7-es autópálya között.

-          Megépül a Kaposvári Közlekedési Központ.

-          4000 férőhelyes új sportcsarnok épül.

-          Megépül egy új, fedett 10 pályás versenymedence, 800 néző befogadására alkalmas nézőtérrel.

-          Megújul a Csiky Gergely Színház.

-          Újjáépítjük a Deseda kemping.

-          A kórház déli tömbjének helyén 200 új parkolót építhetünk.

-          Jelentős mértékben újíthatjuk meg a város közúti infrastruktúráját.

-          Bérlakásokat építünk szakemberek részére.

-          Felújítjuk a volt levéltár épületét.

 

A polgármester által írt (!) - a megállapodást pongyolán idéző - előterjesztés pontosításra szorul. A megállapodás rögzíti az autóbusz telephely létesítését, 60-ban rögzíti a bérlakások számát, inkubátorház építését a kórház déli tömjének helyén, továbbá a megyei önkormányzat elhelyezését a volt levéltárban. Remélem, csupán figyelmetlenségből maradtak ki a felsorolásból.

 

2016. október 18. napján lejár az Együd Árpád Kulturális Központ igazgatójának, Horváth Gábornénak a vezetői megbízása. Ketten pályáznak az igazgatói székre, Farkas Henriett, az Együd – jelenleg GYED-en lévő – szakmai általános igazgatóhelyettese és Szalay Lilla, a Nemzeti Művelődési Intézet irodavezetője.

 

Mozgalmas nyara lesz a Polgármesteri Hivatal pályázati szakapparátusának, mert pályázati felhívások megjelenésének figyelemmel kísérése, a pályázatok beadása, a támogatási szerződések megkötése, a feltételes közbeszerzési eljárások lebonyolítása rendkívüli munkát követel. Nagy a valószínűsége annak is, hogy néhány rendkívüli közgyűlés megzavarhatja a képviselő nyaralást.

 

A www.kovatsimre.hu weboldalon vagy a www.facebook.hu/kovatsimre oldalon igyekszem tájékoztatni a kaposváriakat a legfontosabb történésekről. Természetesen a szokásos kritikai észrevételeimmel segíteni fogom a történések értékelését.

 

Minden olvasómnak kellemes nyaralást kívánok!



Lap tetejére