„Kaposvár Városért” – alulreprezentáltak a helyi vállalkozások?

2016.02.05.
Hozzászólás

A város napján zsúfolásig megtelt a Csiky Gergely Színház. Többször előfordult, hogy nem így volt. Azt gondolom, jól döntött a képviselő testület, amikor a javaslatok közül kiválasztotta a legalkalmasabbakat. Minden kategóriában a „legjobbak győztek”. Nem mindig volt így.

A kitüntetettek közül ki kell emelnem Bellai Zoltánt, Kaposvár „legfrissebb” díszpolgárát. A rendszerváltás óta kísérem figyelemmel a református lelkész, püspöki főtanácsos tevékenységét. Talán azért is, mert tagja volt az első közgyűlésnek. Materialistaként is szívből örülök, hogy olyan istenhívő lett Kaposvár 2015. évi díszpolgára, aki az elmúlt 25 év során valóban sokat tett a kaposváriakért. Életmű elismerésnek is tekinthető a díszpolgári cím.

Az ünnepelteket nem megbántva, a teljesítményeket elismerve, mégis hiányérzetem volt, már a javaslatok olvasásakor is.  Meglepődve tapasztaltam, hogy a "Kaposvár Városért" kitüntetésre - amelyből egy adományozható közösségnek, vagy szervezetnek - csupán egy javaslat érkezett, mégpedig egy civil szervezetre. Gazdasági szervezetre pedig egy sem.

 

Átnéztem a 2000. és 2015. közötti években tett javaslatokat és azt tapasztaltam, hogy a korábban is kevés javaslat volt közösségre, szervezetre.  Az a véleményem, hogy Kaposvár 3511 működő (adóbevallást benyújtó) és vélhetően adót is fizető társas vállalkozása - a kitüntetési javaslatokban - alulreprezentáltak voltak: 45, közösségre tett javaslatból 11 vonatkozott gazdasági szervezetre (összesen 8 gazdasági szervezetre).

 

Valamivel jobb a helyzet az odaítélt kitüntetések terén: a Közgyűlés a 16 lehetőségből hét alkalommal tüntette ki a város valamely gazdasági szervezetét. Nézőpont kérdése, ki hogy ítéli meg: a város cégei sokat áldoztak (áldoznak) a kultúrára, a sportra, a közterületek szebbé tételre. Sőt számos civil szervezet élvezte és élvezi ma is a kaposvári vállalkozások támogatását. Azon túl, hogy a cégek többsége tisztességesen fizeti a helyi adókat (amiből az önkormányzat szintén támogatást nyújt a civil szervezeteknek), meghatározó szerepük van a kaposváriak foglalkoztatásában.

 

Az bizonyára csak véletlen, hogy az adóemelés ellen tiltakozó "Kaposvári Cégszövetség" semlegesítésére alakult "Vállalkozók Kaposvárért Közösség" öt alapítója közül három korábban megkapta a "Kaposvár Városért" kitüntetést.

 

Lehet, hogy vannak, akik úgy gondolják, így igazságos. Szerintem, „többet érdemelnek”. A kaposvári cégek „mellőzésének” alapvetően az az oka, hogy képviselők nem ismerik kellő mélységben a kaposvári gazdaság szereplőit. Az év első napján történő - immár hagyományosnak tekinthető – a TOP20 néven ismert polgármesteri köszöntő mélyebb tapasztalatszerzésre nem alkalmas. Oly annyira nem, hogy a TOP20-as vállalkozók koccintással egybekötött év eleji köszöntésén némely Fideszes képviselő miközben barátságosan lapogatta a megjelent „pénzemberek” hátát, néhány hét múlva a brutális adóemelés miatt protestáló vállalkozókat „az emberfagyasztó télben kétszer is nyaraló-koktélozó jelzőkkel illette”.

 

Szerintem, a képviselők ismerethiányán viszonylag egyszerű változtatni, csupán a valamikori gyakorlatot kell ismét alkalmazni. Ezért azt javasoltam a polgármesternek, hogy a képviselők számára a Polgármesteri Hivatal szervezzen látogatást, tapasztalatcserét egy-egy helyi vállalkozásnál. Ezzel nem csak a javaslattétel lehetősége bővülne, hanem erősödne az önkormányzat és a kaposvári gazdaság szereplőinek kapcsolata.

 

Kaposváron több, olyan - esetenként több milliárdos árbevételű - vállalkozás működik, amelynek nem Kaposvár a székhelye. Az ismerkedő, tapasztalatszerző látogatások hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy egy-egy vállalkozás - amely egykor „elhagyta” Kaposvárt - ismét városunkat válassza a székhelyéül.

 

Szita Károly válaszlevelében arról tájékoztatott, hogy támogatja kezdeményezésemet és kijelölte azt a hivatali munkatársát, aki megszervezi a vállalkozásokkal való találkozásokat. A cégek kiválasztásához segítséget nyújthatnak a kaposváriak is, amennyiben javaslatot tesznek arra, a képviselők mely vállalkozásokat látogassanak meg (Vajay Klára: vallalkozasok@kaposvar.hu).



Lap tetejére