Újabb „aktatáskás” építőipari vállalkozás Kaposváron? Kelendően a kaposvári építőipari vállalkozások!

2015.09.20.
Hozzászólás

A volt SÁÉV telepen 1994-ben alapított kaposvári építőipari vállalkozások egyike a SZEMECO Kft volt. Húsz év alatt a pontos, megbízható szakipari tevékenységével komoly tekintélyt és megbecsülést vívott ki magának nem csak Kaposváron, hanem a megye határán túl is. A vállalkozás elsősorban a hideg-, és meleg burkolatok kivitelezésében jeleskedett.
Az önkormányzat honlapját olvasgatva (www.kaposvar.hu/közbeszerzési eljárás nyilvánossága) nem akartam hinni a szememnek: a kiegyensúlyozott kivitelezői tevékenységével rendszeresen évi 100-120 millió forint árbevételt elérő Kft néhány hét alatt megnégyszerezi korábbi árbevételét. Meglepetésemre olyan önkormányzati munkákat nyertek, amelynek kivitelezését korábban soha nem vállalták.

A SZEMECO Kft kaposvári székhelyének megváltoztatása is gyanút keltett. Nem kellett sokáig „nyomoznom”, megtudtam, megvásárolták a SZEMECO Kft-t! Illetve csak a nevét! Kaposváron úgy tudják, hogy pesti „aktatáskás emberek” vásárolták meg a jó hírű vállalkozást, ügyvezetője - a cégnyilvántartás szerint - egy paksi illetőségű személy lett. Többen mondták, vásárlási szándékkal megkörnyékeztek más kaposvári építőipari céget is.

 

Az elmúlt évtizedekben komoly fejtörést okozott néhány megyén kívüli - országosan is ismert, évi több tízmilliárdos árbevételt elérő - építőipari kivitelező nagyvállalkozónak, hogyan tudná „alátámasztani” Szita Károly azon kijelentését, miszerint „a kaposvári vállalkozók kapják az önkormányzati építési munkák többségét” (amely persze soha nem volt igaz).

 

Voltak, akik Kaposváron alapítottak „egyszemélyes” kft-t. Példaként említhető, hogy a ZÁÉV Zrt (Zalaegerszeg) által alapított Z-Kaposvári Építőipari Kft-t, amelyet kaposvári székhellyel jegyezték be és így „vált” kaposvári céggé, amely 2014-ben 2 fő alkalmazottal 742 millió forintos árbevételt ért el (mérleg szerint eredménye „0”, a profit vélhetően Zalaegerszegre „vándorolt”).

 

A „helyi vállalkozás” címhez nem is kell kaposvári székhely, elegendő kaposvári telephelyet bejegyeztetni. Jó példa erre ViaNova ’87 Zrt. Az elmúlt év őszén volt olvasható az egyik helyi reklámújságban, hogy „megújult a Dózsa György u. is, a kaposvári kivitelező cég ebben az utcában felújította az aszfaltot, térkövezte a járdát, szintre emelte az aknafedőket és új szegélyeket is épített”. A tudósítás „szépséghibája”, hogy a kivitelező a ViaNova ’87 Zrt nem kaposvári, hanem budapesti cég. Az önkormányzattal kötött szerződés szerint a székhelye 1215 Budapest. Vasas u. 65-67. A budapesti cég 2014-ben közel 1,2 milliárd árbevételt jelentő önkormányzati munkákat „nyert” Kaposváron!

 

No, de térjünk vissza az „új” SZEMECO Szakipari Kft-hez, amely, mint említettem, néhány hét alatt megnégyszerezi éves árbevételét. Hogyan? Egymás után nyerte az önkormányzati munkákat: Tar Csatár Óvoda és a Gárdonyi Géza Iskola, a Rét utcai Óvoda és a Munkácsy Mihály Gimnázium, a Nemzetőr Sori Óvoda és az Arany János Óvoda energetikai korszerűsítése valamint a Béke utcai és a Rét utcai orvosi rendelők átalakítása, korszerűsítése munkáit végezhetik el.

 

A közbeszerzési eljárások furcsaságai közé tartozik, hogy eljárásokban érvényes ajánlatot csak megyén kívüli cégek tudtak tenni (egy-egy paksi, illetve tamási cég). A kaposvári vállalkozások vagy nem nyújtottak be ajánlatot, vagy – szokatlan és feltűnő hibák miatt – csak érvénytelen ajánlatokat tudtak tenni. A nyertes ajánlattevő, a „új” SZEMECO Kft az ajánlati ár 10-30 százalékának megfelelő összegű előleget kért és kapott.

 

A kivitelezések bruttó összege közel 560 millió forint! A kivitelezéseket ugyancsak néhány hét alatt, azaz szeptember-október hónapban kell teljesíteni.

 

Nem leszek meglepve, ha a 2016 januárjában Szita Károly meghívottjai, azaz a város húsz legnagyobb adózó között az „új” SZEMECO Kft előkelő helyet fog elfoglalni (a paksi és a tamási vállalkozások- és néhány kaposvári társ-vállalkozó jóvoltából). Az „újdonsült” kaposvári vállalkozás - a Z-Kaposvári Építőipari Kft mellett - hiányt is pótolhat: a helyi építési vállalkozásokat támogató – várospolitika eredményeként ma már alig emlékeznek a néhány éve még milliárdos árbevételt elérő kaposvári építési vállalkozókra, mint például a Középület Kivitelező Kft-re, az ETALON Kft-re, vagy éppen a BITT Kft-re (csak a legnagyobbakat említve).

 

„MEGYÜNK ELŐRE”!



Lap tetejére