„E L Ő T E R J E S Z T É S a felnőtt és az utánpótlás labdarúgó sportág 2015/2016 évi támogatásáról”. Előterjesztő: Szita Károly polgm.

2015.08.12.
Hozzászólás

Ezt olvasom a csütörtök estére összehívott rendkívüli közgyűlés napirendi pontjai között és mondom is magamban, mi együtt Kaposváriak megint egy egyedülálló dolgot viszünk végbe. A kaposvári önkormányzatiság történetében még soha nem akartak a kaposiak átfogó módon határozni – nyilván a választott képviselőiken keresztül – Kaposvár felnőtt és utánpótlás labdarúgásáról. Arra gondoltam, hogy Szita Károly vélhetően a közelmúltban, 2 millió forintért végzett közvélemény kutatásból tudta meg, hogy minden kaposvári szívén viseli a labdarúgó sportág jövőjét és minden áldozatra készek a város focicsapatai működési feltételeinek-, az utánpótlás nevelés eredményességének érdekében, csak mérkőzésre ne kelljen kimenni (nyilván ez az oka, hogy a legutolsó bajnoki mérkőzésen alig volt 150-200 szurkoló).

Igaz, a vélelmezett tartalom a második olvasatra már gyanússá vált, ugyan miért csak egy évi támogatásról akarnak a képviselők határozni? Az augusztus 9.-i keltezésű előterjesztés második mondata azonnal beigazolta gyanúmat és világossá tette, hogy Kaposváron a labdarúgó sportág egyet jelent a Kaposvári Rákóczival, azaz a Kaposvári Rákóczi Bene Ferenc Labdarúgó Akadémiával (kíváncsi vagyok, mit szól ehhez - többek között - a Kaposfüredi-, és a Toponári sportegyesület, vagy a „MÉZGA Focisuli”).

 

Az írásos anyag röviden és szűkszavúan fogalmaz: a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke Horvát Miklós Úr arról tájékoztatta a polgármester urat, hogy az Akadémia „jogi és szervezeti keretei között létrehoznak egy a Megyei I. osztályban induló csapatot. A cél a bajnokság megnyerése és mielőbbi feljutás a magasabb osztályba”.

 

Az előterjesztés lényegében arról szól, hogy a Megye I. osztályban induló focicsapat és a 15 utánpótlás szakosztály (az óvodásoktól a 21 éves korig) mennyibe kerül az önkormányzatnak. Szita Károly 89 179 566 forint támogatás jóváhagyását javasolja a képviselőknek. Természetesen nem ennyiből működik a Megye I. osztályban versenyző felnőtt csapat, illetve az utánpótlás csapatok.

 

A nagyságrendek érzékeltetéséhez: ez az összeg többszöröse annak, amit egy évben – a megszámlálhatatlan bajnokságot- és magyar kupát nyert – röplabda csapat és a röplabda Akadémia kap.

 

Horvát Elnök Úr szerint a Megye I. osztályban bemutatkozó felnőtt csapat versenyeztetéséhez a 2015/2016-os bajnoki évadban (ez 10 hónapot jelent) 58 millió forint szükséges. Az Elnök Úr a várostól 23 millió forintot kér. a korábbi információk alapján tudható, hogy az önkormányzati támogatást egészíti ki az a 20 millió forint, melyet vélhetően a polgármester gründolt (azaz Murányi Ferenc „ajánlott fel”), további 12 millió forintot egy másik kaposvári vállalkozó ad „támogatásként” (ezt kivételesen még a régi stáb egyik tagja „szervezte” le).

 

A kalkulációból hiányzó 3 millió forint majd csak összejön valahogy (ha másként nem, az utánpótlásnak szánt pénzek „átcsoportosításával”). Az előterjesztéshez csatolt - Horváth Úr által jegyzett - kalkuláció szerint az amatőr csapat 58 millió forintos költségvetéséből 19 millió forintot fordítanak bérekre és annak járulékaira (5 játékos és 7 egyéb személy).

 

Az Akadémiánál folyó utánpótlás nevelést az önkormányzat 10,2 millió forinttal támogatja. Természetesen nem ebből „él” a 15 szakosztály, hanem inkább abból az MLSZ által adott normatív támogatásból, amelynek összege - a bogrács-partikon résztvevők szerint - évi 150 millió forint. Most és utoljára!

 

Az is tudható, hogy MLSZ rendelkezése szerint a jövőre csak olyan utánpótlás-nevelő szervezet lesz jogosult az MLSZ normatív támogatására, amely mögött a gazdasági társaság által működtetett profi csapat áll (nem valószínű, hogy ez a feltétel teljesíthető). Az Akadémia nevet is csak ezen feltételnek megfelelő utánpótlás-nevelő szervezet használhatja.

 

Előkészítés alatt áll egy jogszabály is, melynek célja a TAO pénzekkel való visszaélés megakadályozása. A jogszabály-tervezet szerint az utánpótlás szervezetet - profi felnőtt csapattól elkülönülten - gazdasági tárasági formában kell működtetni.

A labdarúgó sportág jövőbeni feltételrendszerét-, szabályozását ismerők egybehangzó véleménye szerint a Kaposvári Rákóczi Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia jelenlegi konstrukciója nem életképes, egy évnél többet aligha él meg.

 

A Rákóczi Stadiont a jövőben nem a Rákóczi Labdarúgó Kft, hanem a Kaposvári Rákóczi Bene Ferenc Labdarugó Akadémia bérli. Annak érdekében, hogy a ki tudják fizetni a bérleti díjat, az önkormányzat évi 27 840 940 forint összegű támogatást ad.

 

A Rákóczi Stadion üzemeltetésére, a Stadion fenntartásával kapcsolatos feladatok elvégzésére az önkormányzat további 28 138 626 forintot biztosít (ebben 1 fő létesítményvezető és 4 technikai dolgozó bére és annak járuléka fedezete is szerepel).

 

A Stadion 1,3 milliárdba kerülő felújítása elvileg folyamatban van: az első szakaszhoz tartózó - 150 millióba kerülő - világítás-felújításra a szerződést megkötötték. A felújítás folytatása - ismerve Szita Károlyt és a miniszterelnök foci imádatát – biztosra vehető. Így aztán nem lesz az Magyarországon, de Európában sem olyan negyedosztályú csapat, akinek a bérelt stadionjára - a kaposvári adófizetők „egyetértésével” - ennyi közpénzt költ egy önkormányzat, egy kormány.

 

Az előterjesztés és egyéb források szerint a Megye I. osztályban versenyző felnőtt csapat és a felnőtt csapat utánpótlását biztosító szakosztályok működési költsége 2015/2016 évi bajnoki évben – a legszerényebb becslések szerint is – meghaladja a 275 millió (azaz kétszázhetvenöt millió) forintot.

 

Ez a mai Magyarország, ez a mai Kaposvár.

 

Aki figyelemmel kísérte a Kaposvári Rákóczi sorsának alakulását az elmúlt három évben, az több kérdést is feltehetne (ha lenne hozzá bátorsága).

 

Közismert, hogy a Kaposvári Rákóczi Labdarúgó Kft rendelkezett NB II-es licenccel (de onnét kiesett). Az ügyvezető a nevezését le is adta az NB III-ra, amit azonban a Kft. gazdasági ellehetetlenülése miatt vissza is vont. A gazdasági ellehetetlenülés ebben az esetben azt jelentethette, hogy az önkormányzat elállt a Kaposvári Rákóczi Labdarugó Kft mellől, mint az a bizonyos cigány a lopott lótól.

 

Ennek, illetve az ismert tényeknek ellentmond az a – Czimmerman Árpád a Labdarugó Kft ügyvezetője által jegyzett - közlemény, amely a Kaposvári Rákóczi FC honlapján olvasható: „Annak ellenére, hogy az önkormányzat – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is jelentős összeggel kívánta támogatni a Kaposvári Rákóczit, az elmúlt időszak számos tárgyalása ellenére más szponzorral nem sikerült megállapodnunk.

 

A Kaposvári Rákóczi tulajdonosi köre ezért nem tudja szerepeltetni a labdarúgó-csapatot a 2015-16-os NB III-as labdarúgó-bajnokságban.”

 

Természetesen a Megye II. osztályban is indulhatott volna csapatot a Kaposvári Rákóczi Labdarúgó Kft, de úgy tűnik az önkormányzat szabadulni akart a 200-230 millió forint adóssággal „rendelkező” Labdarugó Kft-től (75 millió forint önkormányzat felé, 130-150 milliós nagyságú a köz-, illetve szállítói tartozása). Még azon az áron is szabadulni akarhatott, hogy a Labdarugó Kft-nek adott 75 millió forint kölcsönre keresztet vethet.

 

„Tiszta” megoldásnak tűnt, az hogy az Akadémia „létrehoz” egy felnőtt csapatot és a Megye II. osztályban indítja (megjegyzem, a „módszer” kísértetiesen hasonlít a kilencvenes években alkalmazott módszerhez, amikor is az eladósodott egyesület átadta a szakosztályát (a csapatot) egy újonnan alakult egyesületnek, amely ott versenyzett tovább. Az eladósodott és „kiüresedett” egyesület pedig a felszámolás sorsára jutott).

 

Szerencsére az újonnan létrehozott csapat számíthatott a Somogy Megyei Labdarugó Szövetség jóindulatára, így az új csapatot „felsorolták” a Megye I. osztályba. A felnőtt csapatnak – már csak a közelmúlt és a jelen történései miatt is – jelentős „ellenszélben” kell majd harcba szállnia a bajnoki címért annak az az edzőnek a vezetésével, aki már egyszer volt edzője a Rákóczinak.

 

Nyilván a Megye I. osztály megnyerése nagy kihívást jelent Horvát Miklós Elnök Úrnak is, aki már egyszer - nem is olyan régen - „megfutamodott” a nehézségek láttán.

 

Azt mondják, volt jobb-, olcsóbb-, perspektivikusabb megoldás is, azonban az olyan „elkötelezettséget” jelentett volna a vállalkozói szféra felé, melyet a polgármester nem mert, vagy nem tudott felvállalni.

 

A kaposváriak ugyancsak megkérdezhetik, mi lesz a sorsa a Dér Tamás alpolgármester által elnökölt Kaposvári Rákóczi FC-nek (amely mellesleg többségi tulajdonosa a Kaposvári Labdarúgó Kft-nek)? Mi a további funkciója a „kiüresedett” FC-nek?

 

Ha valakinek van még kérdése, jutassa el a lakókörzetében választást nyert képviselőnek. Lehet, hogy tévedek, és mégis felteszi a kérdést a holnapi közgyűlésen.



Lap tetejére