MEGISMÉTELT INTERPELLÁCIÓ

2015.04.16.
Hozzászólás

Még egyszer megkérdezem a Kaposvár MJ Város Címzetes Főjegyzőjétől, a Kapos Holding rezsicsökkentéssel érintett társaságai miért nem kapták meg a közgyűlési határozatokban meghatározott támogatásokat? Miért kényszeríti az önkormányzat a saját cégeit indokolatlan takarékosságra, a tömeges létszámleépítésre? Talán kevés a közmunkára jelentkező kaposvári? Miért van az, hogy a Kormány nagyobb empátiával nézi a rezsicsökkentéssel érintett önkormányzati cégek „vergődését”, mint a tulajdonos? Íme, az „újrafogalmazott” interpelláció:

INTERPELLÁCIÓ
Kaposvár MJ Város Címzetes Főjegyzőjéhez

„Miért nem kapták meg a közszolgáltatók a bevétellel nem fedezett működési költségeik ellentételezésére azokat az eseti támogatásokat, melyek fedezetét a kormány átutalta az önkormányzatnak?”

MEGISMÉTELT INTERPELLÁCIÓ

Tisztelt Címzetes Főjegyző Úr!

 

Önkormányzati feladatokra a Kormány 2012 végén 3,5 milliárd-, 2013 végén 1,5 milliárd-, azaz összesen 5,0 milliárd támogatást adott Kaposvárnak. A közgyűlés úgy döntött, hogy 2013-ban 400 millió-, 2014-ben 500 millió-, azaz összesen 900 millió forint működési támogatást nyújt az önkormányzati feladatokat közszolgálati szerződés alapján ellátó önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok részére a bevétellel nem fedezett működési kiadásaik pénzügyi fedezetére.

 

Nyilvánvaló, hogy a támogatások címzettjei a Kapos Holding rezsicsökkentéssel érintett tagvállalatai, azaz a Városgazdálkodási Zrt, DD Hulladékkezelő NKft, a KAVÍZ Kft, illetve a Vagyonkezelő Zrt. Kivétel lehetett az utóbbi közszolgáltató, azaz a Vagyonkezelő Zrt, amely minden évben megkapta a kormánytól a távhő-díj csökkentése miatt a bevétellel nem fedezett költségei ellentételezését, például 2014-ban, mint egy 479 millió forintot.

 

A költségvetések pénzügyi táblázatai-, és a Kapos Holding Zrt adatai szerint az önkormányzat 2012. évi, illetve 2013. és a 2014. évi - a közszolgáltató gazdasági társaságoknak adott - működési támogatása lényegében azonos összegű volt. Ez azt jelenti, hogy a Kapos Holding rezsicsökkentéssel érintett közszolgáltatói nem kapták meg közgyűlési határozatokban szereplő támogatásokat.

 

A közszolgáltató cégeknek a 2013-ban megkezdett kormányzati rezsicsökkentés csökkenő árbevételt, fokozódó likviditási problémákat okozott. A társaságok a szigorú költség-, és létszámgazdálkodás ellenére veszteségessé váltak. A már „hagyományosan” veszteséges Tömegközlekedési Zrt, a tartósan veszteséges Jégcsarnok Kft, az Élmény- és Gyógyfürdő Kft, a Nagypiac Kft mellé 2014-ben „felzárkózott” a rezsicsökkentésben érintett Városgazdálkodási Zrt, a Hulladékgazdálkodási Kft, és a KAVÍZ Kft. A tömeges létszámleépítés, a veszteség elkerülhető lett volna, ha a felsorolt cégek megkapják támogatást. Sőt, a közgyűlési határozatokban megjelölt 900 millióból jutott volna támogatás a közszolgáltatói feladataikat egyre nehezebben ellátó - egyéb okok miatt - tartósan veszteséges önkormányzati cégeknek is.

 

Tisztelt Címzetes Főjegyző Úr!

 

Miért nem kapták meg a közszolgáltató cégek az árbevétel kiesést ellentételező működési támogatást? Mire használta fel az önkormányzat a közgyűlési határozatokban megjelölt 900 millió forintot? A 2015. évi működési támogatások között miért nem szerepel a 2/2015.(I.22.) önkormányzati határozatban meg megjelölt 200 milliós támogatás?

 

 

Kaposvár. 2015. április 16.                              Kováts Imre

 

Az interpellációm megismétlését indokolja az is, hogy Közgyűlés 2014 végén Támogatási Igényt nyújtott be a Földművelésügyi Minisztériumhoz a hulladékgazdálkodási szolgáltatást biztosító szolgáltatók bevétellel nem fedezett költségei ellentételezése érdekében. Az FM-től kapott 54,5 milliós támogatást az önkormányzat a minap átutalta a két társaságnak: a Városgazdálkodási Zrt számára, 2014. I. félévre 25.007 eFt, a DD Hulladékkezelő NKft számára, 2014. II. félévre 29.497 eFt összeget (2014. I. félévben az előbbi, a II. félévben az utóbbi cég látta el - jelentős veszteséggel - a kommunális hulladékgyűjtés szolgáltatást). Ugyanezen a jogcímen az FM-hez a két társaság által benyújtott, összességében 178,8 millió forint összegű pályázat elbírálása folyamatban van. Nyilvánvaló azonban, hogy a támogatás már csak a 2015. évi gazdálkodásra lesz hatással. Így talán a kaposváriaknak nem közvetlenül kell megfizetniük a rezsicsökkentést.



Lap tetejére