TOVÁBBRA IS VÁLASZ NÉLKÜL

2015.04.13.
Hozzászólás

TOVÁBBRA IS VÁLASZ NÉLKÜL: mire használta fel az önkormányzat a közszolgáltatóknak szánt 900 millió forintot?

Néhány héttel ezelőtt „Interpelláció! Kilencszáz millió kerestetik!” címmel arról „értekeztem”, hogy a kormány által 2013 elején elindított rezsicsökkentés - az országos összehasonlításban is alacsony távhődíj-, szemétszállítási díj, víz- és csatornadíj miatt - katasztrofális gazdasági helyzetbe hozta a kaposvári önkormányzati közszolgáltató cégeket. „Kaposvár olcsó város, nem bír el jelentős rezsicsökkentést! A rezsicsökkentés csak akkor képzelhető el, ha a kormány központilag ellentételezi a kieső árbevételt”, nyilatkozták a Kapos Holding vezetői. Ahogy ez történt a távhődíjak csökkentésével egyidejűleg a kaposvári Vagyonkezelő Zrt esetében is (a közszolgáltató például 2014-ben 479 millió forint kormánytámogatást kapott a kieső árbevételének kompenzálására!).

A hivatkozott írásomban elmondtam azt is, a kormány javára írandó, hogy nem feledkezett meg a többi kaposvári önkormányzati közszolgáltatóról. A Belügyminisztériummal történ „egyeztetés” után Közgyűlés úgy döntött, hogy az 5 milliárdos kormány-támogatásból 2013-ban 400 millió-, 2014-ben 500 millió forinttal kompenzálja a közszolgáztató cégek „bevétellel nem fedezett működési kiadásaikat”, azaz a rezsicsökkentés miatti árbevétel kiesést. A működési támogatás átutalásáról azonban a polgármester éppúgy „megfeledkezett”, mint annak idején a Rákóczi húsz millió forintjának átutalásáról. E miatt az érintett cégeknél további, kényszerű takarékossági intézkedésekre, tömeges elbocsátásokra került sor.

Az interpellációt be is nyújtottam be Kaposvár Megyei Jogú Város Címzetes Főjegyzőjéhez. Arra kértem választ, hogy „Miért nem kapták meg az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok azt a működési többlet-támogatást, melynek fedezetét a kormány átutalta?” Mire használta fel az önkormányzat a 900 millió forintot?

 

Az ideje korán benyújtott interpellációra a körültekintő, korrekt választ a munkaterv szerinti soron következő április 23.-i közgyűlésen vártam. Nem szokatlan módon a polgármester 2015. március 26. este hét órára rendkívüli közgyűlést hívott össze. Legnagyobb meglepetésemre a közgyűlés megkezdése előtt felszólítást kaptam az interpelláció elmondására és egyben kézhez kaptam a Címzetes Főjegyző válaszát:

 

Válasz levél

 

Az elmúlt húsz év során, amióta - képviselőként vagy a kaposvári embereket érintő ügyek iránt érdeklődő kaposváriként – figyelemmel kísérem a képviselő testület munkáját, emlékezetem szerint az interpelláció elmondására minden esetben a munkaterv szerinti „rendes” közgyűlésen került sor. Természetesen – a téma nyilvánosságot igénylő fontossága miatt – nem mondtam el az interpellációt, hanem visszavontam azt, egyben közöltem, hogy a munkaterv szerinti közgyűlést megelőzően ismét be fogom nyújtani. Célom az, hogy az interpellációban szereplő közszolgáltatók kapják meg a jogos jussukat, ne az ott dolgozók szenvedjék meg a „hatékonyságnövelő átszervezéseket, munkakör összevonásokat” és ne kerüljön sor további tömeges elbocsátásokra.

 

A Címzetes Főjegyző válaszához szeretnék – a közérthetőség érdekében – néhány magyarázó mondatot hozzátenni. Az első bekezdésben megközelítő pontossággal idézi a közgyűlési határozatot, amennyiben azt írja, hogy a közgyűlés döntött a kormánytámogatások felhasználási céljairól, melyek között 400, illetve 500 millió Ft összeggel szerepelt az önkormányzati többségi tulajdonú társasságok támogatása. A megközelítő pontosság jelen esetben azt jelenti, hogy a Címzetes Főjegyző „elfelejtette” idézni a közgyűlési határozat azon részét, mely szerint a kormánytámogatás összegszerűen megjelölt részét az önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társasságok „bevétellel nem fedezet működési kiadások pénzügyi fedezetére” kell fordítani. Ezért aztán a hiányosan idézett közgyűlési határozatra hivatkozva a Címzetes Főjegyző „okkal” írja a bekezdés második felében, hogy a döntések nem „árbevétel kiesést kompenzáló működési többlettámogatásról szólnak”.  Ezzel az erővel arra is hivatkozhatott volna, hogy a határozatban a „bevétellel nem fedezett” megfogalmazás szerepel, nem pedig az általam használt, „árbevétellel nem fedezett” megfogalmazás!

 

Ugyancsak nem véletlenül félrevezetőek a közszolgáltató cégek működési támogatására vonatkozó számszaki adatok, mely szerint a társaságok 2013.- évben 576.361 eFt és 2014. évben 572.062 eft működési támogatást kaptak. Azaz, a

 

-          Tömegközlekedési Zrt 150.000 eFt, illetve 149.100 eFt, az

-           Élmény- és Gyógyfürdő 125.000 eFt, illetve 127.760 eft, a

-          Jégcsarnok Kft 57.000 eFt, illetve 57.000 eFt, a

-          Kapos TV Kft 46.020 eFt, illetve 52.250 eFt, a

-          Csíky G. Színház Kft 198.341 eFt, illetve 185.952 eFt összegű működési támogatást kapott.

 

A felsorolt cégek között nem szerepel az interpellációban megnevezett - a rezsicsökkentéssel „érintett” – Kapos Holding Zrt gazdasági társaságai, úgy, mint a Városgazdálkodási Zrt, a DD Hulladékkezelő NKft, a KAVÍZ Kft, illetve a Vagyonkezelő Zrt. Ez utóbbi társaság okkal nem szerepel, mert a Kormány a távhődíj csökkentésével egyidejűleg kompenzálta az árbevétel kiesést, például 2014-ben 479.00 eFt összeget adott a „bevétellel nem fedezett működési kiadások fedezetére”. Ugyanakkor a másik három társaság az elmúlt öt évben egyetlen fillér működési támogatást nem kapott az önkormányzattól.

 

Az interpellációm válaszadójának a korrektségét minősíti az a tény, hogy a Közgyűlés Támogatási Igényt nyújtott be a Földművelésügyi Minisztériumhoz a hulladékgazdálkodási szolgáltatást biztosító szolgáltatók bevétellel nem fedezett költségei ellentételezése érdekében. Az FM-től kapott 54,5 millió forint támogatást az önkormányzat átutalta a két társaságnak: a Városgazdálkodási Zrt számára, 2014. I. félévre 25.007 eFt, a DD Hulladékkezelő NKft számára 2014. II. félévre 29.497 eFt összeget (2014. I. félévben az előbbi, a II. félévben az utóbbi cég látta el – a rezsicsökkentés miatt jelentős veszteséggel - a kommunális hulladékgyűjtés szolgáltatást). Ugyanezen a jogcimen az FM-hez a két társaság által benyújtott, összességében 178,8 millió forint összegű pályázat elbírálása folyamatban van.

 

Hamarosan olvashatják a megismételt interpelláció szövegét és az arra adott Címzetes Főjegyzői választ, amennyiben az tartalmaz új „elemet”.



Lap tetejére