INTERPELLÁCIÓ Kaposvár MJ Város Címzetes Főjegyzőjéhez

2015.06.04.
Hozzászólás

Mi történt azzal az összeggel, amit a kaposváriak a Trianoni Békeszerződést elutasító Országzászló újjáépítésre közadakozásból fizettek be? Mikor kerül sor az Országzászló újjáépítésére?

INTERPELLÁCIÓ Kaposvár MJ Város Címzetes Főjegyzőjéhez

Tisztelt Címzetes Főjegyző Úr!

 

Békéscsaba MJ Város Közgyűlése 2005. szeptemberben felhívással fordult az ország valamennyi önkormányzatához, hogy a településükön lévő I. világháborús emlékműnél Trianon emléktáblát helyezzenek el.  Polgármester Úrhoz azonban „jelentős képviselői igények érkeztek” annak érdekében, hogy Kaposvár „méltóbb” emlékművet állítson Trianonnak. A Közgyűlés a 2006. június 15.-i ülésén emlékmű állításáról döntött, azonban csak 2007. november 15.-n tért vissza a Trianon emlékmű állítás konkrét feladataira. Ekkor ígérte meg Polgármester Úr, hogy „az Országzászlót pedig vissza fogjuk állítani 2009-ben Kaposváron, a Trianon emlékműtől függetlenül”.

 

A Közgyűlés 2008. szeptember 25.-n tárgyalta a Trianoni békeszerződést elutasító, az 1938-ban a Színház parkban felállított Országzászló újjáépítésre vonatkozó polgármesteri előterjesztést: „képviselői kezdeményezésre – a Városszépítő Egyesület támogatásával – az országzászló helyreálltását, újra építését határozta el a város az eredeti helyszínen.” A 206/2008.(IX. 25.) önkormányzati határozat szerint Országzászló a Színház park észak-nyugati oldalán kerül felállításra.

 

A közgyűlésen javasoltam, kérdezzük meg a kaposváriakat arról, hogy a Berzsenyi parkban 20 millió forint költséggel felállításra kerülő Trianoni emlékmű mellett, hajlandók-e további, közel 25 millió forintot áldozni az Országzászló újjáépítésére. A Közgyűlés a 206/2008.(IX. 25.) önkormányzati határozatával elfogadta közadakozás meghirdetésére vonatkozó javaslatomat, így a kaposváriak közadakozás formájában fejezhették ki az Országzászló újjáépítésére vonatkozó egyetértésüket.

 

A Közgyűlés 2009. április 23-i ülésén úgy határozott, hogy „figyelembe véve a közakaratot a Csiky Gergely Színház rekonstrukciójával megvalósuló parkrendezés során kerüljön felállításra az Országzászló”. Polgármester Úr tájékoztatta a képviselőket, az Országzászló újjáépítésére vonatkozó közakaratot tükrözi, hogy „eddig körülbelül 400 kaposvári fejezte ki pénzel is támogatási szándékát” és a további befizetésekre is nyitva áll a számla. A 2009 őszén kapott információ szerint a számlára közel egymillió forint összegű befizetés történt.

 

Tisztelt Címzetes Főjegyző Úr!

 

A kaposváriak közakarata milyen összegű befizetésben nyilvánult meg az elmúlt közel hét évben és mi a sorsa a befizetett forintoknak? Mikor kerül sor az a 206/2008.(IX. 25.) önkormányzati határozat végrehajtására?

 

Kaposvár. 2015. június 4.

Kováts Imre
képviselő



Lap tetejére