INTERPELLÁCIÓ! KILENCSZÁZ MILLIÓ KERESTETIK!

2015.03.16.
Hozzászólás

Nem szándékom a kormány – a kaposvári önkormányzatot támogató - intézkedéseit dicsérni, azt azonban el kell ismerni, hogy a 2014. évi országgyűlési-, uniós-, és önkormányzati választásokat megelőző évben, továbbá a választások évében „dőlt” a kormányzati pénz Kaposvárra (is). A kormány egy év alatt 5 milliárd támogatást adott az önkormányzati feladatok ellátására: 2012. év végén 3,5 milliárdot utal át, alig egy évvel később, 2013 végén újabb 1,5 milliárd kormánytámogatás érkezett. Ezzel egyidejűleg a kormány átvállalta Kaposvár közel 20 milliárdos hitel-, és kötvénytartozását, illetve annak jövőbeni kamatait.

Volt is hová költeni a pénzt, hisz az önkormányzatok állami finanszírozásának átalakítása, egyes önkormányzati feladatok állami átvállalása (például az oktatás államosítása) drasztikusan megcsapolta a kaposvári önkormányzat büdzséjét. A kormány által 2013 elején elindított rezsicsökkentés - az országos összehasonlításban is alacsony távhődíj-, szemétszállítási díj, víz- és csatornadíj miatt - katasztrofális gazdasági helyzetbe hozta a kaposvári önkormányzati közszolgáltató cégeket.Kaposvár olcsó város, nem bír el jelentős rezsicsökkentést! A rezsicsökkentés csak akkor képzelhető el, ha a kormány központilag ellentételezi a kieső árbevételt, nyilatkozták a Kapos Holding vezetői. Ahogy ez történt a távhődíjak csökkentése után a kaposvári Vagyonkezelő Zrt esetében is.

 

A kormány javára írandó, hogy nem feledkezett meg a többi kaposvári önkormányzati közszolgáltatóról (a tizenhárom holdingos cég közül hat veszteséges volt 2012-ben). A Belügyminisztériummal történ „egyeztetés” után Közgyűlés úgy döntött, hogy az 5 milliárdos támogatásból 2013-ban 400 millió-, 2014-ben 500 millió forinttal kompenzálja a közszolgáztató cégek - a rezsicsökkentés miatti - árbevétel csökkenését. Az árbevétel kiesést ellentételező működési támogatás átutalásáról azonban a polgármester éppúgy „megfeledkezett”, mint a Rákóczi húsz millió forintjáról. Azt viszont nem tudni, mire használta fel az önkormányzat a 900 millió forintot. Erre kérek majd választ az interpellációban.

 

A rezsicsökkentéssel érintett közszolgáltatók a szigorú - a szolgáltatás színvonalát is befolyásoló - költséggazdálkodás-, a tömeges elbocsátások ellenére is veszteségessé váltak. A már történelmi távlatokban is veszteséges Tömegközlekedési Zrt, a tartósan veszteséges a Jégcsarnok Kft, az Élmény-, és Gyógyfürdő Kft, a Nagypiac Kft mellé 2014-ben „felzárkózott” a rezsicsökkentésben leginkább érintett Városgazdálkodási Zrt, a Hulladékgazdálkodási Kft, a KAVÍZ Kft. Mindez nem következett volna be, ha a cégek megkapják az árbevétel kiesést kompenzáló támogatást. A Vagyonkezelő Zrt-t csak a kormány 479 milliós (!) kompenzációja mentette meg a veszteségtől.

 

„MEGYÜNK ELŐRE!” Az elmúlt év végén újabb 400 milliós támogatást kapott Kaposvár. A pénzt négy célra fordítja a város, nyilatkozta Szita Károly. Az önkormányzat „pénzhez jutatja a Tömegközlekedési Zrt-t, hogy ne legyen járatszűkítés, valamint hogy megőrizhesse a jelenlegi jegy- és bérletárakat”. Amikor a Közgyűlés a két korábbival szó szerint megeggyező szövegű határozatát meghozta, már tudható volt, hogy sem a Tömegközlekedési Zrt, sem más közszolgáltató nem kap plusz működési támogatást. Sőt! A 2015. évi költségvetés igazolta „sejtésemet”: a polgármester által kiemelt, emberemlékezet óta veszteséges Tömegközlekedési Zrt 2015. évi tervezett működési támogatása kisebb, mint 2014-ben volt.  Úgy tűnik, mintha a tulajdonos önkormányzat tudatosan „kivéreztetné” a lakossági szolgáltatást végző cégeit. A Kapos Holding funkciója megváltozott: a közszolgáltató cégek elsődleges feladata nem a színvonalasabb szolgáltatás biztosítása-, hanem a rezsicsökkentésből adódó veszteség kigazdálkodása lett. A közszolgáltató cégek további takarékossági intézkedésekre kényszerülnek. A kikényszerített "megtakarítások" - a közszolgáltatást végző cégek többségénél - a karbantartások minimalizálását-, az indokolt felújítások elhalasztását-, a közszolgáltatások színvonalának csökkenését, további elbocsátásokat eredményezhet.  Korábban nyereséges közszolgáltató cégek szemünk előtt váltak veszteségessé. „MEGYÜNK ELŐRE?”



Lap tetejére