MIÉRT CSAK AKKOR VESSZÜK ÉSZRE, HOGY ÉG A HÁZ, HA MEGÉRKEZNEK A TŰZOLTÓK?

2015.03.06.
Hozzászólás

Furcsa emberek laknak Kaposváron. Inkább hisznek a városházi kommunikációnak, mint saját szemüknek. Elhiszik, hogy „Kaposvár erősebb, mint valaha”, miközben nincs munkája több ezer kaposvárinak. A közszolgáltató cégektől, az önkormányzati intézményektől az elmúlt években elküldött közel ezer dolgozó - elfeledve, hogy mérgét, hogy előbb „kirúgták” - most örül, hogy ugyanott közmunkásként részt vehet Kaposvár munkaalapú közösségének „építésében”.

Örültek a kaposváriak, mert az elmúlt másfél évben Kaposvár - az elhíresült Bereczk Sándor program keretében - két és fél milliárdot költött arra, hogy európai szintű út-, járda legyen minden kaposi ember talpa alatt. Akkor, senki nem tette szóvá (legalább is nem lehetett hallani), hogy a belvároson kívül maradt minden a régiben, és ha jön az eső nyakig ér a sár. Most már lehet hallani-, olvasni a panaszokat, mert megérkezett a polgármesteri hivatalból az adócsekk. Most már megkérdezik, mire költötte a város az adóforintjaimat?

Szerény mértékű volt a 2015. évre szóló adóemelés, szinte szóra sem érdemes. Az emelés nem volt nagyobb, mint egy korsó sör ára, védte az adóemelést a város Címzetes Főjegyzője. Szerencsére szárasság volt, a város peremén lévő utcákban száraz lábbal lehetett közlekedni, így nem hiányolta senki az európai szintvonalú utat, járdát. De „ami késik, az nem múlik”: az elmúlt hetekben előbb a kiadós hóesés-, később a csapadékos időjárás miatt nyakig sárban jár Kaposvár lakóinak közel 15-20 százaléka. A napokban minden ingatlan tulajdonos megkapta az ez évi adókötelezettségről szóló határozatot, benne a korsó sör árának megfelelő adóemelést. Most „ébrednek” a város peremén élő kaposi emberek, hogy hiába fizetnek ugyanannyi kommunális adót, mit a belvárosban élők, mégsem kapnak ezért járható utat.

 

A „késői ébredés” Kaposváron nem egyedi jelenség. Így volt ez 2011 őszén is, amikor a kaposváriak által megválasztott képviselő testület történelmi léptékű adóemelést hajtott végre. A 2012. évi adóemelés – a korábban „megszokott”, évi 30-35 milliós összegű emeléséhez képes – tízszeres volt, az éves adóbevétel 600-650 millió forinttal haladta meg az előző évit (ezt „fejelte meg” a közel 150 milliós behajtott adóhátralék). A 2011. novemberi közgyűlés előtt a helyi közéleti napilap internetes oldalán hiába jeleztem a drasztikus adóemelést, a kaposváriak csak akkor „ébredtek fel”, amikor égett a ház, szirénázva jöttek a tűzoltók, azaz minden ingatlan tulajdonos megkapta Címzetes Főjegyzőtől az adókötelezettségről szóló határozatot. Volt is nagyobb-, és kisebb összefogás. A brutális adóemelés ellen tiltakozok azonban vereséget szenvedtek. Az „oszd meg és uralkodj” taktika eredményeként a belső harc a kisebbik összefogás „győzelmével” ért véget, annak ellenére, hogy a több száz vállalkozót képviselő összefogás tagjai a mindennapi létet látták veszélyeztetve.

 

A kaposváriak meghatározó többsége gyorsan felejtett: a vállalkozók túltették magukat a négy-ötszörös építmény-, illetve telekadó emelésen, még a kisnyugdíjas is „lenyelte”, hogy 50 százalékkal több kommunális adót kell fizetnie. Ezt bizonyította az elmúlt őszi választás: a korábbi kormányt felülmúló megszorítások ellenére nem volt félnivalója sem Szita Károlynak, sem egyetlen fideszes jelöltnek.

 

A kaposváriak azt is elfelejtették, hogy Szita Károly a tavaly novemberi közgyűlésen azt ígérte, hogy „január-februárban minden városlakó levelet kap arról, mennyi helyi adót fizetett be, s mire költötte a város. Annak idején azt írtam, ha ígéretét teljesíti, húszéves adósságát törleszti Szita Károly. A kaposváriak tájékoztatását legelőször 1994.-ben ígérte meg, majd 1998-ban megismételte: „mindenkinek joga van tudni, hogy az általa befizetett helyi adót a város mire fordítja” (Szita Károly polgármester jelölt programja: „Folytassuk Együtt Kaposvárért” 1998. október). Ezt az ígéretét akkor nem teljesítette. Később már ígérni is elfelejtett. Az emlékezetkiesés húsz évig tartott.

 

Szita Károly ismét ígért!

 

A 2015. évre szóló adófizetési kötelezettségemről szóló határozatot – mint minden más kaposvári – az elmúlt napokban megkaptam. Abból (is) tudom, hogy mennyi adót fizettem be az elmúlt évben, illetve ez évben mekkora összeggel kell hozzájárulnom Kaposvár fejlődéséhez. Arról viszont én sem kaptam semmilyen tájékoztatást, hogy az általam befizetett adót a város mire fordította. Arról sem kaptam tájékoztatást, hogy az ez évben befizetett adómat mire akarja fordítani a város. Pedig „mindenkinek joga van tudni, hogy az általa befizetett helyi adót a város mire fordítja”.

 

Szita Károly ismét becsapta a kaposváriakat!



Lap tetejére