Inflációt követő díjemelés?

2015.02.12.
Hozzászólás

A képviselői munka egyik „izgalmas” területe a helyi adók-, a közszolgáltatási díjak-, az önkormányzati tulajdonban lévő intézmények belépő díjainak a megállapítása. Az adók, a díjak megállapítását (emelését) – a képviselők bevonásával – komoly elemző munka előzi meg. Az egyik legfontosabb szempont az előző évi infláció, a fogyasztói árindex alakulása: ez olyan zsinórmérték volt, melyet a Közgyűlés korábban csak kivételes esetben hagyott figyelmen kívül (ilyen volt például a 2012. évre szóló, brutális adóemelés, de az ez évi drágulás is magasabb volt a várható inflációnál). Az önkormányzatok finanszírozásának átalakítása, az díjmegállapítások központosítása azzal járt együtt, hogy a távfűtés díja-, a víz- és csatornadíj-, a szemétszállítási díj megállapítása már nem tartozik a Közgyűlés határkörébe. Egyes önkormányzati költségvetési szervek gazdasági társasággá történő átalakítása szintén a Közgyűlés díjmegállapító határkörét csökkentette.

Tekintettel az önkormányzati támogatásra, az Élmény és Gyógyfürdő belépő díjait nem a Közgyűlés állapítja meg, hanem a - polgármesterrel egyeztetve - Élmény és Gyógyfürdő Nonprofit Kft ügyvezetője. Így aztán a látogató csak a belépéskor, pontosabban a fizetéskor szembesül a változással (ha csak a fürdőzés előtt meg nem nézi az interneten a fürdő szépségdíjas honlapját (www.viragfurdo.hu). Azt gondolná az ember, hogy a nyilvánosság „kényszerű” kizárása nem jár együtt a korábbi zsinórmérték megsértésével, azaz az új díjakat továbbra is előző évi infláció mértékének alkalmazásával állapítják meg. Tévedés!

 

Azt már tudjuk, hogy a 2014. évi fogyasztói árindex - a KSH szerint - deflációs jellegű, a negatív tartományba került. Aki azt várta, hogy az Élmény és Gyógyfürdő 2015. évi belépő díjai legalább nem emelkednek, ugyancsak tévedett. A belépő díjak többsége 9,1 és 11,1 százalékkal emelkedett, de például a délutáni, szauna kiegészítő jegy – Kaposvár Kártyával – 16,6 százalékkal lett drágább.

 

Vigasztaló, hogy a családok pénztárcáját leginkább megterhelő komplex és családi jegyek ára nem változott. Remélhető a nyár előtt sem változik. A jelentősnek mondható emelés ellenére a kaposvári belépő jegyek versenyképesek a Zalakaros, a Kehidakustány fürdőhelyek belépőivel. Remélhető, hogy előbb, utóbb a szolgáltatás színvonala is hasonló lesz. Sajnos, jelenleg csak a személyzet udvariasságát nem érheti kritika.

 

Az már külön értékelést kívánna, hogy önkormányzat évi 125 milliós működési támogatása-, az energiagazdálkodással összefüggő fejlesztés-, illetve közel százmilliós amortizációs költség „téves” elszámolása ellenére az Élmény és Gyógyfürdő Nonprofit Kft gazdálkodása miért lesz veszteséges 2014-ben is.



Lap tetejére