MEGYÜNK ELŐRE!

2015.02.05.
Hozzászólás

Az írásomnak azért adtam ezt a címet, mert Szita Károly legújabb szlogenje az, hogy nem állunk meg, „Megyünk előre!” (www.sonline.hu; Ötévnyi lehetőség a gyarapodáshoz). Döntsék el a kaposváriak, hogy ez mennyire van összhangban azzal, hogy 2011.-ben, az elmúlt ciklus az első „fideszes” költségvetésének kiadási oldala 25 milliárd volt, szemben a 2015. évi 11,6 milliárddal. Néhány nappal ezelőtt olvashattak arról, hogy miért nem szavaztam meg a polgármester 2015. évi költségvetését (www.kovatsimre.hu; Amiért nem szavaztam meg Kaposvár 2015. évi költségvetését). Arról is szeretnék tájékoztatást adni, hogy Szita Károly milyen válaszokat adott a 2015. évi költségvetéssel kapcsolatban feltett kérdésekre. Tekintettel arra, hogy a polgármesteri válaszok után a képviselőknek nincs lehetőségük a viszontválaszra (azaz, reagálásra, az elhangzott tévedésekre, valótlan állításokra), ezért ezt a képviselők helyett – „Megjegyzés” formájában - most én teszem meg.

1. Kérdés: megépül-e 2200 végéig a településeket elkerülő, Kaposvárt az M7-sel összekötő 67-s gyorsforgalmi út?
Szita Károly: a 67-s út ebben az uniós ciklusban, uniós forrásból megépül!
Megjegyzés: a Kormány 1010/2015.(I. 20.) Kormány határozatában valóban nem szerepel a 67-s gyorsforgalmi út központi költségvetésből történő finanszírozása, de ettől még uniós forrásból megvalósulhat. Ennek a valószínűsége azonban annyi, mint annak, hogy a Színháza felújítása uniós forrásból valósul meg. A mondás szerint „a remény utoljára hal meg”.
2. Kérdés: Sikerrel járt-e a lobbizása annak érdekében, hogy a 61-s utat a Kormány levegye a fizetős utak listájáról?
Szita Károly: vélhetően igen, bár félő volt, hogy a demonstrálók elrontják azt, amiért dolgozom. A illetékes miniszter tíz órakor tesz bejelentést ezzel kapcsolatosan, én pedig erről délután tartok sajtótájékoztatót.
Megjegyzés: a válasz szerint a polgármester elutasította azt a civil támogatást, amelyet a demonstrálóktól kapott.
3. Kérdés: a Rákóczi Labdarugó Kft többségi tulajdonosa, a PUEBLA Kft teljesíti-e a várossal kötött szerződésben vállalt kötelezettségét, azaz 2015. január 10.-ig, illetve időarányosan megfizeti a Labdarúgó Kft összes tartozását?
Szita Károly: az önkormányzat és a PUEBLA Kft között létrejött szerződésben nincs benne az, amiről a képviselő úr kérdez. A szerződésünkben két dolog van benne. Az egyik, amennyiben a többségi tulajdonos meg tud megállapodni a többi tulajdonossal, ebben az esetben hozzájárulunk, hogy a 75 millió forintos tartozást részletekben fizesse meg. A másik, amennyiben a többségi tulajdonos meg tud megállapodni a többi tulajdonossal, úgy megemelt önkormányzati támogatást biztosítunk a Rákóczi Labdarugó Kft számára.
Megjegyzés: a képviselő jól kérdezett! A szerződésben a PUEBLA Kft - többek között - kötelezettséget vállalt arra is, hogy 2015. január 10.-ig megfizeti a Rákóczi Labdarugó Kft összes t tartozását, illetve megállapodik azok részletekben történő megfizetésében. Kétségtelen, hogy az önkormányzat és a PUEBLA Kft között létrejött szerződés érvényességének feltétele, hogy az összesen 12 millió forint névértékű üzletrész megvásárlására vonatkozó - a tulajdonosokkal kötött - adásvételi szerződés érvénybe lépjen, azaz a tulajdonosváltást a cégbíróság bejegyezze.
4. Kérdés: a Stühmer kávézó üzemeltetésére kiírt pályázat milyen eredménnyel zárult?
Szita Károly: a pályázat nyertese - a bíráló bizottság egyhangú szavazata alapján - a régi/jelenlegi üzemeltető, neki szavazott bizalmat a bíráló bizottság. A bírálati jegyzőkönyv a város honlapján olvasható lesz.
Megjegyzés: a polgármester úr azt elfelejtette közölni a képviselőkkel, hogy a „GARANTÁLT MINŐSÉG” jelige alatt beadott pályázat érvénytelen volt, mert a CAFE RISTRETTO Bt nem tudta csatolni NAV pozitív adóigazolását, ugyanis jelentős összegű köztartozása van. A bírálatról felvett jegyzőkönyv szerint győztes – a második helyre sorolt – „KÁVÉTORTA” jeligés pályázó lehet.
5. Kérdés: A Kaposvári Jégcsarnok lízing díját milyen mértékben emeli meg a svájci frank erősödése?
Szita Károly: a képviselő úr a korábbi költségvetésekből tudhatná, hogy a lízing díj összege 50-60 millió forint között változik, a frank árfolyamától függően. Most a 60 millióhoz közelítünk.
Megjegyzés: a Jégcsarnok járulékos költségének a szépséghibája, hogy annak idején a város csak a közművesített ingatlannal járult hozzá a beruházáshoz. A Kósa közeli debreceni cégtől átvállalt kötelezettségek miatt Jégcsarnok már évi közel 100 millióval terheli a város költségvetését.
6. Kérdés: a 2015. évi költségvetésben 285 közfoglalkoztatott szerepel. Ebben az évben miért ilyen alacsony létszám foglalkoztatását tervezzük? (a szóbeli kiegészítésben a polgármester úr 2014. évi 700 fő közfoglalkoztatottat említ).
Szita Károly: a képviselő úr emlékezhet arra, hogy az elmúlt évben is 240-250 főt állítottunk be a költségvetésbe. Most is. Ennek a létszámnak a többszörösét fogjuk alkalmazni.
Megjegyzés: a 2014. évi költségvetés tervszáma nem 240-250 fő, hanem 509 fő volt, a teljesítés várhatóan nem 700 fő, hanem 525 fő lesz. A polgármester a 2015. évi költségvetésben 50 millió forint önrészt tervezett, ami kb. 285 fő foglakoztatására elegendő. Az általános tartalék valóban lehetőséget ad a nagyobb létszám foglalkoztatására.
7. Kérdés: a Bereczk Sándor út-, járda felújítási program 2014. évi megkezdett munkáiból 344 millió forint szerződött munka áthúzódik 2015-re. Az új munkákra 31 millió forintot tervez a költségvetés. Mekkora költséget jelentene a Bereczk Sándor programból kimaradt utak és járdák felújítása, azaz a program befejezése?
Szita Károly: komolytalan a képviselő úr aggodalma, hisz sem tavaly (2014.) nem szavazta meg a 2 milliárdos Bereczk Sándor programot, sem tavalyelőtt nem szavazta meg az 500 milliós programot. Nyugodjon meg képviselő úr, a program folytatódik!
Megjegyzés: a valóság az, a Bereczk Sándor programmal a figyelmes képviselő csak a 2013. évi költségvetési rendelet végrehajtásáról szóló előterjesztésben találkozhatott először: „a Bereczk program keretében több mint 187 millió Ft értékben végeztünk út-, híd-, járda felújítási munkákat.” A 2014. évi költségvetésben Bereczk Sándor nevét viselte az út-, híd-, járda felújítással-, a közlekedéssel-, a vízgazdálkodással-, a közvilágítással-, a városgazdálkodással kapcsolatos valamennyi munka. A felsorolt ágazati munkák ráfordításai valóban megközelítették a 2 milliárd forintot.
8. Kérdés: a kormány megadóztatja a megújuló energia-, a villamos energia termelő berendezéseket. Ellentmondás van a Kaposvár energia stratégiája és a kormány gyakorlata között. Ez nem agyrém?
Szita Károly: a Köztársasági Elnök Úrral értek egyet. Ezért küzdeni fogok a kormány adógyakorlata ellen. Kaposvár jövőjét a megújuló energiára alapozzuk.
Megjegyzés: ez derék dolog, azonban az elmúlt öt évben Szita Károly nem tudta elérni, hogy a kormány támogassa azt a beruházást, amely lehetővé tenné a 400 fős Klebelsberg kollégium használati vízének napkollektorokkal történő melegítését.
9. Kérdés: megépül a volt Füredi laktanya közelében biomassza erőmű?
Szita Károly: lesz biomassza erőmű, egyszerűen azért, mert Kaposvárnak kell, hogy legyen biomassza erőműve! A terület tulajdonosa 10 milliárdos beruházásra most keresi a befektető társat. Lesz biomassza erőmű, de lehet, hogy más építi meg, nem az ingatlan jelenlegi tulajdonosa.
Megjegyzés: a Közgyűlés 2008 decemberében döntött a Füredi úti, volt katonai lőtér területének energetikai célú hasznosításáról (biomassza erőmű létesítése). A közel 4 ha-s terület azzal a feltétellel került értékesítésre, hogy a közel nettó 310 millió forintért megvásárolt ingatlanon a tulajdonos 2011. szeptember 1. napjáig üzemképes biomassza erőművet épít, és saját költségén rácsatlakozik a város távfűtő hálózatára. A polgármester táv-hő díj legalább 20%-os csökkentését ígérte.
10. Kérdés: mikor lesznek olyan pályázatok, amelyek minőségi, tartós munkahelyek teremtésére adnak lehetőséget? A kisseb iparűzési adó lehetővé tenné a foglalkoztatás növelését!
Szita Károly (indulatosan): mire pályázzunk képviselő úr? Gyárépítésre? Tegyen javaslatot! Az IKOP pályázatok a kis-, és középvállalkozások számára lesz meghirdetve. Ha a pályázatok révén a vállalkozások megerősödnek, több embert foglalkoztatnak, több adót fizetnek, akkor lehet gondolkodni az adócsökkentésen.
Megjegyzés: Szita Károly - két évtized után - a „Hiszünk egymásban” választási programjában ismerte el első alkalommal, hogy az önkormányzat nem teremt új munkahelyeket, erre csak a vállalkozók képesek. A képviselő kérdése a múltbéli nyilatkozatok miatt volt indokolt.
11. Kérdés: a 2015. évi költségvetés kiadási oldala 11,6 milliárd forint. Ez a tavalyihoz képest 4 milliárdos csökkenést jelent. A városlakók tanulmányozzák a költségvetést, ezért megkérdezték tőlem, hogy a kaposváriak mennyire fogják érezni a 4 milliárdos csökkenést?
Szita Károly: a 2015-ös költségvetés lesz majd 16 milliárdos, ha nyerünk a pályázatokon. Két szociális város-rehabilitációra pályázunk, az egyik 2 milliárdos, a másik 1,5 milliárdos.
Megjegyzés: a 2014. évi költségvetési terv kiadási oldala - a kormány 5 milliárdos, egyszeri támogatását is tartalmazó pénzmaradvány eredményeként is - valóban közel 4 milliárddal volt több a 2015. évi terv kiadási oldalánál. Nem valószínű, hogy ebben az évben Kaposvár egy ilyen nagyságrendű, egyszeri támogatást kap, bár tény, hogy 400 milliót már kapott. A polgármester által említett beruházásokhoz kapcsolódó pályázatok tényleges ráfordításai csak 2016.-ban jelennek meg a költségvetés kiadási oldalán.
12. Kérdés: a Zaranyi lakótelepen élők vízminőség javítását kérik. Nem látni a költségvetésben, hogy erre mennyit tervez az önkormányzat?
Szita Károly: felesleges lobbiznia a képviselő úrnak! Akkor lesz pénz a vízminőség javítására pénz, ha a KAVÍZ Kft megtermeli a beruházás költségét!
Megjegyzés: amennyiben a rezsicsökkentés miatt kieső árbevételének kompenzálására a KAVÍZ Kft megkapná a Kaposvárnak adott 1,1 milliárd összegű kormánytámogatásból reá eső részt, akkor jutna pénz a Zaranyi lakótelepen élők kérésének teljesítésére.
13. Kérdés: sor kerül az új szociális rendelet megalkotására. Mi lesz az önként vállalt feladatok sorsa? Lehet erről többet tudni?
Szita Károly: jelenleg 14-16 önként vállalt szociális feladatot finanszíroz a város. Az új rendeletben 3-4 feladattal bővülni fog az önként vállalt feladatok száma. Az új rendeletet február 26-án tárgyalja a Közgyűlés.
Megjegyzés: higgyük el a polgármesternek, hogy így lesz, annak ellenére, hogy a 2015. évi költségvetésben 15 millióval kevesebb összeget tervezett a szociálpolitikai feladatokra, mint 2014-ben. Az általános működési tartalék lehetőséget ad a tervezett ráfordítások jelentős emelésére.

1. Kérdés: megépül-e 2200 végéig a településeket elkerülő, Kaposvárt az M7-sel összekötő 67-s gyorsforgalmi út?

 

Szita Károly: a 67-s út ebben az uniós ciklusban, uniós forrásból megépül!

 

Megjegyzés: a Kormány 1010/2015.(I. 20.) Kormány határozatában valóban nem szerepel a 67-s gyorsforgalmi út központi költségvetésből történő finanszírozása, de ettől még uniós forrásból megvalósulhat. Ennek a valószínűsége azonban annyi, mint annak, hogy a Színháza felújítása uniós forrásból valósul meg. A mondás szerint „a remény utoljára hal meg”.

 

2. Kérdés: Sikerrel járt-e a lobbizása annak érdekében, hogy a 61-s utat a Kormány levegye a fizetős utak listájáról?

 

Szita Károly: vélhetően igen, bár félő volt, hogy a demonstrálók elrontják azt, amiért dolgozom. A illetékes miniszter tíz órakor tesz bejelentést ezzel kapcsolatosan, én pedig erről délután tartok sajtótájékoztatót.

 

Megjegyzés: a válasz szerint a polgármester elutasította azt a civil támogatást, amelyet a demonstrálóktól kapott.

 

3. Kérdés: a Rákóczi Labdarugó Kft többségi tulajdonosa, a PUEBLA Kft teljesíti-e a várossal kötött szerződésben vállalt kötelezettségét, azaz 2015. január 10.-ig, illetve időarányosan megfizeti a Labdarúgó Kft összes tartozását?

 

Szita Károly: az önkormányzat és a PUEBLA Kft között létrejött szerződésben nincs benne az, amiről a képviselő úr kérdez. A szerződésünkben két dolog van benne. Az egyik, amennyiben a többségi tulajdonos meg tud állapodni a többi tulajdonossal, ebben az esetben hozzájárulunk, hogy a 75 millió forintos tartozást részletekben fizesse meg. A másik, amennyiben a többségi tulajdonos meg tud megállapodni a többi tulajdonossal, úgy megemelt önkormányzati támogatást biztosítunk a Rákóczi Labdarugó Kft számára.

 

Megjegyzés: a képviselő jól kérdezett! A szerződésben a PUEBLA Kft - többek között - kötelezettséget vállalt arra is, hogy 2015. január 10.-ig megfizeti a Rákóczi Labdarugó Kft összes t tartozását, illetve megállapodik azok részletekben történő megfizetésében. Kétségtelen, hogy az önkormányzat és a PUEBLA Kft között létrejött szerződés érvényességének feltétele, hogy az összesen 12 millió forint névértékű üzletrész megvásárlására vonatkozó - a tulajdonosokkal kötött - adásvételi szerződés érvénybe lépjen, azaz a tulajdonosváltást a cégbíróság bejegyezze.


4. Kérdés: a Stühmer kávézó üzemeltetésére kiírt pályázat milyen eredménnyel zárult?

 

Szita Károlya: a pályázat nyertese - a bíráló bizottság egyhangú szavazata alapján - a régi/jelenlegi üzemeltető, neki szavazott bizalmat a bíráló bizottság. A bírálati jegyzőkönyv a város honlapján olvasható lesz.

 

Megjegyzés: a polgármester úr azt elfelejtette közölni a képviselőkkel, hogy a „GARANTÁLT MINŐSÉG” jelige alatt beadott pályázat érvénytelen volt, mert a CAFE RISTRETTO Bt nem tudta csatolni NAV pozitív adóigazolását, ugyanis jelentős összegű köztartozása van. A bírálatról felvett jegyzőkönyv szerint győztes – a második helyre sorolt – „KÁVÉTORTA” jeligés pályázó lehet.

 

5. Kérdés: A Kaposvári Jégcsarnok lízing díját milyen mértékben emeli meg a svájci frank erősödése?

 

Szita Károly: a képviselő úr a korábbi költségvetésekből tudhatná, hogy a lízing díj összege 50-60 millió forint között változik, a frank árfolyamától függően. Most a 60 millióhoz közelítünk.

 

Megjegyzés: a Jégcsarnok járulékos költségének a szépséghibája, hogy annak idején a város csak a közművesített ingatlannal járult hozzá a beruházáshoz. A Kósa közeli debreceni cégtől átvállalt kötelezettségek miatt Jégcsarnok már évi közel 100 millióval terheli a város költségvetését.

 

6. Kérdés: a 2015. évi költségvetésben 285 közfoglalkoztatott szerepel. Ebben az évben miért ilyen alacsony létszám foglalkoztatását tervezzük? (a szóbeli kiegészítésben a polgármester úr 2014. évi 700 fő közfoglalkoztatottat említ).

 

Szita Károly: a képviselő úr emlékezhet arra, hogy az elmúlt évben is 240-250 főt állítottunk be a költségvetésbe. Most is. Ennek a létszámnak a többszörösét fogjuk alkalmazni.

 

Megjegyzés: a 2014. évi költségvetés tervszáma nem 240-250 fő, hanem 509 fő volt, a teljesítés várhatóan nem 700 fő, hanem 525 fő lesz. A polgármester a 2015. évi költségvetésben 50 millió forint önrészt tervezett, ami kb. 285 fő foglakoztatására elegendő. Az általános tartalék valóban lehetőséget ad a nagyobb létszám foglalkoztatására.

 

7. Kérdés: a Bereczk Sándor út-, járda felújítási program 2014. évi megkezdett munkáiból 344 millió forint szerződött munka áthúzódik 2015-re. Az új munkákra 31 millió forintot tervez a költségvetés. Mekkora költséget jelentene a Bereczk Sándor programból kimaradt utak és járdák felújítása, azaz a program befejezése?

 

Szita Károly: komolytalan a képviselő úr aggodalma, hisz sem tavaly (2014.) nem szavazta meg a 2 milliárdos Bereczk Sándor programot, sem tavalyelőtt nem szavazta meg az 500 milliós programot. Nyugodjon meg képviselő úr, a program folytatódik!

 

Megjegyzés: a valóság az, a Bereczk Sándor programmal a figyelmes képviselő csak a 2013. évi költségvetési rendelet végrehajtásáról szóló előterjesztésben találkozhatott először: „a Bereczk program keretében több mint 187 millió Ft értékben végeztünk út-, híd-, járda felújítási munkákat.” A 2014. évi költségvetésben Bereczk Sándor nevét viselte az út-, híd-, járda felújítással-, a közlekedéssel-, a vízgazdálkodással-, a közvilágítással-, a városgazdálkodással kapcsolatos valamennyi munka. A felsorolt ágazati munkák ráfordításai valóban megközelítették a 2 milliárd forintot.

 

8. Kérdés: a kormány megadóztatja a megújuló energia-, a villamos energia termelő berendezéseket. Ellentmondás van a Kaposvár energia stratégiája és a kormány gyakorlata között. Ez nem agyrém?

 

Szita Károly: a Köztársasági Elnök Úrral értek egyet. Ezért küzdeni fogok a kormány adógyakorlata ellen. Kaposvár jövőjét a megújuló energiára alapozzuk.

 

Megjegyzés: ez derék dolog, azonban az elmúlt öt évben Szita Károly nem tudta elérni, hogy a kormány támogassa azt a beruházást, amely lehetővé tenné a 400 fős Klebelsberg kollégium használati vízének napkollektorokkal történő melegítését.

 

9. Kérdés: megépül a volt Füredi laktanya közelében biomassza erőmű?

 

Szita Károly: lesz biomassza erőmű, egyszerűen azért, mert Kaposvárnak kell, hogy legyen biomassza erőműve! A terület tulajdonosa 10 milliárdos beruházásra most keresi a befektető társat. Lesz biomassza erőmű, de lehet, hogy más építi meg, nem az ingatlan jelenlegi tulajdonosa.

 

Megjegyzés: a Közgyűlés 2008 decemberében döntött a Füredi úti, volt katonai lőtér területének energetikai célú hasznosításáról (biomassza erőmű létesítése). A közel 4 ha-s terület azzal a feltétellel került értékesítésre, hogy a közel nettó 310 millió forintért megvásárolt ingatlanon a tulajdonos 2011. szeptember 1. napjáig üzemképes biomassza erőművet épít, és saját költségén rácsatlakozik a város távfűtő hálózatára. A polgármester táv-hő díj legalább 20%-os csökkentését ígérte.

 

10. Kérdés: mikor lesznek olyan pályázatok, amelyek minőségi, tartós munkahelyek teremtésére adnak lehetőséget? A kisseb iparűzési adó lehetővé tenné a foglalkoztatás növelését!

 

Szita Károly (indulatosan): mire pályázzunk képviselő úr? Gyárépítésre? Tegyen javaslatot! Az IKOP pályázatok a kis-, és középvállalkozások számára lesz meghirdetve. Ha a pályázatok révén a vállalkozások megerősödnek, több embert foglalkoztatnak, több adót fizetnek, akkor lehet gondolkodni az adócsökkentésen.

 

Megjegyzés: Szita Károly - két évtized után - a „Hiszünk egymásban” választási programjában ismerte el első alkalommal, hogy az önkormányzat nem teremt új munkahelyeket, erre csak a vállalkozók képesek. A képviselő kérdése a múltbéli nyilatkozatok miatt volt indokolt.

 

11. Kérdés: a 2015. évi költségvetés kiadási oldala 11,6 milliárd forint. Ez a tavalyihoz képest 4 milliárdos csökkenést jelent. A városlakók tanulmányozzák a költségvetést, ezért megkérdezték tőlem, hogy a kaposváriak mennyire fogják érezni a 4 milliárdos csökkenést?

 

Szita Károly: a 2015-ös költségvetés lesz majd 16 milliárdos, ha nyerünk a pályázatokon. Két szociális város-rehabilitációra pályázunk, az egyik 2 milliárdos, a másik 1,5 milliárdos.

 

Megjegyzés: a 2014. évi költségvetési terv kiadási oldala - a kormány 5 milliárdos, egyszeri támogatását is tartalmazó pénzmaradvány eredményeként is - valóban közel 4 milliárddal volt több a 2015. évi terv kiadási oldalánál. Nem valószínű, hogy ebben az évben Kaposvár egy ilyen nagyságrendű, egyszeri támogatást kap, bár tény, hogy 400 milliót már kapott. A polgármester által említett beruházásokhoz kapcsolódó pályázatok tényleges ráfordításai csak 2016.-ban jelennek meg a költségvetés kiadási oldalán.

 

12. Kérdés: a Zaranyi lakótelepen élők vízminőség javítását kérik. Nem látni a költségvetésben, hogy erre mennyit tervez az önkormányzat?

 

Szita Károly: felesleges lobbiznia a képviselő úrnak! Akkor lesz pénz a vízminőség javítására pénz, ha a KAVÍZ Kft megtermeli a beruházás költségét!

 

Megjegyzés: amennyiben a rezsicsökkentés miatt kieső árbevételének kompenzálására a KAVÍZ Kft megkapná a Kaposvárnak adott 1,1 milliárd összegű kormánytámogatásból reá eső részt, akkor jutna pénz a Zaranyi lakótelepen élők kérésének teljesítésére.

 

13. Kérdés: sor kerül az új szociális rendelet megalkotására. Mi lesz az önként vállalt feladatok sorsa? Lehet erről többet tudni?

 

Szita Károly: jelenleg 14-16 önként vállalt szociális feladatot finanszíroz a város. Az új rendeletben 3-4 feladattal bővülni fog az önként vállalt feladatok száma. Az új rendeletet február 26-án tárgyalja a Közgyűlés.

 

Megjegyzés: higgyük el a polgármesternek, hogy így lesz, annak ellenére, hogy a 2015. évi költségvetésben 15 millióval kevesebb összeget tervezett a szociálpolitikai feladatokra, mint 2014-ben. Az általános működési tartalék lehetőséget ad a tervezett ráfordítások jelentős emelésére.



Lap tetejére