A pénznek nincs szaga!

2015.02.02.
Hozzászólás

Sólyom Sándor Szita Károllyal történt egyeztetése után úgy döntött: tovább folytatja a munkát a Kaposvári Rákóczi csapatánál (Labdarugó NB II: Sólyom Sándor marad a Rákóczi megmentője; www.sonline.hu). A tavaly decemberi tulajdonosváltás bejelentést követően több – közel sem Sólyom Sándor jó hírnevét terjesztő – írás-, illetve a rovott múltra utaló hivatkozás jelent meg a különböző médiumokban. Ráadásul a játékosok elmaradt bérük miatt a Hivatásos Labdarugók Szervezetéhez fordultak panasszal. Sólyom Sándor mindezt úgy értékelte, hogy hátba támadták. A hátbatámadásnak ténybeli oka az volt, hogy a „többségi tulajdonos” nem teljesítette a két szerződésben is vállalt azon kötelezettségét, miszerint 2015. január 10. napjáig rendezi a Rákóczi Labdarugó Kft minden tartozását. A helyi média ennek ellenére tényként kezeli a tulajdonszerzést.

A pénznek nincs szaga!

A „megmentő” természetesen megsértődött és felvetődött benne (nyilván, nem komolyan), hogy a jövőben részt vesz-e a Rákóczi „feltámasztásában”. Szándékához természetesen megerősítést várt a város vezetésétől.  Ennek érdekében folytatott megbeszélést Szita Károllyal, aki arra inspirálta, hogy folytassa a megkezdett munkát. A nem éppen makulátlan múltú vállalkozó döntésében vélhetően nem elhanyagolható szempont volt a kaposvári sportszerető szurkolók szavazása is (Labdarúgás: bizalmat szavaztak Sólyom Sándornak; www.sonline.hu). A részleteket már csak Dér Tamással kellett megbeszélnie, aki egyben a Rákóczi FC elnöke, Sportközpont és Sportiskola Igazgatója, Kaposvár MJV alpolgármestere, FIDESZ városi elnöke, stb. (Labdarugó NB II: Sólyom Sándor marad a Rákóczi megmentője; www.sonline.hu).

 

Az első fokon kiszabott három éves börtönbüntetés miatt kérdésessé vált, Sólyom Sándor tudja-e folytatni a Kaposváron megkezdett munkát (Börtönbe kerülhet a Kaposvári Rákóczi FC új tulajdonosa; www.sonline.hu). Nyilatkozata szerint, ha börtönbe kell vonulnia, az sem jelent gondot a klub működésében: annak a cég a tulajdonosa, amely nélküle is működőképes (Pénzmosoda nyílt a kaposvári focicsapatnál; www.borsonline.hu).

 

Kérdés, hogy a pénzmosással vádolt vállalkozónak marad-e pénze a kaposvári futballélet „megmentésre”? Marad-e pénze az általa ismert 250 milliós tartozás megfizetésére? Annyi biztosan tudható tudható, hogy a Rákóczi Labdarugó Kft karácsony előtt csak 1 millió forintot osztott szét a játékosok és a stáb tagjai között. A 12 000 000.-Ft összegű vételárból a Dér Tamás által elnökölt Rákóczi FC 6 550 000.-Ft, a Rákóczi Labdarugó Kft 5 450 000.-Ft összeget kapott (Dr. Takács Norberttól - a Kft által - korábban megvásárolt üzletrész).

 

Azt a kérdést még senki nem tette fel: az üzletrészért kapott vételárat Dér Tamás elnök és Illés János ügyvezető mire költötte. Egyáltalán, volt pénzmozgás? Volt mit elkölteni? Vagy mégsem?

 

A médiában közöltek alapján is a következő feltételezéseknek lehet valóságtartalma.

 

A PUEBLA Kft, a többségi tulajdonos Rákóczi FC, valamint a Rákóczi Labdarugó Kft között létrejött adásvételi szerződés 2014. december 10. napján aláírásra került, azaz a Sólyom Sándor által képviselt PUEBLA Kft többségi tulajdont szerzett a Rákóczi Labdarúgó Kft-ben (A pueblás Sólyom fektet be a Kaposvári Rákóczinál; www.sonline.hu).

 

Ezzel szemben az aktuális céginformációk szerint azonban a Kaposvári Rákóczi Labdarugó Kft tulajdonosi szerkezete a következő: Kaposvári Rákóczi FC (66,6%) Rákóczi Labdarugó Kft (25,2%), továbbá három magánszemély (8,1%). Azaz, a PUEBLA Kft tulajdonszerzése a cégbíróságon nem került átvezetésre, talán az adásvételi okirat a felek által nem is került benyújtásra. Vélhetően az üzletrész ellenértékét sem kapta meg a két eladó.

 

A fentiek alapján feltételezhető, hogy jogilag a Sólyom László által képviselt PUEBLA Kft nem többségi tulajdonosa a Rákóczi Labdarugó Kft-nek. Kaposváron mégis mindenki úgy tesz, mint, ha az lenne! A PUEBLA Kft az aláírt szerződések egyikét sem teljesítette. A legsúlyosabb mulasztása az, hogy nem teljesítette az önkormányzattal kötött szerződést (például nem rendezte a Kft köztartozását). Kaposvár MJ Város Önkormányzatnak nincs lehetősége támogathatni olyan szervezetet, melynek lejárt határidejű köztartozása van. Snitt!

 

A legújabb városvázi szlogen szerint itt nem állhatunk meg, „Megyünk előre!”, azaz van „B-terv”!

 

„Kaposvár MJ Város Közgyűlése 2014. 06. 12. napján úgy határozott, hogy a Kaposvári Rákóczi Labdarugó Kft felé fennálló nettó 75 millió forint követelését a Kft-be beviszi. Az ezzel kapcsolatos eljárás lefolytatására felhatalmazza a polgármestert”. A Közgyűlés az idézett, 123/2014. (VI. 12.) önkormányzati határozatát a mai napig nem vonta vissza.

 

Itt az alkalom, hogy az önkormányzat – Dér Tamás szavaival élve – tiszta viszonyokat teremtsen a labdarúgás háza táján is. Ennek szellemében aktuálissá válhat az önkormányzat tulajdonosi szerepvállalása, amely - figyelembe véve a Rákóczi Labdarugó Kft 21,6 millió forintos jegyzett tőkéjét, illetve az önkormányzat 75 milliós követelést - többségi tulajdonszerzést jelenthet. Erre számos, sportszeretetét kevésbé gyakran hangoztató város esetében van példa. Ismerve a helyi sporttámogatási viszonyokat, az önkormányzati szerepvállalás nem jelentene az eddiginél jelentősen nagyobb pénzügyi terhet a város költségvetése számára. Véleményem szerint a jelenlegi helyzetben csak az önkormányzati tulajdonosi szerepvállalás biztosíthatja a kaposvári futball konszolidációját, az előrelépést.



Lap tetejére