Meddig álljuk a pofonokat?

2014.12.19.
Hozzászólás

A Somogyi Hírlap 2014. december 13.-i számában „Kaposvár: nyomokban az ellenzék” címmel írás jelent meg, amelyben a lap munkatársa - a napjainkban tapasztalt civil tüntetések kapcsán - hiányolja a somogyi-, illetve a kaposvári civilek aktivitását. A cikkben a kaposvári önkormányzati ellenzék „pofozózsák” szerepére hívja fel a figyelmet (megjelent a www. sonline.hu oldalon is).
A kaposvári civilek és a helyi politikai ellenzék helyzetével kapcsolatos „diagnózis” alapvetően nem vitatható, noha néhány tévedés, csúsztatás „méltó” a közéleti napilaphoz. 1994-ben a Fidesz csak egy egyéni körzetben nyert, igaz ez a polgármesteri széket jelentette. A KDNP, az MDF és az FKGP képviselőivel együtt is csak kilenc képviselője volt a jobboldalnak a 27 tagú képviselő testületben, tehát Szita Károlyt akkor még nem támogatta „kényelmes képviselő-testületi többség”. A következő választáskor javult az arány, mert a 28 tagú képviselő testületben már 14 jobboldali képviselő ült. Ez sem volt „kényelmes” többség, sőt az erőviszonyok arra kényszerítették, hogy állandóan egyeztessen az ellenzékkel (többször még az MSZP frakció ülésére is elment). Kétségtelen, hogy 2002 után alapvetően megváltoztak az erőviszonyok, ezzel együtt a stílus is: "mi nyertük a választást, mi mondjuk meg mi történjen a városban."

Szita Károly a „kényelmes közgyűlési többség” támogatásával fokozatosan gyűrte maga alá a más véleményen lévőket, legyen az akár civil, akár ellenzéki politikus. Jellemző a közelmúltban elhunyt, civil szervezet „színeiben” mandátumot szerző képviselő asszony közgyűlési kálváriája: kezdeti aktivitását, hozzászólásait a polgármester cinikus, gúnyos megjegyzésekkel negligálta. A második közgyűlési ciklusban – megtörve az állandó verbális megaláztatástól – már hozzá sem szólt.

 

A jelenlegi ellenzéki képviselők közül - a lényegre törő kérdései, alapos felkészültséget tükröző hozzászólásai miatt - legtöbbet az egyetemi oktató minőségében is többször megalázott Pintér Attila (DK-Együtt-PM-MSZP) szenved. Csak idő kérdése, hogy mikor törik meg. A múltbeli tapasztalatok miatt az ellenzéki képviselők ma már inkább megmaradnak az illedelmes kérdéseknél. Néha, óvatosan megfogalmaznak egy, egy - a pártjuk számára közgyűlési jelenlétet is igazoló - hozzászólást. Másfajta nyilvánosságot nem is keresnek. Mindez érthető: ma sincs olyan képviselő, akinek egzisztenciája közvetlenül, vagy közvetve ne függne az önkormányzattól. Nem vitatható, Kaposváron a másként gondolkodók közül ma már csak a mazochisták vállalnak képviselőséget. Kevesen vállalják fel a közösségért a „pofozózsák” szerepét.

 

Az önkormányzat - mint a legnagyobb foglalkoztató, mint a legnagyobb megrendelő - ott van a város gazdasági életének minden területén. Ebből adódóan a polgármester széleskörű befolyással rendelkezik. Egyetértése nélkül a városban nem történhet semmi. Ha kell álláshelyeket „zárol”, ha a szükség úgy kívánja, munkahelyeket „teremt”. Hirdetéseken-, a helyiségbérleten keresztül „gyeplőn tartja” a helyi napilapot is, amely az elhallgatásokkal, valótlanságok sulykolásával, „pártatlanságával” az elmúlt két évtizedben jelentős szerepet játszott a kaposváriak többségének „lebutításában”.

 

Egy jellemző, régi példa: a napilap 2003. január 3.-i számában Szita Károly a Pécsi u. 233. számú ház előtt tartott sajtótájékoztatójáról tudósított („Széttépte a szerződést”). A polgármester bejelentette, „szerdától nem kell a lakosságnak fizetni a szemétszállításért”. Ebből az alkalomból Szép István kaposvári lakós széttépte a szemétszállítási szerződést. Az „akcióról” – a hitelesség érdekében – fotót is közöl a lap. A napilap a saját „tájékozatlanságát” örökítette meg, ugyanis a lakossági szemétszállításra a szolgáltató sem akkor, sem ma nem köt írásos szerződést, mert a szemétszállítás szolgáltatást - jogszabályi rendelkezés szerint - kötelezően igénybe kell venni minden ingatlan használónak. Azaz, kamu szerződését tépte szét a riportalany! A lap rendszeresen elhallgatta azokat az ellenzéki képviselői véleményeket, miszerint az „ingyenes” szemétszállítás igazságtalan, mert nem fizetnek díjat azok a tehetősebb kaposváriak sem akiknek - az életvitelük, jövedelmi viszonyaik miatt - a „szemétkibocsátása” többszöröse a szerényebb körülmények között élőkénél. Elhallgatta azt is, hogy az önkormányzat a szolgáltatónak kifizetett összeget az egyébként is mostoha körülmények között élők helyzetének javításától vonja el. A közgyűlés adóemeléssel teremtette meg az „ingyenes” szemétszállítás fedezetét (mint tudjuk, ezért sem maradt tartós az „ingyenes” szemétszállítás).

 

Egy jellemző, friss példa: a polgármester a legutóbbi közgyűlésen - kérdésre válaszolva - kijelentette kaposvári állomásépület felújítása az illetékes miniszter márciusban tett ígéretének megfelelően a nyáron megkezdődött. Ezzel a lendülettel egyben - a tájékozatlansága miatt - ledorongolta a kérdést feltevő Pintér Attilát, mondván, „Ön nem ebben a városban él?”. Valóban! Az állomásépület felújításának megkezdését márványtáblán is megörökítették, igaz ez 1997-ben történt! Nem kell oknyomozó újságírónak lenni ahhoz, hogy az állomásépület felújításával kapcsolatos nyilvánvaló valótlan állítást a magát közéletinek tartó napilap munkatársa a közgyűlési tudósításban szóvá tegye. Nem tette. Nem csak ezt, mást sem!

 

Ez a lapmagatartás azért is sajnálatos, mert az elmúlt évtizedben a polgármesterétől eltérő vélemények fokozatosan kiszorultak a közéleti napilapból, miközben a polgármester megteremtette „saját” média birodalmát. Ezekben, természetesen csak „mindent a kaposváriakért” szlogen jegyében elért „sikerekről” lehet olvasni.

 

Bármennyire is furcsán hangzik, Kaposváron - pártállástól függetlenül - kétféle ember él: van, aki az állását félti, és van, aki attól fél, hogy nem kap munkát, nem kap megrendelést. Egzisztenciális félelem uralkodik ma a városban. Az elégedetlenség még baráti körben is csak módjával tör a felszínre. A cikkíró által számon kért hallgatás oka a félelem. E miatt nem mer senki nyilatkozni. Ha a választási törvény nem változik, a következő önkormányzati választások után is lesznek olyan képviselők a közgyűlésben, akik nem a FIDESZ-KDNP szövetséget képviselik. Kérdés csak az, lesz-e akkor civil kurázsi, lesz-e politikai ellenzék Kaposváron, akár nyomokban is.



Lap tetejére