„Amíg a piac nem tud minden dolgozni akaró kaposvárinak munkát adni, addig ezt az önkormányzatnak kell felvállalnia”

2014.10.29.
Hozzászólás

Struktúraváltás lesz a kaposvári önkormányzatban, adta hírül az egyik helyi elektronikus médium. „Három alpolgármester fog dolgozni és újra lesz főmérnöke a városnak. Korábban Bereczk Sándor volt a város főmérnöke, de akkor a városi főmérnök az állam alkalmazásában állt. A főmérnöki feladatok ellátására Tóth Istvánt kértem fel, aki ezt elvállalta”, nyilatkozta Szita Károly.

„Bereczk Sándor 1881. február 6-án lett a városi mérnök, ahol utóbb főmérnökként, majd műszaki tanácsosként dolgozott nyugdíjazásáig. Több mint 43 éven keresztül állt a város szolgálatában. Bereczk Sándor mérnök Német István polgármester mellett a modern városfejlesztés kiemelkedő alakja volt.” Tehát téved a polgármester, a városi főmérnököt annak idején is a város alkalmazta.

Mi teszi alkalmassá Tóth Istvánt a városi főmérnöki feladatra? Mit lehet róla tudni? A „lexikonokban” az is olvasható, hogy 1988. és 2010. között önkormányzati képviselő-, az elmúlt két ciklusban (2006. és 2014.) alpolgármester volt, aki a műszaki-, pénzügyi területet (felújítások, beruházások) „felügyelte”. Alpolgármesteri működése alatt a nagy-beruházások többsége előkészítési-, szervezési hiányosságok miatt az eredeti határidőre nem fejeződtek be, pedig ott volt minden „kilométerkőnél”.

 

Tudható az is, hogy a rendszerváltást követően vállalkozó volt, saját cégeit vezette, mígnem a legutolsó cége, a TÓTHBAU Kft fizetésképtelenség miatt felszámolásra került. Akkoriban azt beszélték, hogy a felszámoló „adminisztratív csődbűntett alapos gyanúja miatt rendőrségi feljelentést tett az ügyvezető ellen. Gazdaságszervező tevékenysége az önkormányzatot sem hagyta érintetlenül. Ezt tanúsítja az adóügyi iroda vezetője által írt korabeli levél is, melyben – többek között – az olvasható, hogy „hasonló a helyzet a kaposvári vállalkozások esetében is, pl. a Tóth-Bau Kft, amely alvállalkozókat foglalkoztatott, részükre kifizetett alvállalkozói díj csökkentő tényezőként került elszámolásra. A Kft. 2002. évtől adófizetési kötelezettségének nem tett eleget, majd részletfizetést kért, azt nem teljesítette. 2004. évtől felszámolás alatt áll. Iparűzési adóban 1 422 800.-Ft, gépjármű adóban 365 900.-Ft, késedelmi pótlékban 15 978.-Ft, összesen 1 804 678.-Ft került BH. címén törlésre.”

 

Köztudott, hogy a felszámolt cégek ügyvezetői meghatározott ideig nem alakíthatnak, nem vezethetnek vállalkozást. Ezt persze a mai világban bárkivel előfordulhat, aki a vállalkozások nehéz világába téved. A kevésbé ügyes ügyvezetők általában egy ideig munka nélkül maradnak, keresik az új, kisebb kockázatokat rejtegető lehetőségeket. Vigasztalni, bátorítani, segíteni kell őket. De miért kell bármelyikből is alpolgármestert, főmérnököt csinálni, miért kell bármelyikre is a közpénz elköltését rábízni? Bereczk Sándor forog a sírjában.

 

Azt csak találgatni tudom, hogy a három leendő alpolgármester közül kinek (vagy kiknek) az életrajzában nem szerepel foglalkozás, azaz nincs hosszabb ideje - a képviselőket megillető tiszteletdíjon és az önkormányzati cégeknél betöltött felügyelő bizottsági tagságból származó tiszteletdíjon kívül – munkából (munkaviszonyból, munka végzésére irányuló megbízásos jogviszonyból, stb.) származó jövedelme. Az természetes, hogy az „erős Kaposvár” gondoskodik a munkanélküli polgárairól. Különösen azokat kell segíteni, akiknek nincs megfelelő végzetségük, így munkát is nehezen találnak. De miért kell belőlük alpolgármestert csinálni? Igaz, Kaposvár erősebb, mint valaha. Ezt is megteheti.



Lap tetejére