Mire kérhette Szita Károly a „jó sok pénzt” a kormányfőtől?

2014.10.03.
Hozzászólás

Az elmúlt hetekben több fideszes politikus – köztük Orbán Viktor – arról győzködte az embereket, hogy a kormánnyal való „harmonikus” együttműködés-, százmilliókban mérhető kormányzati-, uniós támogatások érdekében a Fidesz jelöltjeire kell szavazni. E fenyegetés cáfolata: Kaposvár az elmúlt uniós ciklusban annyira „túlnyerte magát”, hogy több beruházást az önrész hiánya miatt meg sem tudott valósítani, miközben Kaposvár adósságszolgálata közel 30 milliárdra nőtt. Igaz, a Fidesz most fel akarja számolni a „politikai korrektséget”.
Ennek ellenére, egyetértek Szita Károllyal, aki a 2002-es vesztes országgyűlési választások után, az őszi önkormányzati választások előtt azt nyilatkozta, „a polgármester nem az ellenzéké vagy a kormánypártoké, hanem a városé. Kaposvár fejlődése eddig sem volt, s ezt követően sem lesz kormányfüggő. Kaposvárt eddig sem és ezt követően sem a kormányok, hanem az itt élők építik.”

A Kaposváron járt miniszterelnökkel – a helyi köztelevízió ügyvezetője által - készített interjúból megtudhatták a kaposváriak, Szita Károly legritkább esetben fordul külső segítségért a fejlesztések megvalósítása érdekében. Ez bizonyára így is van, ezt tapasztalhatták a kaposváriak az elmúlt uniós ciklusban is, amikor a városnak több mint 63 milliárdot juttatott a szocialista kormány: nem életszerű, hogy a polgármester egyetlen szocialista miniszterelnöknél is „előszobázott” volna. A kormányfő elismerően szólt arról, hogy a polgármester milyen ügyesen harcol a fejlesztési forrásokért, megemlítve, a kaposváriak nem is sejtik, mekkora összeget vett ki néhány perccel ezelőtt az államkasszából (az összeget, egyelőre, fedje jótékony homály).

 

Orbán Viktor jelentős fejlesztéseket ígérhetett Kaposvárnak. Az a gyanúm, a miniszterelnököt nem tájékoztatta az Állami Számvevőszék elnöke arról, hogy Kaposváron már lezárult egy korszak és jó lenne, ha Szita Károly a jövőben többet törődne a városüzemeltetéssel. Az interjúból mégis az derült ki, hogy Szita Károly – szakítva a korábbi álláspontjával – mégis csak „külső” segítséget kért. Csak találgatni tudjuk, hogy mire kérte azt a rengeteg pénzt.

 

Azt kizárhatjuk, hogy a 67-es, négysávos, gyorsforgalmi útra kért volna, hisz a miniszterelnök ígéretet tett, az uniós ciklus végéig megépül, a kaposváriak 2020-ban már sztrádán tudják elhagyni Kaposvárt (mennyivel könnyebb dolguk lesz az elvándorolni akaró fiataloknak). Igaz, az ígéret hallatán kissé szkeptikus vagyok, mert - amint azt a miniszterelnök kifejtette - Nagyatádon sem segítene egy autósztráda, ugyanis az önmagában nem garancia a gazdasági fejlődésre. Tudjuk, Orbán Viktor szakítani kíván a „politikai korrektséggel”, így a 67-es megépítésére tett ígéretének betartását sem vehetjük biztosra. Korábban személyesen ígérte meg Szita Károlynak a Csiky Gergely Színház felújítását, mégsem lett belőle semmi. Lehet, hogy ismét megígérte a 8 milliárdba kerülő felújítást? Talán a taszári reptér hasznosítására tett ígéretet?  A hasznosításnak itt lenne az ideje, hisz a Háznagy Asszony éppen tizenöt évvel ezelőtt nyilatkozta, jövőre itt repülőgépek fognak le-, és felszállni.

 

Ismerve a Kapos Holding vagyonkezelő tevékenységét, én inkább arra gondolok, Szita Károly az önkormányzati közszolgáltató cégeknek kért további támogatást. Égető szükség lenne a pénzre, mert különben a rezsicsökkentés és az önkormányzati támogatás csökkentése miatt tartósan veszteséges cégek nem képesek kiszolgálni - legalább a korábbi szinten - a kaposváriakat. Nem mellékes az sem, hogy Kaposvár megőrizze a ”legolcsóbb város” pozícióját. Legalább annyi pénzt kellene, hogy a hulladék-gyűjtéssel foglalkozó cég követni tudja a közmunkások tempóját, ne a naptár, hanem természet által diktált ütemben gyűjtse a zöld hulladékot, a város ne csak a választási kampány alatt tűnjön gondozottnak.  Bizonyára megemlítette Orbán Viktornak azt is, a rezsiharc eredményességét segítené, ha az energia megtakarítást eredményező intézmény felújításra juttatna évi néhányszáz milliót. A szociális bérlakás-építésre is jó lenne egy másfél milliárd, ha már az elmúlt ciklusban az erre szánt pénzt elvitette az éveket csúszó, az erős Kaposvárt demonstráló beruházások többletköltsége.

 

Orbán Viktortól megtudtuk azt is, hogy – a Kométához hasonlóan – megmentette a fejlődési perspektíváját elvesztő cukorgyárat is. Apropó Kométa! Arra is gondolhatunk, a polgármester arra kérte a kormányfőt, hogy a kormány által küldött kétmilliárd forint - amelyet évi 7 százalékos kamatra csak „kölcsönadott” az olasz tulajdonú cégnek – négy év múlva az önkormányzaté maradhasson. Öt év múlva lesz ugyanis a következő önkormányzati választás (az olasz tulajdonosnak négy év múlva vissza kell vásárolnia a részvényeket). A kérés indokolt, mert a város költségvetésében a kétmilliárd forint saját forrásként szerepel.

 

Reménykedem, a kormányfő ígéretet tett arra, a kaposvári szakmunkás képzés érdekében – akárcsak Nagyatádon – a helyi cégek is állami támogatással létesíthetnek tanműhelyeket. Persze feltételként szabhatta, hogy kaposvári szülők pedig szíveskedjenek csemetéiket a szakmunkásképzőbe adni, mert egyébként az ország féloldalas lesz. A polgármester talán felvetette azt is – miután megkapta a jó sok pénzt – a város gazdasági fejlődését elősegítené egy felsőfokú műszaki képzés Kaposvárra telepítése.

 

Egyébként – Orbán Viktor szerint - Kaposváron rendben mennek a dolgok. Szita Károly 20 év alatt működőképessé tette Kaposvárt. Tudjuk, megválasztása után négy év alatt az ország legdrágább városából a legolcsóbb városává tette Kaposvárt. Szépül a város, sok a virág. Igaz, az unokám azt kérdezte – amikor a nyelvtanulás fontosságát magyaráztam neki - Papa, a közmunkásoknak is kell angolul beszélni? A szomszéd fia a tavasz óta munkanélküli. A barátom diplomás lánya Budapesten él. És az Ön gyermeke?

A temető is virágos, mégsem lehet benne élni!



Lap tetejére