„Kaposvár a játszóterek városa” lesz?

2014.09.19.
Hozzászólás

Aki figyelemmel kísérte Szita Károly az elmúlt öt ciklus választási programjait, emlékezhet arra, hogy négyévenként ígéretet tett játszótér felújítási- és építési program indítására, nyolcévenként az óvodák udvari játszó eszközeinek cseréjére. Csak azt nem ígérte meg, hogy gondoskodik a gyerekek „munkaeszközeit” rendszeres (tervszerű) karbantartásáról, javításáról. Pedig ez lenne az olcsóbb. Én ígérem, hogy jobban gazdálkodom a kaposváriak adóforintjaival.

„Kaposvár a játszóterek városa” lesz?

Soha nem látott mértékű, „100 milliós játszótér felújítási- és építési programot indítunk” olvasható Szita Károly „Kaposvár a legfontosabb” címet viselő, legutóbbi választási programjában.

 

Ismerős ígéretek. Az akkori kisgyermekes édesanyák, a nagyszülők bizonyára emlékeznek az „újrázó” polgármester jelölt 1998-as választási programjára: „Programot indítok a játszóterek felújítására és újak építésére.” Két évvel később: „felújítottuk játszótereink többségét és újakat is építettünk”.

 

Ugyanezt olvashatják a kaposváriak 2002 őszén, az „Európa a jövőnk, Kaposvár a mi otthonunk” című választási programjában: „felújítottuk játszótereink többségét és újakat is építettünk”, persze „a munkánknak még közel sincs vége”, ezért „új játszótereket építünk”. „Elkezdjük óvodáink játszótér-rekonstrukciós programját is.”

Az „Új munkahelyek, új utak, új otthonok” címet viselő, 2006-os választási programból sem maradt ki a játszóterekkel kapcsolatos ígéretek: „óvodáinkban 2008-ra befejezzük az udvari játszóeszközök cseréjét.” Az ígéret „hitelességét” az is növelte, hogy az óvodák egy része szerepelt a 2002. évi programban is.

 

A gyermekekről való gondoskodás természetesen a 2010-es választási programban is szerepel: „az elmúlt négy évben 81 millió forintot költöttünk játszótereink felújítására, de munkánknak még közel sincs vége, 100 milliós játszótér-felújítási- és építési programot kezdünk el 2011-ben.” Ugye, ismerős mondatok?

 

Egy 2010 decemberében készített interjú során elmondta, hogy „ez év nyarán kértem javaslatot a szülőktől, hogy hol és mit építsünk.” Ennek ellenére három évig nem történ semmi! Aztán 2013 közepén tájékoztatja a szülőket: „Kaposvár 50 éve nem látott játszótéri felújítási programot indít”. A válságot okolja, hogy „erre az elmúlt három évben nem tudtunk költeni” (miközben a város 8 milliárd forintot fordított beruházásra). „Most, hogy erős város vagyunk”, csaknem „negyedmilliárd forintból újulnak meg Kaposvár játszóterei, emellett újak is épülnek”.

 

A játszóterek átadásakor az is elhangzott, „az elkövetkező négy év legfontosabb feladata az, hogy Kaposvár óvodáinak az udvari játszóeszközeit rendbe hozzuk” (ahogy ez már megtörtént 2008.-ban is!). Nem ünneprontásként, de többen szóvá tették a meglévő játszóterek, udvari játszóeszközök tervszerű, megelőző karbantartásának a hiányát (TMK).     

 

Joggal bízhatnak a kaposváriak abban, hogy a jövőben Kaposvár nem csak „Európa virágos városa és egyben a szecesszió, a szökőkutak, a fesztiválok városa”, hanem „a játszóterek városa” is lesz. Persze, ehhez az is kell, hogy a játszótereket rendszeresen karbantartsák. Sajnos a TMK-ban az „erős Kaposvár” gyengébb, mint valaha (ma 79 közterületi játszótér van Kaposváron, lényegében annyi, mint 1998.-ban).



Lap tetejére