Hogyan lehet kommunikációval energia-megtakarítást elérni?

2014.09.18.
Hozzászólás

A szavazatszerző politika legújabb szlogenje az „energia megtakarítást eredményező komplex intézmény felújítás”. Az elmúlt húsz évben talán két költségvetés volt, amelyben ez a felelős gazdálkodást mutató elv megfelelő nagyságú összegben meg is jelent. Pedig a Közgyűlés - javaslatomra - már 1999-ben határozatban kötelezte el magát az előbbiekben megfogalmazott ésszerű cselekvés mellett. Sajnos a cselekvés szlogenné silányult.
Azt ígérem, hogy a képviselők által is ismert „hibalistát” programmá alakítjuk, éves ütemet készítünk, melyet akkor is megvalósítunk, ha nem lesz rá központi támogatás.

Hogyan lehet kommunikációval energia-megtakarítást elérni?

„A nyáron 21 oktatási intézményben zajlott felújítás, melyek közül a legjelentősebb a Bárczi iskolában volt” tudósít a sajtótájékoztatóról a helyi média. 14 millió forintból többek között kicserélték az első emeleti nyílászárókat, energiatakarékossá tették az épületet, megcsinálták a parkolót. Különlegesnek hatott az a polgármester nyilatkozat is, mely szerint „valamennyi intézmény-felújítást komplexen kezelünk, ezért valamennyi munkának energia-megtakarítást kell eredményeznie”.

A Bárczi – több épületből álló – iskola, kollégium komplexum pontosan 13,613 millió forintba kerülő, energia megtakarítást eredményező felújítása a költségvetési rendelet szerint: nyílászárók (első emeleti) cseréje 12,310 millió forint, fűtési rendszer központi elemének átalakítására vonatkozó terv készítése 650 ezer, az épületet és a kollégiumot összekötő épületrész dilatációs hézagok tömítése 653 ezer (így legalább a „nyaktagban” nem fúj a szél). Így lehet tehát jó kommunikációval energia megtakarítást eredményező felújítás végezni.

Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy a hetvenes években Kaposváron is több iskola, óvoda épült a CLASP rendszerű panelekből (un. szendvicspanel), így többek között a Bárczi is. Ezek az épületek csak valamivel voltak jobban energiatakarékosak, mint a korábban épült panel-lakások. Ezért a panelek dilatációs hézagainak tömítésével energiatakarékossá tenni az épületet csak kommunikációval lehet.



Lap tetejére